republika - dugi
Biznis

SVJETSKA TRŽIŠTA

Poslovni rezultati kompanija potaknuli Wall Street

Pao je samo naftni sektor, za 1 posto, jer su cijene nafte potonule više od 5 posto, nakon što je Međunarodni monetarni fond smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini sa 4,4 na 3,6 posto i upozorio na rizike od visoke inflacije


 
3 min
HINA
FOTO: Ilustracija

Pao je samo naftni sektor, za 1 posto, jer su cijene nafte potonule više od 5 posto, nakon što je Međunarodni monetarni fond smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini sa 4,4 na 3,6 posto i upozorio na rizike od visoke inflacije

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, ali i umirujuće poruke iz američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 499 bodova ili 1,45 posto, na 34.911 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 4.462 boda, a Nasdaq indeks 2,15 posto, na 13.619 bodova.

Najveći dnevni skok tih indeksa u više od mjesec dana zahvaljuje se rastu cijena dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pao je samo naftni sektor, za 1 posto, jer su cijene nafte potonule više od 5 posto, nakon što je Međunarodni monetarni fond smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini sa 4,4 na 3,6 posto i upozorio na rizike od visoke inflacije.

Pozitivno su, pak, na tržište utjecali bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Od 49 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 79,6 posto ostvarilo je u prvom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Obično ih očekivanja premaši 66 posto.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, kao i povećanju dividende, cijena dionice Johnson & Johnsona porasla je više od 3 posto i dosegnula rekordnu razinu.

Dionica IBM-a poskupila je, pak, 2,4 posto u redovnom trgovanju, a u produženom, nakon zatvaranja tržišta i objave financijskih rezultata, dodatnih 1,8 posto.

U redovnom trgovanju poskupila je, više od 3 posto, i dionica Netflixa, no u produženom trgovanju, nakon objave rezultata, cijena te dionice potonula je više od 20 posto jer je ta kompanija za streaming video sadržaja u prvom tromjesečju zabilježila prvi pad broja pretplatnika u više od 10 godina.

Kako su u fokusu poslovni rezultati, izjava Jamesa Bullarda, predsjednika ogranka Feda u St. Louisu, da bi kamatne stope do kraja godine trebalo povećati na 3,5 posto jer je, kako kaže, inflacija u SAD-u „daleko previsoka”, ostala je u drugom planu.

Tim više što su kasnije Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, i Raphael Bostic, predsjednik Feda u Atlanti, bili umjereniji u komentarima o zaoštravanju monetarne politike.

Posljednjih je tjedana tržište pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i bojazni da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.601 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 14.153 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 6.534 boda.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.