Baštardini i Pravi

Dobra duša Povijesno-pomorskog muzeja

Priča o Belli - samozatajnoj čuvarici pulskog Kaštela

Danas je Bella mezimica zaposlenika Muzeja, ali i studenata koji često svoje radne obaveze odrađuju upravo u njezinom društvu, što posao odmah čini slađim


 
2 min
Matea Čelebija

Danas je Bella mezimica zaposlenika Muzeja, ali i studenata koji često svoje radne obaveze odrađuju upravo u njezinom društvu, što posao odmah čini slađim

Te se hladne zime 2017. godine pred vratima koja čuvaju Povijesno-pomorski muzej Istre na Kaštelu, našla jedna, tada jako mlada i znatno manja maca nego što je sad, koju su zaposlenici i studenti iz Muzeja počeli hraniti.

Isprva nije bilo znatnih kontakta između njih i mace, sve dok nisu primijetili da je ozlijeđena.

Naime, zbog hematoma koji je imala na lijevom uhu, morala je na operaciju, a u dogovoru s pulskom udrugom Ruka šapi, uspješno je operirana. I tako je ova maca dobila tretman oporavka u prostorijama muzejskog magazina.

Tamo se dugo oporavljala od operacije, a zaposlenici Muzeja nekoliko puta pokušali su joj pronaći dostojanstven i topao dom, ali bezuspješno.

Mostom preko Kaštela rijetko da će proći - on joj služi isključivo za izležavanje za vrijeme sunčanih dana. Možda je do straha da se vrata ne zatvore, kao što joj se to već jednom dogodilo pa je morala tražiti drugi dom.

Srećom ga je našla.

Na koncu je dobila svoju kućicu na Kaštelu, gdje je i danas njegov prepoznatljiv znak, koji za oko zapne svakom posjetitelju.

Danas je mezimica zaposlenika Muzeja, ali i studenata koji često svoje radne obaveze odrađuju upravo u njezinom društvu - što posao odmah čini slađim.

Premda samozatajna i suzdržana, posjetitelje voli, ali prilazi isključivo onima koje poznaje. Najdraži su joj, ipak, studenti koji rade u muzeju i kod kojih se najviše mazi.

A njezino ime? Ono joj se nametnulo samo. Zove se Bella. Samozatajna čuvarica pulskog Kaštela.


FOTO: Privatni album

Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.