Pred samim ulazom u Rovinj, ali s pogledom na stari grad i zvonik crkve Svete Eufemije, nalazi se Steak House Ranch Fortuna - ugostiteljski objekt okružen staklenim zidovima kroz koje se, osim u panorami Rovinja, može uživati i u zelenilu domaćih maslina, ali i tropskih, egzotičnih banana.
Više od trideset je godina prošlo otkako je na ovom mjestu Ljupče Briškoski osnovao pravi mali ranč s konjima, iz koga je svojevremeno proizašla i velika gradska atrakcija - konjska zaprega koja vozi Djeda Mraza.
- Zvali su ga "taksi na šećer i zob" prisjeća se danas njegov sin Stanislav - Stanče, pripadnih nove generacije koja je odlučila na ovom mjestu sačuvati sjećanje na rančerske dane, ali ga i obogatiti njegovanjem kulinarske tradicije. Istarske, svakako! I to od one koju pišu stari recepti pa do pripravljanja jela od autentičnih proizvoda i namirnica koji stižu s cijelog Poluotoka, a zatim i makedonske - koju je obitelj donijela iz rodnog Prilepa prije puna četiri desetljeća i dobro je sljubila s ovdašnjom.

Stanislav "Stanče" Briškoski

Stanislavova majka Dragica 80-ih godina

Danas
U "Ranchu Fortuna" se tako mogu kušati domaći su ravioli, njoki, teletina natopljena u teranu, ali i prava makedonska paprika roga, dobra pečena janjetina te "gravče na tavče" - izvrsni tradicionalni prilog od zapečenog graha u mljevenoj paprici, pripremljen i poslužen u glinenim posudama.
Zvijezda dana ipak je odrezak ili "steak" od mesa boškarina.
- Ovdje je utrošeno puno godina, puno radosti i ljubavi. Ovo je kuća koja se gradila dugo i sporo i zato sam danas na nju ponosan i osjećam se privilegirano što je imam. Prve stolove koje smo ikada imali dobili smo od prijatelja i to do danas pamtimo i zahvalni smo. Od toga smo krenuli. U godinama kasnije uvijek smo investirali koliko smo mogli i koliko smo zaradili. Zato danas na ovo ne gledam kao na financijski projekt nego na svoju radost i sačuvanu tradiciju i rezultat truda moje obitelji. Zbog toga je najvažniji zadatak koji imam da se gost u mom restoranu osjeća kao kod kuće, veli Stanislav.

"Gravče na tavče"
Za mene, budućnost gastronomije u Istri, a s njom i turizma, jeste da se gost osjeća kao da je dobio jelo koje mu je spremila majka ili netko kod kuće. Ja se držim upravo tog počela. Volio bih dokazati da se lijep posao uvijek može postići kvalitetom, ne samo kvantitetom.
Stanislav
Tjestenina koja se poslužuju u Fortuni ručno je rađena i napravljena od dobrih namirnica manjih i većih, cijenjenih istarskih proizvođača.
- Najviše smo ponosni na naše njoke s boškarinom i raviole s četiri vrste sira. Tu je i teletina pečena u malvaziji, ali i odrezak T-bone "fiorentina" od boškarina. Kruh također pravimo samo domaći, a naravno, uvijek se trudimo da na stolu ovu ponudu prate vrhunska domaća ulja i vina, objašnjava Breškoski, koji s jednakom pažnjom njeguje i biljke oko objekta koje je naslijedio od roditelja. I one to vraćaju - ovo je jedno od rijetkih mjesta u Istri gdje se mogu vidjeti banane koje rađaju.
Da olakšaju snalaženje u ponudi, gostima nude i digitalni meni s ekranom osjetljivim na dodir.

Digitalni meni

Dvorište s bananama

Pogled na Rovinj
- Ponosan sam na istarsku hranu i na meso boškarina koje poslužujemo. S jako puno pažnje pripremamo svaki steak kako bi odgovarao željama pojedinog gosta. Ali jednaku pažnju poklanjamo i pripremi svih drugih specijaliteta. Mi jesmo steak house, ali smo i više od toga. Bio nam je cilj biti korak iznad i u tome smo, vjerujem, i uspjeli, kaže Stanislav.
A tu su i slastice poput veganskog cheesecakea i torte "Tre colori" koja je, primjećuju u lokalu, iznimno popularna među gostima.
Sav uspjeh ovog restorana, kaže vlasnik, rezultat je istraživanja i usavršavanja recepata više od trideset godina i stabilnog tima koji ga veći dio tog vremena prati. U timu koji broj 14 radnika neki u ovom ugostiteljskom objektu rade i po osamnaest godina. Kako bi se priča uspješno nastavila, u Fortuni su odlučili biti jednako pristupačni tijekom cijele godine i u tu su svrhu uložili u sustav grijanja. Sada je, kažu, sve spremno za kvalitetan rad.
- Moja budućnost su ljudi i, osim vrhunske hrane, sretan sam što znam da moje goste uslužuju najljubazniji i neprofesionalniji ugostitelji. I jako me raduje kada upravo njihov rad gosti pohvale u recenzijama, laže Stanislav.
Osim većeg staklenog prostora koji može primiti oko 90 gostiju, oni željni intimnijeg okruženja mogu hranu naručiti i u manjoj, staroj konobi iz koje je moguć pogled u kuhinju.
- Sva ljubav investirana u ovo godinama i sada je ovdje. Luksuz, znate, ne mora uvijek biti negdje vani. On može biti i ovdje u Rovinju. Vrhunsku hranu možete naći u malim, toplim obiteljskim središtima, kaže Stanislav.