Biznis

ZA ULJANIK SE ZANIMAJU DOMAĆI I STRANI ULAGAČ

Samir Hadžić: "Mi smo bili za Čehe" - Ministar Butković: "Uvjetna ponuda Čeha bila je neprihvatljiva!"

Direktor Uljanika Samir Hadžić odbio je komentirati pojedine kritike da je preuzeo firmu bez dugova, a da su sad poveći. Koncem 2022. gubitak je iznosio 10 milijuna eura * Ministar Butković: "Ono što su Česi ponudili, a znam to budući da sam u to uključen, nije bilo ono što je država mogla prihvatiti u tom trenutku, budući da je bilo vezano za poslovanje nekih drugih njihovih tvrtki u Hrvatskoj" * Pisalo se da je vlasnik češkog CE Industriesa želio Uljanik, ali ako mu država proda i dionice Luke Rijeka


 
5 min
Zoran Angeleski

Direktor Uljanika Samir Hadžić odbio je komentirati pojedine kritike da je preuzeo firmu bez dugova, a da su sad poveći. Koncem 2022. gubitak je iznosio 10 milijuna eura * Ministar Butković: "Ono što su Česi ponudili, a znam to budući da sam u to uključen, nije bilo ono što je država mogla prihvatiti u tom trenutku, budući da je bilo vezano za poslovanje nekih drugih njihovih tvrtki u Hrvatskoj" * Pisalo se da je vlasnik češkog CE Industriesa želio Uljanik, ali ako mu država proda i dionice Luke Rijeka

Nakon što je prošlog tjedna propao i treći pokušaj njegove prodaje, o daljnjoj sudbini pulskog Uljanika raspravljat će se na skupštini vjerovnika već za šest dana, u utorak, s početkom u 14.30 sati, na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Ni  početna cijena od 9,67 milijuna eura (ovaj put više nego dvostruko manja od prve, svibanjske početne cijene od 20,7 milijuna eura) nije bila pravi mamac da itko uplati jamčevinu i na dražbi pokuša doći do većinskog paketa Uljanik Brodogradnje 1856. Sredinom kolovoza, u drugom neslavnom pokušaju, početna cijena iznosila je 13,8 milijuna eura.

 

Radnici odlaze iz Uljanika, broj im je značajno pao

Računi su u neprekidnoj blokadi već dva mjeseca, nije isplaćena posljednja plaća, a sve su češći samovoljni odlasci radnika. Kako neslužbeno saznajemo, na dan 31. prosinca 2022. bilo je 347 radnika, a trenutno ih je između 100 i 150

U izjavi za naš portal, direktor Uljanika Samir Hadžić kaže da su oni htjeli pristati na ponudu češkog kupca.

- Normalno je  da sam bio za onog tko je htio kupiti firmu i koji ima povijest kupovanja i razvoj tih firmi, kao što u Hrvatskoj imaju “Đuro Đaković”, kaže Hadžić, koji je odbio komentirati pojedine kritike da je preuzeo firmu kad je bila čista, na nuli, bez dugova, a da su sad poveći.

Arhiva: S jedne od skupštine vjerovnika u Pazinu, u prvom planu stečajni upravitelj Loris Rak

Na pitanje ima li spasa za Uljanik, direktor Hadžić kaže da odgovor na to pitanje treba dati država koja je vlasnik 97 posto brodogradilišta.

"Država odlučuje, ona ima i škare i sukno. Oni prodaju, oni na skupštini vjerovnika jedini odlučuju", kaže on.

- Mi smo stvorili firmu, dali smo joj vrijednost, ponuda je bila na stolu, kaže Hadžić, prizivajući opciju s češkim ulagačem.

No, bitno drugačije viđenje na Čehe iznio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Gostujući jučer u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", naglasio je da će država učiniti sve da i Uljanik i 3. maj nastave svoje djelovanje. Prvo rekao je da ima i dalje zainteresiranih za Uljanik, a zatim se nije složio s voditeljičinom konstatacijom da su Česi bili već gotovi kupci.

Ministar Butković: "Upitno je koliko su češki ulagači i bili ozbiljni"

"Nisu bili. Oni su dali uvjetnu ponudu. To se više medijski tako prikazivalo. Nije to tako. Ono što su oni ponudili, a znam to budući da sam u to uključen, nije bilo ono što je država mogla prihvatiti u tom trenutku, budući da je bilo vezano za poslovanje nekih drugih njihovih tvrtki u Hrvatskoj. Ali pustimo to na stranu, ponavljam: država će učiniti sve da i 3. Maj i Uljanik nastave svoje aktivnosti", kazao je ministar i potpredsjednik Vlade Oleg Butković. On je prošlog tjedna za Čehe izjavio u Novom listu da je "upitno koliko su ti ulagači i bili ozbiljni".

