Biznis

POVEĆAO SE RIZIK

S&P ponovo snizio kreditni rejting Rusije

Ocjena signalizira da je izdavatelj dužničkog papira "trenutno ranjiv i podmirivanje njegovih financijskih obaveza ovisi o povoljnim poslovnim, financijskim i ekonomskim uvjetima"


 
1 min
HINA
FOTO: Hina

Ocjena signalizira da je izdavatelj dužničkog papira "trenutno ranjiv i podmirivanje njegovih financijskih obaveza ovisi o povoljnim poslovnim, financijskim i ekonomskim uvjetima"

Agencija S&P Global spustila je kreditni rejting Rusije još dublje u neinvesticijsku kategoriju zbog obustave plaćanja kamata na obveznice i novih međunarodnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prije manje od tjedan dana S&P je snizio rejting Rusije na 'BB+', spustivši ga u neinvesticijsku kategoriju. U četvrtak snizili su ga za još jedan stupanj, na 'CCC-'.

Ocjena signalizira da je izdavatelj dužničkog papira "trenutno ranjiv i podmirivanje njegovih financijskih obaveza ovisi o povoljnim poslovnim, financijskim i ekonomskim uvjetima". 

Ruska invazija na Ukrajinu donijela je Moskvi i brojnim ruskim tvrtkama i bankama sankcije, koje uključuju i blokadu pristupa globalnom sustavu naplate SWIFT. Brojne globalne tvrtke napuštaju Rusiju, a moskovska burza zatvorena je od početka tjedna.

Ruska središnja banka u srijedu je privremeno zabranila uplatu kuponskih kamata stranim vlasnicima ruskih državnih obveznica, ne precizirajući koliko će dugo zabrana trajati.

Osim mjera koje je Moskva uvela kako bi zaštitila rubalj, sposobnost Rusije da podmiruje svoje obaveze dodatno bi mogle ograničiti i nove mjere skupine G7, ističe agencija.

„Ocjena (ruskih dužničkih papira) snižena je nakon uvođenja mjera koje će po našoj procjeni vjerojatno značajno povećati rizik nepodmirivanja financijskih obaveza", objasnili su u S&P-u.

Signalizirali su da bi mogli dodatno spustiti rejting.

Do kraja ožujka Rusiji na naplatu dospijeva više od 700 milijuna dolara državnih obveznica. Njezine velike rezerve omogućile bi pokriće tih plaćanja, ali zamrzavanje neke imovine i druge mjere mogle bi utjecati na njezinu sposobnost da ih izvrši.


Nastavite čitati

Svijet
 

Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova

U vježbama sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a održavaju se Švedskoj i Norveškoj * U zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.