Biznis

Sustainable Solutions Holding

Pavao Vujnovac osnovao holding za upravljanje udjelima u kompanijama

Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima, kaže se u priopćenju


 
2 min
HINA

Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima, kaže se u priopćenju

Pavao Vujnovac osnovao je krovni investicijski holding  Sustainable Solutions Holding (SSH), koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba, izvijestila je u ponedjeljak PR agencija Alpheus.

Riječ je o privatnom investicijskom holdingu koji isključivo konsolidira vlasništvo, a među kompanijama s prilagođenom vlasničkom strukturom i dalje neće biti financijske kroskolaterizacije ili slične kreditne povezanosti, kaže se u priopćenju.

Jedini vlasnik i predsjednik uprave SSH-a je Pavao Vujnovac, koji ostaje porezni rezident u Republici Hrvatskoj.

Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je riječ o nastavku najavljenog korporativnog restrukturiranja, kojim se Pavao Vujnovac povlači iz operativnog poslovanja kompanija u kojima ima vlasništvo te preuzima ulogu financijskog investitora.

SSH je registriran u Švicarskoj te će funkcionirati kao investicijski holding kroz koji će, kako se najavljuje, u prvoj fazi ulagati u državama šireg okruženja, a kasnije "diljem Europe".

Investicijski fokus ostaje na energetici, logistici, proizvodnji hrane i pića, maloprodaji te nekretninama, navodi se.

Ističe se da je "pristup nekima od najvećih europskih financijskih institucija ključan razlog u prilagodbi vlasničke strukture".

Time se, kako se navodi, ponajviše smanjuje rizik za hrvatsko financijsko tržište na kojem dominiraju banke, a time i stroga regulatorna pravila oko kapitalne izloženosti prema istoj vlasničkoj strukturi, bez obzira na činjenicu da je riječ o kompanijama koje uspješno zasebno funkcioniraju.

"Kako je u Hrvatskoj ipak riječ – u europskim okvirima – o relativno malenom financijskom tržištu i financijskim institucijama, prilagođena vlasnička struktura omogućit će vlasniku pristup dugoročnom i održivom financiranju za sve projekte te lakše investiranje u inozemstvu", kaže se u priopćenju.

Izvještava se da je prilagodba vlasničke strukture u društvima u kojima Pavao Vujnovac izravno drži udjele započela u dijelu društava te će trajati minimalno godinu dana, ali neće imati nikakvog utjecaja na operativno funkcioniranje i poreznu rezidentnost kompanija u kojima će se prilagodba provesti.

Kompanije će nastavljati zapošljavati i plaćati sva porezna davanja u zemljama u kojima imaju sjedište, ističe se.


Nastavite čitati

HND: Tražimo oštru reakciju države na pokušaj ubojstva novinarke Melite Vrsaljko

Na vrata kuće kolegice Vrsaljko u Nadinu kod Benkovca banula je Iva Perić, kći Ivana Vrsaljka, čovjeka koji je našu kolegicu fizički napao dan ranije, te ju počela vući za kosu i gušiti ne bi li ju natjerala da obriše snimke na kojima se vidi kako njezin otac fizički nasrće na novinarku jer je sa snimateljem prolazila pokraj njegova terena na kojem se počeo gomilati otpad * HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.