Baštardini i Pravi

STRADAVAJU POD KOTAČIMA

VOZAČI OPREZ, JEŽEVI NA CESTI! Donosimo savjete kako othraniti bebe ježeve ukoliko ostanu bez mame

Tijekom samo jedne noći, na prometnicama oko Štinjana stradala su dva ježa. Nažalost, nije im bilo pomoći. Iz AWAPA - Udruge za zaštitu divljih životinja upozoravaju da na prometnicama svake godine stradava veliki broj ježeva, naročito u doba parenje ili pak kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život


 
5 min
Borka Petrović
Pixabay

Tijekom samo jedne noći, na prometnicama oko Štinjana stradala su dva ježa. Nažalost, nije im bilo pomoći. Iz AWAPA - Udruge za zaštitu divljih životinja upozoravaju da na prometnicama svake godine stradava veliki broj ježeva, naročito u doba parenje ili pak kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život

Tijekom samo jedne noći, na prometnicama oko Štinjana stradala su dva ježa. Nažalost, nije im bilo pomoći.

Iz AWAPA - Udruge za zaštitu divljih životinja upozoravaju da na prometnicama svake godine stradava veliki broj ježeva, naročito u doba parenje ili pak kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život.

Naravno, da je to povezano upravo s njihovom velikom aktivnošću u sumrak, odnosno noću kada ih je teško na vrijeme uočiti na cesti te sve većem broju automobila čak i na lokalnim prometnicama. Stoga - vozite oprezno, pripazite i propustite ježića da na miru prijeđe cestu.

B. PETROVIĆ

Često strada i mama-jež pa iza nje ostaje mladunčad koja nije spremna za samostalan život. Kako se o njima pobrinuti donosi dr. Ingeborg Bata, voditeljica Udruge za zaštitu divljih životinja.

Odhrana bebe-ježa

Mali ježići ostaju bez majki iz više razloga: trovanja, stradavanje majki kada izlaze po hranu, a najveći broj ih strada kada i sami počinju izlaziti iz brloga.

STAROST IZMEĐU 1-7 DANA

Bebu odmah utopliti (termofor, boca s toplom vodom, električni grijač).
Treba svakako potražiti majku u blizini ili pričekati da se vidi da li će se mama vratiti. Vrlo je važno da je beba posisala prvo majčino mlijeko koje nazivamo kolostrum, jer ono ima antitijela koja štite bebu od infekcija u prvo vrijeme njezina života, pa je neobično važno da ga ježić dobije.

Prvi tjedan se bebe hrane svaka 2-3 sata, a kasnije se taj period između hranjenja povećava za po jedan sat u svakom sljedećem tjednu.

Najbolji rezultati su ako se hane bebe kozjim mlijekom, sve ostale zamjene pokazale su se nedostatnima, te je vrlo mali broj ježića preživljavao hraneći se drugim vrstama zamjenskih mlijeka. Mlijeko treba biti mlačno (nikako hladno!) što znači da ga prije svakog hranjenja treba podgrijati na blago toplo.

Količine koje posišu (kao orijentir) su:

1-2 g na dan za bebe u prvih 10 dana starosti
4-5 g /dan u 2-3 tjednu života
7-9 g /dan između 3-9 tjedna života

Najbolje je malog ježa hraniti kroz kapaljku ili na špricu od 2 ml . Upotreba dudica, ma kako male bile, pokazao se lošim jer ili teško vuče kroz otvor na dudici pa brzo odustaje, ili ostaje gladan, ili je otvor preveliki, pa dolazi do zalijevanja i mogućeg ugušenja s mlijekom.

Čvrsta hrana (mačja konzerva ali za bebe mace) počinje se nuditi već s 3 tjedna starosti (male količine) , smanjuje se broj mliječnih obroka te većina ježića prelazi na samostalno hranjenje već u dobi s 5-6- tjedana.

