Biznis

svjetska tržišta

Na Wall Streetu vrijednost Amazonu porasla za 190 milijardi dolara

"Ove promjene cijena, od kojih se grči želudac i oči suze, obično se povezuju s jeftinim dionicama, a ipak, događaju se kod dionica kompanija čija se tržišna kapitalizacija mjeri u milijardama dolara", zamjećuje Michael Hewson, glavni tržišni analitičar u CMC-u


 
3 min
HINA

"Ove promjene cijena, od kojih se grči želudac i oči suze, obično se povezuju s jeftinim dionicama, a ipak, događaju se kod dionica kompanija čija se tržišna kapitalizacija mjeri u milijardama dolara", zamjećuje Michael Hewson, glavni tržišni analitičar u CMC-u

Nakon oštrog pada dan ranije, na Wall Streetu su u petak S&P 500 i tehnološki Nasdaq porasli, potaknuti dobrim zaradama kompanija, a po dobitku se isticao Amazon, koji je u jednom danu povećao tržišnu kapitalizaciju za čak 190 milijardi dolara, što je dosad najveći dnevni skok vrijednosti neke američke kompanije.

I dok je Dow Jones indeks i u petak oslabio, i to za 21,42 boda ili 0,06 posto, na 35.089 bodova, S&P 500 indeks ojačao 0,52 posto, na 4.500 bodova, a Nasdaq za 1,58 posto, na 14.098 bodova.

Dan ranije indeksi su oštro pali, pri čemu S&P 500 za čak 2,44 posto, a Nasdaq indeks za 3,74 posto, pod pritiskom pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za više od 26 posto, čime mu se tržišna kapitalizacija smanjila za 200 milijardi dolara, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Unatoč oštroj korekciji u četvrtak, glavni dionički indeksi ostvarili su dobitke na tjednoj razini, pri čemu je S&P 500 u plusu 1,5 posto, Nasdaq 2,4 posto, a Dow 1,1 posto.

U petak se po dobitku isticala dionica Amazona, čija je cijena nakon objave tromjesečne zarade skočila za 13,4 posto, što je njezin najveći dnevni postotni porast od 2015. godine. Time je u jednom danu Amazonova tržišna kapitalizacija porasla za otprilike 190 milijardi dolara, što je dosad najveći skok vrijednosti neke američke kompanije u jednom danu.

Najviše je, pak, porasla cijena dionice Snapa, za čak 58,8 posto, dan nakon objave poslovnih rezultata, a znatnije je poskupjela i dionica Pinteresta, za 11,2 posto.

"Ove promjene cijena, od kojih se grči želudac i oči suze, obično se povezuju s jeftinim dionicama, a ipak, događaju se kod dionica kompanija čija se tržišna kapitalizacija mjeri u milijardama dolara", zamjećuje Michael Hewson, glavni tržišni analitičar u CMC-u.

Znatnije su u petak poskupjele i dionice energetskog sektora, zahvaljujući skoku cijena sirove nafte na najvišu razinu u zadnjih sedam godina. Najviše je tako poskupjela dionica Hess Corp, za 4 posto, na najvišu razinu od rujna 2014., a potom dionica Occidental Petroleuma, za 2 posto, na najvišu razinu od veljače 2020.

Od makroekonomskih objava, američko ministarstvo rada objavilo je da je broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u siječnju uvećan za neto 467 tisuća, znatno više od 150.000 koliko su očekivali ekonomisti.

"Za tržište su podaci o zaposlenosti važni jedino u kontekstu budućih odluka Feda, a današnji iznenađujuće snažni skok broja zaposlenih ostavlja Fed na putu planiranog podizanja kamatnih stopa u ožujku te njihovo podizanje u četiri navrata do kraja godine", navodi Barry Gilbert, strateg pri LPL Financialu.

Na europskim burzama u petak su najvažniji indeksi završili u crvenome. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,17 posto, na 7.516 bodova, frankfurtski DAX za 1,75 posto, na 15.099 bodova, a pariški CAC za 0,77 posto, na 6.951 bodu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.