Baštardini i Pravi

NEMOGUĆ SAMOSTALAN ŽIVOT U PRIRODI

Orlando: U parku divljih životinja na svijet došlo mladunče bijelog aligatora

Roditelji mladunčeta su Jeyan, leucistični otac iz močvare u Louisiani i Ashley, normalna ženka koja ne pati od genskih mutacija. Isti par ima još jednog potomka, muškog, u kojega su prevladali majčini geni


 
2 min
HINA
Ilustracija: Index.hr

Roditelji mladunčeta su Jeyan, leucistični otac iz močvare u Louisiani i Ashley, normalna ženka koja ne pati od genskih mutacija. Isti par ima još jednog potomka, muškog, u kojega su prevladali majčini geni

U parku za divlje životinje u floridskome Orlandu na svijet je došlo iznimno rijetko bijelo mladunče aligatora.

Zaposlenici parka kazali su da je žensko mladunče dugačko 49 centimetara i da je to sada jedan od sedam takvih aligatora u svijetu.

Koža im je bijela zbog rijetkoga urođenog genskog stanja poznatog kao leucizam.

Riječ je o manjku kožnih pigmenata. U slučaju leucizma nedostaju sve vrste pigmenta kože, a ne samo melanin, za razliku od albinizma.

"Ovo je više nego rijetko, apsolutno je nevjerojatno", rekao je direktor floridskog zabavnog divljeg parka Gatorlanda, Mark McHugh.

Dodao je da su na popisu parka u Orlandu sada i leucistični aligatori Ice, Noelle, Snow, Pearl, Ivory i Marshmallow.

Roditelji mladunčeta su Jeyan, leucistični otac iz močvare u Louisiani i Ashley, normalna ženka koja ne pati od genskih mutacija.

Isti par ima još jednog potomka, muškog, u kojega su prevladali majčini geni.

Mark McHugh je novinarima pojasnio da nije riječ o "albino životinji, premda tako izgleda na prvi pogled, već o leucističnoj životinji, čija je koža bijele boje, no one imaju nešto malo pigmenta na dijelovima tijela".

Leucistične životinje, jednako kao i albino životinje, ne mogu živjeti same u prirodi.

"Albino i leucistični aligatori ne mogu živjeti samostalno u prirodi iz jednostavnog razloga. Ne bi preživjeli upravo zbog boje kože. U normalnih jedinki koža je odlična kamuflaža i aligatorima omogućuje da se tako približe plijenu. U parku Gatorland stalno ih držimo u sjeni ili u zatamnjenim prostorima", rekao je McHugh.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.