Biznis

redovi i pred drugim bankama

Iz RBA poručuju: Novac i imovina klijenata u Hrvatskoj sigurni

Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) u četvrtak su istaknuli da nisu izravno izloženi niti imaju poslovanje usmjereno na tržišta Rusije i Ukrajine te su poručili da su novac i imovina njihovih klijenata u Hrvatskoj sigurni


 
2 min
Borka Petrović HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) u četvrtak su istaknuli da nisu izravno izloženi niti imaju poslovanje usmjereno na tržišta Rusije i Ukrajine te su poručili da su novac i imovina njihovih klijenata u Hrvatskoj sigurni

Nakon problema sa Sberbankom, nepovjerljivi klijenati su počeli stvarati redove i pred drugim bankama. Tako su i u Puli ovih dana zabilježene veće gužve ispred Raiffeisenbanke pa nam se jedan čitatelj požalio da je pred njihovom poslovnicom u Šijani čekao više od pola sata.

Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) u četvrtak su istaknuli da nisu izravno izloženi niti imaju poslovanje usmjereno na tržišta Rusije i Ukrajine te su poručili da su novac i imovina njihovih klijenata u Hrvatskoj sigurni.

Vezano uz Raiffeisen Bank International (RBI) i njezine izloženosti na ruskom i ukrajinskom tržištu te povezanosti s njihovom lokalnom RBA bankom u Hrvatskoj, iz RBA su istaknuli da su "sve usluge RBA banke, svi proizvodi, sva domaća i međunarodna plaćanja, izuzev onih obuhvaćenih sankcijama, dostupna njihovim klijentima". Također, navode da je gotovina dostupna i bit će dostupna u iznosima koje klijenti zatraže.

RBA u Hrvatskoj jedna je od 13 banaka austrijske Raiffeisen Bank International Grupe (RBI) koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe, navode u priopćenju te dodaju kako su na temelju iskustava iz proteklih godina razvili dokazani pristup koji štiti njihove klijente.

On se, kako objašnjavaju, sastoji od konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i banku ne izlažu značajnom riziku na hrvatskom tržištu, visoke razine likvidnosti i kapitala, koji su značajno iznad svih zahtjeva europskih regulatora te vrlo stroge strategije iz koje proizlazi njihova samoodrživost, kako banke, tako i drugih članica RBI Grupe.

Njihova visoka razina likvidnosti, kako su istaknuli, omogućava im da u svakom trenutku podmire svoje obveze.

- U našem slučaju to znači da nemamo direktnu izloženost i poslovanje usmjereno na pogođena tržišta Rusije i Ukrajine i samim time nema direktnog utjecaja na naše poslovanje", poručili su iz RBA.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.