Baštardini i Pravi

Andrea Aljić odlučila podijeliti znanje

'Završite grooming školu, uzmite poticaje i samozaposlite se. Ali, oprez: psi znaju radite li ovaj posao s ljubavlju'

Za sada je Andreinu školu groominga završilo šest djevojaka, a četiri od njih već su otvorile svoje salone; dvije u Bujama, jedna u Poreču, a priprema se otvaranje salona na Velom Vrhu


 
4 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Andrea i maneken Laki

Za sada je Andreinu školu groominga završilo šest djevojaka, a četiri od njih već su otvorile svoje salone; dvije u Bujama, jedna u Poreču, a priprema se otvaranje salona na Velom Vrhu

Kupanje i šišanje pasa više nije nešto na što se gleda kao luksuz već kao na svakodnevnu higijenu pasa, veli nam Andrea Aljić, vlasnica prve grooming škole u Istri. Otvorena je 2020. godine, u jeku pandemije, no Andrea nam veli kako nije pogriješila.

- Nakon što sam 2019. godine otvorila svoj salon za šišanje pasa "Kelly Grooming", shvatila sam da prostora, ali i interesa za ovim poslom itekako ima. Osnovnu sam edukaciju završila u Zagrebu, a onda i brojna usavršavanje, te odlučila stečeno znanje podijeliti sa svima koji smatraju da bi im ovo mogao biti poziv, veli Andrea.

sve počinje kupanjem

Dodaje da trenutno samo u Puli radi devet salona za pse, no mjesta za nove još uvijek ima jer pasa ima puno, ove se usluge sve više traže, a svaki vlasnik ima svoje vjerne klijente i vlastiti način šišanja. Stoga, priznaje, na nove salone i kadar koji sama obrazuje, ne gleda kao na konkurenciju već smatra da si na ovaj način stvara kolege i prostor za suradnju.

Novi saloni

- Škola traje mjesec dana, za kojih se prođe i teorijski i praktični dio. Od kupanja, feniranja preko šišanja mašinicama i škarama, pa sve do završnih radova i dobivanja certifikata, dok je velik dio škole posvećen samoj psihologiji pasa i kako im pristupiti. Osim što neki psi imaju kratku dlaku, drugi dugu, jedni su mali, a drugi veliki, svaki pas ima svoju osobnost i bitno je znati kako mu pristupiti, naglašava Andrea.

Navodi da je za ovaj posao prije svega potrebna velika ljubav prema životinjama, no osobe koje žele biti groomeri moraju ipak imati i smisla za taj posao. Koliko je taj posao težak, shvatili su vlasnici pasa tek u lockdownu, kada je salon bio na tri mjeseca zatvoren. Neki su od njih, veli Andrea, tada sami uzeli škare u ruke pa ubrzo požalili.

Za sada je Andreinu školu završilo šest djevojaka, a četiri od njih već su otvorile svoje salone; dvije u Bujama, jedna u Poreču, a priprema se otvaranje salona na Velom Vrhu.

Na kraju se uruđuju šapice

- Nakon što završe školovanje, moje polaznice uvijek imaju daljnju pomoć pa im pomažem u otvaranju salona, oko administracije, povlačenja potpore, pa sve do opremanja, veli Andrea, navodeći da se za ovaj obrt poticaji mogu povući od Zavoda za zapošljavanje, ali i od Grada Pule. Uskoro će, napominje, otvoriti i web s profesionalnom grooming opremom jer je ono što trenutno postoji premalo s obzirom na potražnju.

Maženjem do najbolje frizure

- Posao jest naporan, ali lijep. Ljubav prema životinjama je presudna i pas osjeti radite li posao s guštom ili imate neke druge namjere, veli Andrea, dodajući kako je najteži dio njezina posla taj da pas (ali i vlasnik) iz salona izađu zadovoljni, bez ikakvih trauma i drugi puta u salon uđe sretan i bez straha. Zato je jedan od postulata njezina salona da nema raščešljavanja.

Ne raščešljavam ih, to pse jako boli. Nemam čarobni štapić i ne mogu popraviti dlaku koju vlasnici nisu mjesecima češljali

Andrea Aljić

- To ne radim, to pse jako boli, za njih je to frustrirajuće i neugodno iskustvo. Nemam čarobni štapić i ne mogu popraviti dlaku koju vlasnici nisu mjesecima češljali. U početku je bilo malo otpora, no sada su moji klijenti to prihvatili i shvaćaju da između posjeta salonu oni moraju održavati dlaku svojih ljubimaca. Vodim se da je kod mene na prvom mjestu pas, a tek onda frizure i moji su džepovi uvijek puni keksića, a sama sam spremna na beskrajno maženje kako bi frizure bile što bolje, veli Andrea dodajući da, kada je pas zadovoljan, onda je zadovoljan i vlasnik.

Kada prvi put dovesti psa u salon?

Na kraju savjetuje kako bi bilo idealno da vlasnici svoje psiće prvi puta u salon dovedu već s četiri mjeseca.

- Ne moraju se šišati, možda samo okupati, malo počešljati, tek toliko da se nauče na odvajanje od vlasnika, na novi prostor i nove zvukove koji ih okružuju, veli Andrea, zaključujući kako psi vole grooming i doživljavaju ga kao ugodan, no ponekad im treba vremena da se na nove stvari priviknu.

Za naše čitatelje ova je groomerka odgovorila i na vječnu dilemu – koliko često treba prati pse?

- Tu se veterinari i mi groomeri ne slažemo. Po njima je pse dovoljno kupati par puta godišnje i to kada su prljavi, kako se ne bi s njihova krzna uklonila zaštitna masnoća. No, danas, kada psi žive s nama u kućama, leže po kaučevima, moguće ih je kupati i jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, jer je koža stvorena da nakon par dana nadomjesti zaštitni sloj. Samo je, zaključuje Andrea, važno tih par dana zaštititi dlaku kvalitetnim regeneratorom.


Privatne foto Andrea Aljić

Nastavite čitati

Istra
 

U Puli venu makovi, u Vodnjanu jedna politička stranka

U nastavku serijala o Istarskom veleučilištu sutra objavljujemo tko je novi član Upravnog vijeća kojeg je, kao svoga člana, imenovala Istarska županija * Ministarstvo i županija donijelo odluke o legalitetu digitalnog panoa na ulazu u Vodnjan * Analiziramo vodnjansku političku scenu pred predstojeće izbore za Mjesne odbore

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.