Baštardini i Pravi

povodom svjetskog dana životinja

OPORAVLJENE GLAVATE ŽELVE IVAN I DANČEA pustit će se u more u utorak. U Centru pulskog Aquariuma spašeno ih je više od 180

Centar za oporavak morskih kornjača djeluje unutar Aquariuma Pula i udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana. Osim liječenja i skrbi, aktivnosti Centra odnose se i na podizanje svijesti šire javnosti o njihovoj zaštiti. U Centru je do danas oporavljeno i vraćeno natrag u more više od 180 glavatih želvi


 
3 min
Borka Petrović
S puštanje kornjača u more u lipnju

Centar za oporavak morskih kornjača djeluje unutar Aquariuma Pula i udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana. Osim liječenja i skrbi, aktivnosti Centra odnose se i na podizanje svijesti šire javnosti o njihovoj zaštiti. U Centru je do danas oporavljeno i vraćeno natrag u more više od 180 glavatih želvi

Povodom Svjetskog dana životinja, 4. listopada održat će se već tradicionalna jesenska manifestacija povratka oporavljenih morskih kornjača u more Aquariuma Pula, odnosno njegova Centra za oporavak morskih kronjača.

Program će započeti ispred utvrde Verudela. Uvodni govor održat će veterinarka Simona Matas te opisati dostignuća i aktivnosti Centra, dok će djelatnici akvarija javnosti predstaviti oporavljene glavate želve - Ivana i Danče te opisati tijek njihova oporavka u Centru.

Aquarium će predstaviti i svoje nove ručno izrađene i personalizirane suvenire na temu oporavljenih morskih kornjača (Margo, Ivan, Dančea i drugih), zajedno sa njihovim originalnim pričama.

Kornjača Dančea

Program će se nastaviti na plaži kod svjetionika na poluotoku Verudela, gdje će se oporavljene glavate želve Ivan i Dančea vratiti u svoje prirodno stanište. Manifestaciji će se pridružiti i DV Sunce iz Fažane, usvajatelji glavate želve Ivana.

OPORAVLJENJE KORNJAČE

  • Ivan je mlada jedinka glavate želve pronađena 10. veljače 2022. godine nasukana na obali otoka Vanga u brijunskom akvatoriju u vrlo teškom stanju. Po dolasku u Centar za oporavak morskih kornjača ustanovljeno je da ima upalu pluća, upaljene oči te ozljede peraja. Na intenzivnoj njezi proveo je četiri mjeseca, nakon čega je premješten u rehabilitacijski bazen gdje se pripremao za povratak u divljinu. Pri dolasku, Ivan je težio svega 6 kg, no već dva mjeseca nakon udebljao se za 1,8 kg. Danas, osam mjeseci od dolaska u Centar, Ivan teži čak 8,5 kg.
  • Dančea je ženka glavate želve koja je u Centar za oporavak morskih kornjača stigla 3. svibnja 2022. Pronađena je kako pluta na površini mora u uvali Danče kraj Dubrovnika, prema kojoj je dobila ime. Djelatnici JU Dubrovačko-neretvanske županije 26. travnja 2022. zaprimili su dojavu o pronalasku jedinke. Kornjača je prenoćila u dubrovačkom akvariju te je sljedeći dan transportirana katamaranom “Krilo Lux” u Split. Veterinar dr. Mario Gavranović, RTG snimkom ustanovio je da nema prisutnosti stranog tijela, da je bez vanjskih ozljeda, ali u vrlo teškom stanju s upalom oba oka i visokom stadiju neuhranjenosti. Po dolasku u oporavilište, jedinka je smještena u jedinicu intenzivne njege gdje se nastavilo s propisanom terapijom. Tijekom ljetnih mjeseci, rehabilitirala se u vanjskom bazenu NP Brijuni. Da se dobro oporavila, odnosno da je dobro trenirala, sunčala se i hranila organizmima koje inače lovi i u divljini, govori činjenica da je na težini dobila jedan kilogram, pa sada teži 34.1 kg.

GLAVATE ŽELVE NA OPORAVKU

  • Margo je ženka glavate želve pronađena 17. kolovoza 2022. godine kako pluta na površini mora uz otok Figarolu kraj Rovinja. Spašena je zahvaljujući požrtvovnim supružnicima koji su je doveli do obale Ortopedske bolnice „Martin Horvat“ gdje je preuzeta od strane djelatnika Aquariuma Pula. Po dolasku u Centar za oporavak morskih kornjača ustanovljeno je teško oštećenje oklopa kroz koje se naziralo desno plućno krilo. Pružena joj je prva pomoć (infuzija, antibiotik, analgetik), a RTG snimkom ustanovljeno je da pluća nisu oštećena već da je došlo do njihove upale. Margo je otežano disala jer je lijeva strana oklopa pritiskala pluća stoga je napravljen manji zahvat spajanja koštanih ploča desne i lijeve strane. Margo se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi, a ujedno je jedna od najteže ozlijeđenih jedinki ikad u Centru. Pokazuje volju za životom te se nadamo da će se uspješno oporaviti.
Želva Margo

Centar za oporavak morskih kornjača

Populacije morskih kornjača na globalnoj razini u drastičnom su opadanju te upravo zato su se diljem svijeta od započeli osnivati centri za oporavak morskih kornjača. U Hrvatskoj je upravo pulski Centar prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Brojne prijetnje kao npr. udarac plovila, ribarski alati, otpad, klimatske promjene itd. ugrožavaju njihov opstanak.

Centar za oporavak morskih kornjača djeluje unutar Aquariuma Pula i udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana. Osim liječenja i skrbi, aktivnosti Centra odnose se i na podizanje svijesti šire javnosti o njihovoj zaštiti. U Centru je do danas oporavljeno i vraćeno natrag u more više od 180 glavatih želvi.


FOTO: Aquarium Pula

Nastavite čitati

Pula
 

Posjetitelji sarajevskog festivala ubuduće će prema pulskom konceptu uživati u 'Doručku s autorom'

"Prvi Bookstan organizirali smo povodom 20. godina Buybooka tek s idejom da nekim događajem obilježimo taj važan datum. Na kraju je to preraslo u Međunarodni festival knjiga koji se već sedam godina održava prve srijede u srpnju i u tri dana maratonski održi više od 30 programa. Od početka na festivalu predstavljamo najbolje autore s domaće i regionalne scene, a tradicionalna je postala i naša književno- kritičarska radionica u kojoj svake godine sudjeluje odabranih 20-ak polaznika", rekao je direktor Bookstana Damir Uzunović

Pula
 

Damir Prhat jedini kandidat na natječaju za pročelnika. Idući tjedan ima pismeno testiranje i intervju

Nakon onog za pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Grad Pula je ovih dana objavio nekoliko novih natječaja. U planu je zapošljavanje višeg stručnog suradnika 1. za prometno redarstvo, stručnog suradnika i komunalnog redara. Planira se i zapošljavanje višeg stručnog suradnika za zaštitu okoliša, a čak sedam kandidata javilo se za posao referenta za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.