Ovdje treba podsjetiti da je Poslovni.hr prije dva mjeseca pisao da Jaroslav Strnad, vlasnik CE Industriesa iz Češke želi Uljanik, ali ako mu država proda i dionice Luke Rijeka, u kojoj Strnad trenutno drži 34,64 posto dionica.

Ministar Butković: "Odluke države moraju biti mudre, da ne odemo u crveno"

Ministar Butković je u emisiji Hrvatskog radija jučer kazao da će se ubrzo donijeti odluka i da se u 3. maju dovrši brod koji je potreban da bi 3. maj imao još neko vrijeme imao posla.

- Što se tiče Uljanika, on je trenutno u stečajnom postupku, prodaje se, traži se partner koji bi to preuzeo. Vidjet ćemo što će pokazati novo ročište. Država je dosad puno ulagala i dala brodogradilištima, i mi ćemo učiniti sve da i 3. Maj i Uljanik i dalje posluju. Međutim, uzimajući u obzir  njihovu perspektivu, odluke koje će država donositi moraju biti pametne i mudre, da ne odemo u crveno, što se kaže, kazao je Butković a na opasku da je jako teško naći strateškog partnera, kazao je: "Ima zainteresiranih".

I stečajni upravitelj Uljanika Loris Rak, a nakon što se nedavno češki CE Industries (koji je koncem prošle godine nudio cijenu od 20,57 milijuna eura) i službeno povukao, kazao nam je da situacija u Uljaniku sigurno nije dobra, ali da i dalje postoji interes za kupnju.

- U ovom su krugu dva gospodarska subjekta, neovisno o tome što problemi postoje, tražila 'due diligence' i radila dubinsku analizu, kazao je Rak, ne otkrivši nam njihova imena.

Od upućenog izvora saznajemo da je, bez navođenja konkretnih imena, riječ o jednom domaćem i jednom inozemnom subjektu, a da taj domaći nije ni Danko Končar, niti Tomislav Debeljak.

Sindikalac Boris Cerovac o tome kako je potrošeno 4 Vladina milijuna eura i kako se taj trošak popeo na 7 milijuna eura 

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske ističe dva problema, jedan čine potraživanja 2.300 radnika Uljanik Brodogradnje u stečaju, a drugi je problem nastavka proizvodnje.

Sindikalac Boris Cerovac

Govoreći o gubicima Uljanika i gdje su utrošena ona početna Vladina četiri milijuna eura, Cerovac kaže: "Tih 4 milijuna eura nije se potrošilo  u proizvodnju nego u pripremu za proizvodnju. Ti iz proizvodnje moraš stvoriti dobit da bi mogao vratiti tih 32,5 milijuna kuna. Ti novci su se trošili u popravak dizalica, u popravak plovnog objekta, u popravak kancelarija, a čak se, po mojim informacijama, trošak popeo na skoro 7 milijuna eura!".

 - Uprava sama ne može riješiti problem, tu se mora uključiti država kao većinski, 99-postotni vlasnik. Nova skupština vjerovnika u utorak je čista formalnost i neće donijeti nikakva rješenja, to je gubljenje vremena. Ja sam uvjeren  da u ovim uvjetima, i da se nudi za 1 euro, neće biti zainteresiranih, veli Cerovac koji podržava zalaganje  ministra Butkovića za zajedničkim sastankom.

- Na tom bi sastanku, uz predstavnika Vlade, trebali biti direktor Uljanika., stečajni upravitelj, predstavnik Grada Pule i sindikata. Na tom bi se sastanku trebalo pretresi sve mogućnosti i konačno donijeti odluku, veli Cerovac. Ovaj sindikalac na koncu veli da se nije stalo s proizvodnjom na gradnji ribarice za Nizozemce i pontona za Izraelce.  


Nastavite čitati

Pula
 

KONCERT ZA 1 EURO: U utorak Večer francuske glazbe, u subotu 9. ožujka monodrama Final act

U izvedbi trija Samante Stell na flauti, Davida Kumparea na klarinetu i Sandra Vešligaja na klaviru, Večer francuske glazbe je naziv koncerta povodom obilježavanja 125. obljetnice rođenja Francisa Poulenca i Georgesa Aurica te 50. godišnjice smrti Dariusa Milhauda, članova francuske grupe Les Six koji su značajno utjecali na brojne skladatelje i utkali novi glazbeni smjer u dvadesetim godinama prošloga stoljeća

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.