Biznis

PRODAJA OSTATKA BRODOGRADILIŠTA

HADŽIĆ: Dobro je da se pojavio ozbiljan ponuđač za Uljanik Brodogradnju 1856 CEROVAC: Radi li se o brodogradnji ili čemu drugom?

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac kaže da je obvezujuća ponuda češkog investitora za otkup 54 posto vlasničkog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 otvorila puno pitanja. Naime, smatra on, nije poznato što bi investitor radio i radi li se o brodogradnji ili je u pitanju neka druga djelatnost


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac kaže da je obvezujuća ponuda češkog investitora za otkup 54 posto vlasničkog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 otvorila puno pitanja. Naime, smatra on, nije poznato što bi investitor radio i radi li se o brodogradnji ili je u pitanju neka druga djelatnost

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856, iz sastava pulskog Uljanika Samir Hadžić, potvrdio je u srijedu za Hinu da je češki holding CE Industries početkom tjedna poslao obvezujuću ponudu za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856. ističući da je riječ o ozbiljnom ponuđaču te da je dobro što se pojavio.

"To je ozbiljan ponuđač i to je ono za što smo se borili. Krenuli smo od nule, a sada je netko prepoznao naš rad, trud i angažman te je spreman kupiti veći udio tvrtke. Stoga, smatram da ne možemo biti sretniji što se pojavio takav partner", rekao je Hadžić dodavši kako se češki investitor obratio stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju te da će o tome odlučivati skupština vjerovnika, gdje će se glasati o ponudi.

S obzirom da je najveći vjerovnik država, naveo je Hadžić, ona ima prevagu u prihvaćanju ili neprihvaćanju ponude.

"Kada će se skupština vjerovnika održati još se ne zna, nakon što je već dva puta odgođena", poručio je Hadžić. Prema njegovim riječima, dođe li do realizacije posla, može se konačno očekivati i isplata osam plaća radnicima Uljanika.

"Očekujem dobivanje novih poslova i zapošljavanje te da nas čeka neka bolja i svjetlija budućnost. Vjerujem da smo to i zaslužili", zaključio je direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić.

Cerovac: Radi li se o brodogradnji ili čemu drugom?

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac kaže da je obvezujuća ponuda češkog investitora za otkup 54 posto vlasničkog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 otvorila puno pitanja. Naime, smatra on, nije poznato što bi investitor radio i radi li se o brodogradnji ili je u pitanju neka druga djelatnost.

"Vjerujem da su razgovori vođeni s upravom uljanika i vladom te da su izneseni kriteriji koje bi investitor trebao zadovoljiti. Naravno, brine nas gdje su u toj priči radnici. Koliki broj radnika bi nastavio raditi ili se dodatno zapošljavao i po kojim uvjetima", rekao je Cerovac za Hinu.

Što se tiče radnika koji imaju potraživanja od Uljanik Brodogradilišta u stečaju, novac kojeg investitor nudi bio bi dostatan za podmirenje cijelog iznosa radničkih potraživanja. 

"No, i tu se nameće pitanje vrijedi li Uljanik Brodogradnja 1856 više. Iz neugodnog iskustva iz ne tako davne prošlosti, u kupovinu Uljanik Brodogradnje 1856 vjerovat ćemo onda kada se dogodi, promjene se vlasnici i kada se radnicima podmire potraživanja", zaključio je Cerovac.

Jutarnji list u srijedu piše kako je češki holding CE Industries poslao početkom tjedna obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 te da za 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 putem direktne pogodbe nudi 155 milijuna kuna.

Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz sastava nekadašnjeg Uljanika koja nastavlja tradiciju brodogradnje u Puli, a sada bi mogla prijeći pod okrilje CE Industriesa koji je na hrvatsko tržište stupio ljetos, preuzevši Grupaciju Đuro Đaković. 

Od siječnja 2019. u stečaju je i Uljanik Brodogradilište d.d., koji je suvlasnik Uljanik Brodogradnje 1856, pa je CE Industries poslao svoju ponudu i stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku.

U Puli bi CE Industries, kako se najavljuje u ponudi, a prenosi Jutarnji, nastavio brodogradnju, ali bi "dopunio proizvodni program sa segmentima u kojima posjeduje specifični know-how". 

Uljanik Brodogradnja 1856 zapošljava oko 500 radnika. Prošlu poslovnu godinu zaključila je s prihodom od 25 milijuna kuna i gubitkom od 13,4 milijuna kuna. Trenutačno na navozu ima dvije gradnje za strane naručitelje.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.