Baštardini i Pravi

U PULU STIGLA IZ KENIJE

NOVA ATRAKCIJA PULSKOG AQUARIUMA Najveća tropska riba Napoleon premještena iz karantene u svoj novi dom

Proces cikliranja vode trajao je oko tri tjedna te je neizostavan korak u akvarijskoj praksi. Riba Napoleon u međuvremenu je pokazala i svoj osebujan karakter pri odabiru hrane; od riba bira isključivo skušu, no najdraži zalogaj su joj ipak rakovi


 
1 min
Borka Petrović
PIXSELL/ Srećko Niketić

Proces cikliranja vode trajao je oko tri tjedna te je neizostavan korak u akvarijskoj praksi. Riba Napoleon u međuvremenu je pokazala i svoj osebujan karakter pri odabiru hrane; od riba bira isključivo skušu, no najdraži zalogaj su joj ipak rakovi

Pulski Aquarium ima novu atrakciju - ribu Napoleon koja slovi kao najveća tropska riba.

Nova atraktivna tropska riba Napoleon stigla je u Pulu iz Kenije i nakon određene karentene ovih je dana premještena u veliki akvarij u kojoj joj društvo pravi jedna napuhača.

Odradio karantenu

- Nakon uspješne aklimatizacije u karanteni, riba Napoleon premještena je u izložbeni bazen u bateriji San Giovanni. Naime, sazrijevanje vode u tom bazenu, ukupne zapremnine 12 kubika, uspješno je privedeno kraju te su svi izmjereni parametri (salinitet, temperatura, pH, nitriti, nitrati, amonijak itd.) sada optimalni za njen boravak.

Ovaj proces nužan je za uspostavljanje biološke ravnoteže u vodi, a uključuje dodavanje nutrijenata, korisnih bakterija (Care Bacter), ali i pojedinih riba koje proizvodnjom fecesa i dušičnih nusprodukata doprinose stabilizaciji uvjeta u morskoj vodi, pojašnjavaju iz Aquariuma. Proces cikliranja vode trajao je oko tri tjedna te je neizostavan korak u akvarijskoj praksi.

Riba Napoleon u međuvremenu je pokazala i svoj osebujan karakter pri odabiru hrane; od riba bira isključivo skušu, no najdraži zalogaj su joj ipak rakovi.

Mijenja boju i spol

Ova se riba ističe svojom bojom i veličinom, a ime je dobila prema velikoj grbi na glavi koja podsjeća na šešir Napoleona Bonapartea. Nakon osme godine života mijenja spol iz ženke u mužjaka, a tijekom promjene spola mijenja i boju tijela – iz narančasto-crvene u tamnoplavu-zelenu boju.

Rasprostranjena je vrsta Indo-Pacifika, dostiže veličinu tijela do 2.2 metra i težinu od 191 kilograma sa životnim vijekom do 32 godine. Dosta je rijetka riba, no zbog ukusnog mesa se još uvijek izlovljava te se ubraja u ugrožene vrste.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.