Biznis

Nesigurno trgovanje

Svjetska tržišta: Wall Street porastao treći dan zaredom

No, trguje se nesigurno jer se u okruženju ništa značajnije nije promijenilo. I dalje se očekuje agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda i povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina


 
2 min
HINA

No, trguje se nesigurno jer se u okruženju ništa značajnije nije promijenilo. I dalje se očekuje agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda i povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, no znatno su oscilirali, što ukazuje na nesigurnost ulagača, s obzirom da se bliži zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 273 boda ili 0,78 posto, na 35.405 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 4.546 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 14.346 bodova.

Nakon što su u siječnju oštro pali, indeksi na najvećoj svjetskoj burzi početkom veljače nadoknađuju gubitke.

No, trguje se nesigurno jer se u okruženju ništa značajnije nije promijenilo. I dalje se očekuje agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda i povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina.

Nekoliko čelnika Feda jučer je poručilo da središnja banka mora uskoro reagirati kako bi kontrolirala inflaciju, pri čemu je jedan kazao da bi četiri povećanja kamata u ovoj godini bilo primjereno.

Ulagači, pak, očekuju povećanje kamata u pet navrata, a neki čak i u sedam, počevši od ožujka.

„Ovo će biti godina u kojoj će Fed ukinuti poticaje... tržište više neće biti na steroidima i morat će proći fazu detoksikacije”, kaže Anu Gaggar, strateg u tvrtki Commonwealth Financial Network.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstva.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je izvješća objavilo više od 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je oko 79 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 3,5 posto, pa je indeks tog sektora dosegnuo rekordne razine.

Od početka godine taj je indeks skočio više od 23 posto jer se cijene nafte kreću oko najviših razina u sedam godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,96 posto, na 7.535 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 posto, na 15.619 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 7.099 bodova.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.