Biznis

posljednice nestabilnog tržišta

Napad Rusije na Ukrajinu pritisnuo tečaj eura, dolar ojačao

Napad Rusije na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, najveći je napad na jednu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i snažno je uzdrmao financijska tržišta, pa su ulagači tražili utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima, dok su rizičnije valute bile pod prodajnim pritiskom


 
3 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Napad Rusije na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, najveći je napad na jednu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i snažno je uzdrmao financijska tržišta, pa su ulagači tražili utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima, dok su rizičnije valute bile pod prodajnim pritiskom

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, dok je euro oslabio jer je napad Rusije na Ukrajinu usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 96,56 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,40 posto, na 115,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,45 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1270 dolara.

U četvrtak, nakon napada Rusije na Ukrajinu, dolarov indeks naglo je skočio i dosegnuo 97,74 boda, najvišu razinu od lipnja 2020. godine. S druge strane cijena eura oštro je pala i u jednom trenutku zaronila na samo 1,1005 dolara, najnižu razinu od lipnja 2020.

Napad Rusije na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, najveći je napad na jednu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i snažno je uzdrmao financijska tržišta, pa su ulagači tražili utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima, dok su rizičnije valute bile pod prodajnim pritiskom.

Ruska valuta pod pritiskom

Tečaj ruske valute u četvrtak je potonuo na rekordno nisku razinu od 89,98 rubalja za dolar i približio se ključnoj razini od 100 rubalja za euro. Usporedbe radi, kretao se oko 70 rubalja za dolar i 81 za euro prije najnovijeg kruga geopolitičkih napetosti između Moskve i Zapada.

Ruska središnja banka u četvrtak je intervenirala na tržištu kako bi poduprla rubalj, pa se tečaj ruske valute u petak ponešto oporavio.

SAD, Europska unija i neke druge zemlje na invaziju su odgovorile nametanjem oštrih sankcija Rusiji, na što je Moskva u petak odgovorila najavom da je spremna uvesti protusankcije Zapadu.

Unatoč tome, u petak se valutno tržište ponešto smirilo.

"Na deviznim tržištima jutros je nešto mirnija situacija dok svijet nastoji polako prihvatiti neugodnu činjenicu da je Europu zadesio rat", rekao je Chris Turner, analitičar u ING-u.

Utjecaj rata u Ukrajini na monetarnu politiku

Osim izravnih posljedica rata u Ukrajini, trgovci valutama pokušavaju procijeniti njegov utjecaj na monetarnu politiku u zemljama diljem svijeta.

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) poručili su da bi situacija u Ukrajini mogla navesti ECB da uspori tempo ukidanja poticajnih mjera.

Stoga se sada na tržištu očekuje da će ECB do kraja prosinca povećati ključnu kamatu za 0,35 postotnih bodova, dok se još početkom tjedna očekivalo da će povećanje biti za 0,50 postotnih bodova.

Uz to, investitori i pojedini američki dužnosnici ocjenjuju da će rat vjerojatno usporiti, ali ne i zaustaviti proces povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dužnosnici Feda u javnim se istupima prepiru oko toga treba li na sjednici u ožujku povećati kamatne stope za četvrt ili pola postotnog boda.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.