Baštardini i Pravi

TATA NA SVIJET DONIO 60 BEBA

(VIDEO) ČUDO U PULSKOM AQUARIJUMU Prvi put kamerom zabilježili porod morskog konjića

U tropskom morskom postavu porodilo se čak 60 jedinki trbušastih morskih konjića (Hippocampus abdominalisu) koji su 'veliki' oko jedan centimetar * Morski konjići jedinstveni su po tome što mužjak, a ne ženka, porađa i skrbi za mlade, nakon što ženka položi jajašca kod mužjaka


 
1 min
Borka Petrović
PIXSELL/Srećko NIKETIĆ

U tropskom morskom postavu porodilo se čak 60 jedinki trbušastih morskih konjića (Hippocampus abdominalisu) koji su 'veliki' oko jedan centimetar * Morski konjići jedinstveni su po tome što mužjak, a ne ženka, porađa i skrbi za mlade, nakon što ženka položi jajašca kod mužjaka

U pulskom Aquariumu prvi su puta uspješno dokumentirali proces rađanja morskih konjića, a video su ponosni djelatnici premijerno podijelili na svojim društvenim stranicama.

U tropskom morskom postavu porodilo se čak 60 jedinki trbušastih morskih konjića (Hippocampus abdominalisu) koji su 'veliki' oko jedan centimetar.

- Novorođene jedinke premjestili smo u karantenski bazen uzgojnog odjela gdje skrbimo o njima. Održavamo ih na temperaturi od 18 °C uz aeraciju vode. Hranimo ih i do tri puta dnevno artemijom (Artemia sp.), kolnjacima (Rotifera) i veslonošcima (Copepoda) jer za rast i razvoj zahtijevaju veliku količinu hrane.

Morski konjići jedinstveni su po tome što mužjak, a ne ženka, porađa i skrbi za mlade, nakon što ženka položi jajašca kod mužjaka.

Jedinstvene tate

Mužjaci, naime, zavode željene ženke bučnim i dugim plesom, mijenjanjem boja i uvrtanjem glave kako bi ih impresionirali da baš u njihovu trbušnu vrećicu polože jajašca. Ženka u trbušnu vrećicu mužjaka položi 580 jajašca, koja mužjak oplođuje. Od tog trenutka, buduće tate nose potomke i proizvode posebnu hranljivu tečnost kojom hrane embrione, sve dok ne porastu dovoljno da budu otpušteni u more, ili kao ovdje u akvarij.

Trudni morski konjić
Na svijetu, pojašnjavaju iz Aquariuma Pula, postoji 35 vrsta morskih konjića veličine od 2,5 do 25 centimetara.

Zaštićena vrsta

U Jadranskom moru zastupljene su s dvije vrste: konjić dugokljunić (Hippocampus guttulatus) i konjić kratkokljunić (Hippocampus hippocampus).

Klasičan «riblji» izgled kod konjića je sasvim izmijenjen. Plivaju uspravno, imaju glavu nalik konjskoj, zmijolik rep, riblje peraje i oči slične kameleonu, dok im je tijelo prekriveno tvrdim i bodljikavim koštanim pločama. Na tijelu se nalaze mnogobrojne bodlje i mesnati privjesci koji se razlikuju po veličini i razgranatosti.

U posljednje vrijeme njihova se brojnost znatno smanjila pa su uvršteni u popis ugroženih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta Republike Hrvatske. Stoga, ugledate li ga u moru, nipošto ga nemojte loviti.

Popusti tijekom tjedna mobilnosti

Tijekom Tjedna mobilnosti, u razdoblju od 16. do 22. rujna., posjete akvariju moguće su po promotivnim cijenama ulaznica:

  • Odrasli – 65 kuna (redovna cijena 130 kn)
  • Studenti, umirovljenici i djeca od 7-18 godina – 50 kuna (redovna cijena 100 kn)
  • Djeca 3-6 godina – 35 kuna (redovna cijena 70 kn)

Radno vrijeme akvarija je svaki dan od 9 do 21 sat, sa zadnjim ulazom u 20 sati.


FOTO/VIDEO Aquarium Pula

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.