Biznis

PROSTORNA DEVASTACIJA S POGLEDOM

Utihnula megalomanska gradilišta u Viškovićima. Investitor u dugovima, prijeti mu stečaj

Jedan od dvojice vlasnika firme je stečajnom upravitelju naveo da nije bio upoznat s poslovnim odlukama i radnjama „koje je u ime i za račun društva poduzimao“ njegov partner, član uprave Željko Ereiz


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Jedan od dvojice vlasnika firme je stečajnom upravitelju naveo da nije bio upoznat s poslovnim odlukama i radnjama „koje je u ime i za račun društva poduzimao“ njegov partner, član uprave Željko Ereiz

Megalomanska gradilišta u naselju Viškovići u Općini Raša zjape prazna. Na onom 'gornjem', odmah na ulazu u selo, gdje je građevinska inspekcija preklani zaustavila gradnju vila s bazenom na tri i pol tisuće četvornih metara, građevine su ostale u jednakim fazama gradnje kao u prosincu 2022. godine, kada je Istra24 izvijestila kako to mjestašce na istočnoj obali Istre gubi bitku protiv turbo luksuzne betonizacije. Neke su i dalje praktički gotove, neke su zapele na temeljnim pločama.

Dva gradilišta

Ni 'donje' gradilište, udaljeno par stotina metara od onomad zapečaćenog, nije bilo bolje sreće. Tek manjeg pomaka: dvije od sedam vila u izgradnji obložene su umjetnim kamenom. Tamo je, međutim, sada i prilazni put zatrpan građevinskim materijalom.

Na obje lokacije priroda preuzima primat. Posvuda je rasprostranjena šuta i kojekakve metalne konstrukcije.

Građevinska inspekcija je lani zaustavila gradnju
Građevinska inspekcija je prije dvije godine zatvorila gradilište

Investitori u vile su porečke tvrtke Fels Family i Fels D.A. Potonjoj je vlasnik Fels Family. Obje su trenutno u blokadi.

Blokada iz listopada

Štoviše, Fels Femily, u vlasništvu Željka Ereiza i Thomasa Floriana Riemarskog, 5. travnja čeka ročište o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka.

Trgovački sud u Pazinu je u veljači Diega Debeljuha imenovao privremenim stečajnim upraviteljem te firme. U njegovom izvješću otprije šest dana navodi se da je račun društva blokiran lani u listopadu, a da je na dan 19. veljače iznos bio blokiran na iznos od 69.499 eura.

Debeljuh je u veljači kontaktirao i Ereiza i Riemarskog. Obojica su, naime, i članovi uprave tvrtke Fels Family. Ereiz mu je kazao da on i Riemarski imaju namjeru odblokirati račun i nastaviti poslovanje. No, Riemarski je naveo da nije bio upoznat s poslovnim odlukama i radnjama „koje je u ime i za račun društva poduzimao“ njegov partner, član uprave Željko Ereiz.

Ključ u ruke

Privremeni stečajni upravitelj zaključuje da je Fels Family društvo nesposobno za plaćanje, ali da nije prezaduženo, a zato što je vrijednost imovine nekoliko puta veća od pristiglih obaveza. No ipak, smatra, postoji preduvjet za otvaranje stečajnog postupka.

Na popisu imovine su, uz ostalo zemljište, i tri parcele koje firma u vlasništvu ima upravo u Viškovićima. Većina ostalih parcela gdje ta tvrtka i tvrtka Fels D.A. grade su u vlasništvu drugih fizičkih ili pravnih osoba, dok se društvo, citiramo iz izjave Ereiza Debeljuhu, bavi gradnjom stambenih objekata po nalogu trećih osoba, mahom stranih državljana po sistemu ključ u ruke.

Vrijednost investicije kompleksa vila s bazenima na ulazu u Viškoviće, gdje je posla imala građevinska inspekcija, bila je procijenjena na otprilike dva i pol milijuna eura, barem prema mrežnoj stranici društva.

Stranica, međutim, više nije aktivna. Od lipnja 2023. Fels Family više nije produktivan niti na društvenim mrežama, gdje je ranije revno objavljivao projekte.

Za detalje smo upitali Željka Ereiza. On nas je uputio na njegovu odvjetnicu. Ona nam, međutim, do zaključenja teksta nije odgovorila na upit.


Nastavite čitati

Istra
 

ROVIGNO: Conferenza e tavola rotonda dedicate alla figura di Antiono Borme

La sua vicenda politica – paradigmatica di un’epoca storica travagliata – nel 1974 gli riservò prima la nota “defenestrazione”, ovvero la destituzione dall’incarico di Presidente dell’Unione degli Italiani dell’Istria e di Fiume, poi portarlo a diventare il primo presidente dell’Unione Italiana, nel 1991 * All'appuntamento, organizzato dalla Comunità degli Italiani di Rovigno, parteciperanno Giovanni Radossi, Ezio Giuricin e Gianfranca Baldini Suran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.