Biznis

NA PIJATIMA 'HITOVI' DOMAĆIH OPG-OVA

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola


 
5 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Kada je Matija Peršić iz Svetvinčenta odlučivao na koju stranu krenuti iz rodnog mjesta i započeti ugostiteljski posao, svatko bi očekivao da krene na jug ili zapad, ka obali. No, on je krenuo na sjever. Nekoliko godina držao je noćni klub u Modrušanima, a zatim je otišao još malo dalje - u Žminj. I dobro je odlučio, kaže.

- Žminj raste. Za desetak godina zamišljam ga kao jedno malo središte. Turista ima, pozicija je idealna i rast će još, kaže Matija, koji nikada nije požalio što je svoju poslovnu priču počeo graditi u Žminju.

- Došao sam ovdje i shvatio da je to to što trebam raditi i odlučio svoje lokale nazvati "To je to", dodaje.

Radnici se traže i preko granice

Matija je prije četiri godine u središtu mjesta otvorio restoran brze hrane, koji je ubrzo stvorio čak deset radnih mjesta, a ove je godine odlučio u zakup uzeti i prostor nekadašnje pizzerije i zadržati istu namjenu. Prostor je, veli, došao u pravom trenutku jer je bio spreman za širenje posla. A da je Žminj pravi izbor već odavno je bio siguran.

Ali, novi je pothvat zahtijevao i nove zaposlenike. Već sada, u dva Matijina lokala zaposlena je čak 21 osoba, no potrebe su odavno prerasle ponudu djelatnika u Istri.

- Još dok nisam bio otvorio pizzeriju imao sam troje zaposlenika iz Makedonije. Oni već tri godine rade u Žminju. Sada zapošljavam i jednu majstoricu pizze iz Srbije, kaže Matija i objašnjava da zapošljavanje stranaca iz okolnih država danas teče vrlo glatko i da agencije nisu potrebne.

Radna se mjesta, veli, oglašavaju putem društvenih mreža, a dogovori s kandidatima vode preko telefona. Smještaj, dodaje, nije problem jer ga on osigurava osobama koje dolaze iz drugih država.

Matija Peršić

Izdaci koji prate ovakav način rada veliki su, i ponekad mu se, kaže u šali, zavrti u glavi kada na papiru ugleda brojke, ali s dobro probranim timom posao ide odlično, pa se za budućnost ne brine.

- Žminj zaista treba ugostiteljsku ponudu jer je nije bilo dovoljno. Ja jako pazim i na online ocjene i vodim se za time što pročitam među komentarima bivših gostiju. Ponuda hrane nije jedino o čemu treba voditi računa; ljudi jako puno pažnje posvećuju higijeni i to mi je drago jer je i ja smatram najvažnijom, kaže Matija kojem se dogodilo čak i da ljudi traže 'šefa' kako bi uputili pohvalu na čistoću.

- Kada sam prvi put čuo da me zovu na šank, uplašio sam se da je u pitanju neki problem, kaže kroz smijeh. A zapravo su mi gosti osobno htjeli reći da su oduševljeni načinom na koji odražavamo higijenu u toaletima. Ali, ponekad dobijem i 'kritiku'.

Jedna gospođa mi je, recimo, nedavno rekla da nikada nije vidjela pizzu vegetarianu s povrćem s grilla, a ja sam joj odgovorio da mi ne želimo biti kao svi drugi, ali želimo ponuditi najbolje. Stisnula mi je ruku i rekla 'svaka čast', kaže kroz smijeh Matija.

Najbolje od istarskih OPG-ova

A najbolje što nudi na svojim pizzama, najbolje je što se nudi kod lokalnih proizvođača.

- Pizza je jednostavno jelo i važno je da na njoj budu najbolje namirnice. Trenutno imamo sedam autorskih pizza, na kojima se nalaze Latusovi sirevi i skuta, kobasice Žminjski gušti, tartufi i pršut pršutarne Jelenić. Tu su i istarska panceta, ulje i domaće masline u ulju, kaže Peršić.

Kozji i ovčji sir još nisu našli put do neke od pizza, ali nikad se ne zna što je sljedeće jer, kaže Matija, nisu bježali čak ni od toga da ponude famoznu Hawaii pizzu s ananasom.

- Ponekad je zaista gosti naruče. Ipak, najviše se naručuju naše autorske pizze, pogotovo Centar svita, Tera Magica, Motovunska šuma i Žminjska, a standardno je popularna i fantasia koja je, priznajem, i meni jedna od omiljenih, dodaje.

Vesna

Iz Novog Sada u Žminj

Najtraženija radna snaga, očekivano, upravo su majstori pizze kojih je čak troje, a uskoro se očekuje i još jedno pojačanje iz Svetvinčenta. Tijesto raste 24 sata, a cijeli proces izrade odvija se pred gostima pa mnogi rado zavire u kuhinjski dio, u kojem smo mi zatekli majstoricu Vesnu iz Novog Sada.

Godinama je radila na Rabu, a ove je godine već bila u pregovorima za sezonu na zapadnoj obali Istre. Ali, onda se odlučila za Žminj. Ako je odluka ugostitelja iz Svetvinčenta da ode u unutrašnjost umjesto na obalu neobična, Vesnin je potez, može se reći, još neobičniji. Ali, ona je ovdje da ostane, kaže.

- Kada sam odlučila da dođem, nisam bila vidjela ni slike mjesta. Išla sam malo 'grlom u jagode'. Znala sam samo da je maleno i da nije na moru, ali vodila sam za time da su mi radni uvjeti odlični i da tijekom cijele sezone imam slobodan dan. Malo je bilo čudno doći u Istru, a ne ići na obalu, ali, iskreno, da sam vidjela slike Žminja prije dolaska, ne bih ni trenutka razmišljala jer je predivan, kaže Vesna koja je oglas za posao našla na Facebooku, a jedan razgovor s Matijom bio je dovoljan da se odluči na dolazak.

- Jednostavno se s nekim ljudima odmah nađeš i lako dogovoriš, dodaje.

Pizzeria joj se sviđa, s kolegama se odlično slaže, ali, kroz smijeh dodaje, osobno joj kobasica na pizzi nije prvi izbor. Istarske masline već su, kaže, druga priča...

Vesna i Dejan

A mogućnost boljeg rasporeda obveza tijekom cijele godine ono je što i Matiju umiruje. Nestalnost sezone ovdje je znatno manje izražena pa i radnicima može osigurati zdraviji ritam. U Žminju je slobodan dan moguć i ljeti, a bez posla se ne mora ostati ni zimi. No, kako će zaista izgledati cijela godina, Matiji ostaje tek da vidi.

Za sada, kaže mladi ugostitelj, svih 96 stolaca u pizzeriji redovno je puno, a uskoro ih stiže i još nekoliko. Ako postoji neki plan, dodaje, bilo bi to dodavanje nekoliko vrsta pašte i jela s roštilja u ponudu.

- Bez pretjerivanja i umjereno, veli. Ali, da bude za svakoga po nešto.

Valentina

Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.