Nekima treba kraće, a nekima druže vrijeme tako da nije potrebno forsirati ili se pretjerano zabrinjavati ako se stvari ne odvijaju u navedenom terminu. U svakom slučaju ako još s 8 ili 9 tjedana uopće ne uzimaju čvrstu hranu treba posjetiti veterinara i pregledati mladunče.
Isto tako čim se počinje nuditi čvrsta hrana treba početi ostavljati i svježu vodu.

Ako postoji neka majka ježica u blizini može joj se pokušati podmetnuti i nađena beba, što ponekad i uspijeva. Ako se zamjenska majka buni ili ne pokazuje interes, treba preuzeti brigu za ježića i hranjenje u vlastite ruke.

Pixabay

PREHRANA MLADOG, ODNOSNO ODRASLOG JEŽA :
(tjelesna težina iznad 400-500g)

U prirodi ježevi jedu insekte, gujavice, puževe, male vertebrate i voće...
Primjeri što i kako hraniti ježića ukoliko sami brinete o njemu:

Danas postoji gotova hrana za ježeve koja sadrži mljevene insekte i druge sastojke. No, nije dovoljno davati samo tu hranu. Treba dodati voće (uglavno sezonsko voće koje uspijeva u našem podneblju, a izbjegavati agrume). Ježevi posebno vole bananu i dozvoljeno je nuditi im u jelovniku.

Dakle pojednostavljeno :
- narezati miks povće (špinat, matovilac, rikola, radič, salata), zatim naribati ( jedna žlica mrkve, celera ili nekog drugog korjenastog povrća ili nekoliko njih), četvrtina jabuke narezane, četvrtina banane narezane, nekoliko narezanih bobica grožđa, maline, kupine ili borovnice ili suhih grožđica
- staviti nekoliko crvića na hranu (oko 10 komada) , a može se dati i cvrčaka.  Ako nema insekata, možete dati 1-2 žlice konzervirane hrane za mace /mačiće
- 1 žlica hrane za insektivore (dehidrat)
- svježi kravlji sir, kuhana jaja, dječje kašice (tipa Hippo kašice- sve kombinacije okusa dolaze u obzir samo ne one s karfiolom i keljom jer te izazivaju nadutost i proljev) se također mogu davati, ali svaki drugi ili treći dan.

Osnovna pravila:

  1. hrana mora biti svježa i servirana pod večer jer ježevi preko dana spavaju a aktivni su u sumrak i noću. Stoga hrana , a pogotovo ostavljena na suncu fermentira te je do navečer neupotrebljiva.
  2. izbjegavajte mlijeko osim ako se ne radi o bebi-ježu
  3. kruh namočen u mlijeku ne smije se davati
  4. povrće tipa karfiola i kelja nije dozvoljeno davati
  5. prostor u kojem jež boravi mora biti ograđen (kaveznog tipa) jer su ježevi i dobri kopači i dobri penjači. Isto tako trebaju imati kućicu za spavanje, a najbolje je da se stavi sijeno u nju jer je to ekološki izbor materijala, lako ga je zamijeniti i bio-razgradiv je (pogodan za kompost).
  6. Ukoliko se ježa pustilo u prirodu ili otpremilo u utočište najbolje je sve što je bilo u kontaktu s ježom jednostavno zapaliti (ježevi mogu imati i ektoparazite i endoparazite), pa je to najjednostavniji način dezinfekcije

Nastavite čitati

Istra
 

U Poreču djeci na raspolaganju veliki izbor ljetnih kampova - mogu birati između sporta, plesa, zabavnih i edukativnih aktivnosti

Glavni motiv kod organizacije ljetnih kampova i programa je djeci i mladima pružiti vrijeme ispunjeno druženjem, kreativnim i sportskim aktivnostima, timskim radom, edukacijama i prijateljstvom. Svakog ljeta kroz brojne ljetne kampove i programe u Poreču prođe više od tisuću djece, navode iz Grada Poreča * Sve informacije o sportskim kampovima svi zainteresirani mogu dobiti kod Sportske zajednice Grada Poreča ili direktno od klubova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.