Biznis

Državni zavod za intelektualno vlasništvo

U 2021. podneseno 88 patentnih prijava, priznato 58 patenata

Najveći udio priznatih patenata u 2021. bio je u području općeg strojarstva (35,8 posto). Slijede područja mjeriteljstva (17,5 posto) i kemije (17,5 posto), dok je najmanji udio bio u području elektrotehnike (13,1 posto)


 
2 min
HINA
Pixabay

Najveći udio priznatih patenata u 2021. bio je u području općeg strojarstva (35,8 posto). Slijede područja mjeriteljstva (17,5 posto) i kemije (17,5 posto), dok je najmanji udio bio u području elektrotehnike (13,1 posto)

Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prošle je godine podneseno 88 patentnih prijava, što je 41 manje nego godinu ranije, a istovremeno je u nacionalnom postupku priznato 58 patenta, devet manje nego 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Domaći su prijavitelji lani podnijeli 77 patentnih prijava, što je 40 manje nego godinu prije. Pritom su većinu prijava podnijeli građani - 53, što je udio od 68,8 posto, dok je udio prijava domaćih pravnih osoba 31,2 posto. 

Strani prijavitelji lani su podnijeli 11 patentnih prijava, što je jedna manje nego u godini ranije. I kod stranih prijava prevladavaju fizičke osobe, koje su podnijele osam patentnih prijava, što je udio od 72,7 posto, dok se na strane pravne osobe odnosi 27,3 posto prijava.

Prema tehničkom području, najveći udio priznatih patenata u 2021. bio je u području općeg strojarstva (35,8 posto). Slijede područja mjeriteljstva (17,5 posto) i kemije (17,5 posto), dok je najmanji udio bio u području elektrotehnike (13,1 posto), stoji u izvješću DZS-a.

Prema klasifikacijskoj oznaci MKP-a (Međunarodna klasifikacija patenata), najveći udio priznatih patenata u 2021. bio je u području svakodnevne životne potrepštine (25,9 posto), a najmanji u području kemija; metalurgija (3,4 posto), dok u području tekstil; papir nije bilo priznatih patenata.

Rast broja važećih patenata

Statistika važećih patenata pokazuje nastavak trenda rasta njihova broja. Tako je u 2017. ukupan broj važećih patenata u Hrvatskoj, u što su uključeni i europski patenti potvrđeni u RH, iznosio 8.201., u 2018. je bio 9.260, u 2019. ih je bilo 10.365, a u 2020. godini 11.335.

U 2021. godini je ukupan broj važećih patenata u Hrvatskoj, u što su uključeni i europski patenti potvrđeni u RH, bio 12.183, što je 848 više nego godinu ranije.

Patent je, pojašnjavaju statističari, isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekoga tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu, a vlasniku osigurava isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićena patentom, tijekom ograničenog razdoblja koje ne može trajati dulje od 20 godina od datuma podnošenja prijave patenta. Protekom tog vremena patent postaje javno dobro, svakomu dostupno na upotrebu.

Statistika patenata donosi informaciju o uspješnosti istraživanja, razvoja i inovacijske aktivnosti u odabranim područjima tehnologije, a broj patenata jedna je od mjera inventivne aktivnosti zemlje koja također pokazuje kapacitet iskorištavanja znanja i pretvaranja znanja u potencijalne gospodarske koristi, napominju iz DZS-a.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.