Biznis

KULMINACIJA PROPASTI ŠKVERA

STEČAJ PULSKOG BRODOGRADILIŠTA Prodaju se "Veruda" i "Stoja"

Prodaju se udjeli pulskog brodogradilišta u liberijskim kompanijama koje su vlasnici brodova "Veruda" i "Stoja". Oba broda dio su flote tvrtke Alpha Adriatic d.d. koja je nastala iz tvrtke Uljanik Plovidba


 
2 min
Dražen Majić
Foto: Alpha

Prodaju se udjeli pulskog brodogradilišta u liberijskim kompanijama koje su vlasnici brodova "Veruda" i "Stoja". Oba broda dio su flote tvrtke Alpha Adriatic d.d. koja je nastala iz tvrtke Uljanik Plovidba

Na sjednici skupštine vjerovnika koja će se u ponedjeljak održati na Trgovačkom sudu Pazin, osim Odluke o uvjetima i načinu unovčenja poslovnih udjela u društvu ULJANIK Brodogradnja 1856 d.o.o. Pula, odlučivat će se i o prodaji udjela pulskog brodogradilišta u kompaniji koja je vlasnik brodova Stoja i Veruda.

Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta d.d. Loris Rak od Trgovačkog suda u Pazinu zatražio je da se Dnevnom redu doda i točka o prodaji udjela u liberijskim kompanijama UNITED SHIPPING SERVICE THIRTEEEN Inc i UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc. Uljanik brodogradilište u tim kompanijama ima pet dionica tranše A i 1.562.500 (milijun petsto šezdeset i dvije tisuće petsto) dionica Tranše B nominalne vrijednosti 1,00 USD.

Osim Uljanik brodogradilišta d.d. suvlasnici u kompaniji koja je vlasnik broda „Stoja” su UNITED SHIPPING SERVICES ONE INC., 80 Broad Street, Monrovia, Liberia koji je imatelj pedeset pet dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici Tranše A, te društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d koji je imatelj četrdeset dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici Tranše A, te 12.500.000 (dvanaest milijuna i petsto tisuća) dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici povlaštenih dionica Tranše B. Navedena kompanija vlasnik je broda m/b Stoja upisanog u Upisniku brodova Zajednice Bahama.

Istovjetna situacija postoji i u društvu UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc, gdje Uljanik brodogradilište ima iste udjele u kompaniji koja je vlasnik broda Veruda upisanog u Upisniku brodova Lučke kapetanije Pula.

Oba broda dio su flote tvrtke ALPHA ADRIATIC d.d. koja je nastala iz tvrtke Uljanik Plovidba.

- Stečajni upravitelj je mišljenja kako unovčenju navedenih imovina valja pristupiti istovjetno, s obzirom na okolnosti nastanka pravnih poslova u povodu kojeg je nastala. Međutim, budući da na dionicama USS12 postoji pravo na odvijeno namirenje u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, odredbe Stečajnog zakona propisuju različiti postupak unovčenja imovine u odnosu na onu koja nema razlučnih prava. Nadalje, stečajni upravitelj je mišljenja kako bi u pristupu unovčenju ove imovine trebalo pristupiti dogovorno s drugim dioničarima u cilju postizanja povoljnije cijene u odnosu na onu koja je iskazana u pribavljenim procjenama. Stoga stečajni upravitelj predlaže da zbog operativnosti i ekonomičnosti postupka unovčenja, Skupština vjerovnika ovlasti Odbor vjerovnika da u suradnji sa stečajnim upraviteljem te suvlasnicima Kompanija, uz istovremeno uzimanje u obzir stajališta HBOR-a kao razlučnog vjerovnika na dionicama USS12, utvrdi uvjete i način unovčenja na temelju kojih će stečajni upravitelj unovčiti tu imovinu, predložio je stečajni upravitelj Loris Rak.

O tim odlukama raspravljat će u ponedjeljak skupština vjerovnika na koju dominantnu većinu ima Republika Hrvatska.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA NA PET DANA POSTAJE TEATARSKI CENTAR Angažiranim programom "rešetat" će se aktualna gradska problematika. Ponesite kante za zalijevanje

Svi građani koji imaju kantu za zalijevanje će se moći pridružiti, a nakon napornog rada predahnut ćemo s programom „Pjesničko podne s Enesom Kiševićem“ koji će nas uvesti u čarobni svijet najljepših svjetskih i vlastitih stihova. Očekuje nas još jedan književni program, a to je predstavljanje knjige „Mačkozbornik“ Suzane Marjanić i Paole Orlić", kazali su o dijelu programa iz PUF-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.