Baštardini i Pravi

PRED HLADNE ZIMSKE DANE

Stari mačak Tino ostao bez kućice. Stanari u Šijani koji se o njemu brinu ogorčeni na postupanje upraviteljice zgrade

Sve nas je to pogodilo. Siroče, obilazi oko mjesta gdje je bila kućica, mijauče, kao da se tuži. Nema gdje prespavati u suhom i toplom, veli nam jedna od stanarka zgrade dodajući da je sve jako pogodilo gospođu koja se o njemu sve ove godine brine


 
2 min
Borka Petrović
Mačak Tino

Sve nas je to pogodilo. Siroče, obilazi oko mjesta gdje je bila kućica, mijauče, kao da se tuži. Nema gdje prespavati u suhom i toplom, veli nam jedna od stanarka zgrade dodajući da je sve jako pogodilo gospođu koja se o njemu sve ove godine brine

Mačak Tino oko zgrada u pulskoj Šijani živi oko četiri godine, otkako mu je slomljena noga. Netko ga je ovdje jednostavno takvoga ostavio.

Prigrlili su ga stanari zgrade Koparska 33, a posebice starija gospođa koja se svakodnevno brine o njemu. Odvela ga je kod veterinara, operiran je, kastriran, uredno dobiva ampulu protiv nametnika. Svi stanari skupe koju kunu kako bi Tino imao finu, meku hranu, jer su mu operirani zubi i čeljust.

Ljubimac stanara

Kako nam pričaju, godinama je živio u maloj kućici koju su mu napravili i postavili ispod vanjskog stubišta zgrade, a nedavno je dobio i novi, topli jastučić kako mu ne bi bilo hladno kada krene zima. No, prije nekoliko dana kućica je nestala! Presudila joj je predstavnica stanara zgrade, vadeći se na, kako veli, neku gradsku odluku.

- Sve nas je to pogodilo. Siroče, obilazi oko mjesta gdje je bila, mijauče, kao da se tuži. Nema gdje prespavati u suhom i toplom, veli nam jedna od stanarka zgrade dodajući da je sve jako pogodilo gospođu koja se o njemu sve ove godine brine.

Rovinj kao primjer

- Pogledaje Rovinj gdje se postavljaju kućice za mačke posvuda. Zašto kod nas jedna kućica smeta, i zašto si netko daje za pravo da na ovakav način šefuje? Mačak je zbrinut, nikad gladan, odlazi ako treba kod veterinara, vodi se o njemu računa, a kućica nikome nije smetala, upozorila nas je sugovornica ogorčena na ovakvo postupanje.

Rovinjske kućice za mačke/FOTO: SOS Šape Rovinj

Iako Komunalni red grada Pule doista zabranjuje hranjenje životinja na javnim površinama, Odluka o o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama iz 2016. godine, a koja bi se trebala primjenjivati u ovom slučaju, propisuje slijedeće;

"Držanje kućnih ljubimaca u zajedničkim prostorijama i dvorištima zgrada, kretanje kućnih ljubimaca u zajedničkim dijelovima zgrada i dvorištima zgrada te čišćenje tih prostorija i prostora od onečišćenja koje napravi kućni ljubimac, zajednički utvrđuju suvlasnici zgrade odnosno korisnici stanova kućnim redom zgrade".

Dakle, svi dogovorno donose kućni red, pa ako je većina da mačak ima svoju kućicu - stvar je riješena.

Kućica je maknuta

Nadalje, članak 14. iste odluke veli da se na javnim površinama smiju postavljati hranilišta za mačke. Sukladno tome, valjda i kućice.

Na kraju krajeva, slobodnoživuće mačke (kako ih zakon naziva) jesu zaštićene sve dok se stanari pojedinog kvarta ili volonteri udruga o njima brinu na primjeren način i kućice za njih po Puli sve su češći primjer.

Iako je postavljanje kućica za mačke za svaku pohvalu potrebno je naglasiti da stanari o mačkama moraju briniti na primjeren način - hraniti ih, sterilizirati i kastrirati kako bi se mačja populacija držala pod kontrolom te brinuti o njihovo zdravlju.

Zapravo, kao što su se stanari Koparske brinili o mačku Tinu. Stoga - vratimo Tinu kućicu!


FOTO: čitatelji

Nastavite čitati

Pula
 

ENCO CRNOBORI: Lista se za sada ne slaže, HSU još nije odlučio s kojom bi političkom opcijom mogao surađivati

"U Hrvatskoj je umirovljenika 1,25 milijuna, a samo u Puli s okolicom između 15 i 17 tisuća. Veliki je to i birački potencijal, ali i intelektualni kojeg treba iskoristiti", istaknuo je predsjednik Županijske HSU-a * Stranka će na pulskoj tržnici obilježiti Dan starijih osoba, a tijekom programa dijelit će se leci o stranci i stotinjak sadnica lavande, za glazbeni ugođaj pobrinut će se Sergio Valić i Duo Magnolija, dok će članovi Gradske organizacije Crvenog križa Pula mjeriti građanima tlak i šećer u krvi

Pula
 

POČINJE VRUĆA POLITIČKA JESEN U srijedu prva sjednica pulskog Gradskog vijeća nakon ljetne stanke

Na sjednici će doći do formaliziranja onog o čemu smo prvi izvijestili, a to je da će redove Možemo! napustiti Miha Paus, kojeg će zamijeniti kolega Davor Vuković. Paus je imao tu sreću ili nesreću da samo njega od četvoro vijećnika/vijećnica kluba Možemo! zahvati "određena rotacija", a na dnevnom redu je i polugodišnje izvršenje proračuna kao i izvještaj o radu gradonačelnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.