Biznis

SUĐENJE ULJANIKOVIM EX MENADŽERIMA

Vještakinja potvrdila da je 3. maj Uljaniku pretplatio panel-liniju, Plinio Cuccurin umalo izbačen iz sudnice

Prema nalazu vještakinje, »3. maj« je automatiziranu liniju za zavarivanje tankih limova platio 2,76 milijuna kuna više od cijene koju je Uljanik istu platio njemačkom dobavljaču


 
3 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prema nalazu vještakinje, »3. maj« je automatiziranu liniju za zavarivanje tankih limova platio 2,76 milijuna kuna više od cijene koju je Uljanik istu platio njemačkom dobavljaču

Na Županijskom sudu u Rijeci jučer je nastavljeno suđenje u slučaju Uljanik svjedočenjem stalne sudske vještakinje za financije Petre Blašković iz Zagreba, čija su se pojašnjenja nalaza, kao i odgovori na pitanja suda, tužitelja, a posebice obrane protegnula kroz cijeli dan i još uvijek, izvještava Novi list, nisu završena, već će se nastaviti koncem ovog mjeseca, na ročištima koja su zakazana od 27. do 31. svibnja.

Prema nalazu vještakinje, »3. maj« je automatiziranu liniju za zavarivanje tankih limova platio 2,76 milijuna kuna više od cijene koju je Uljanik istu platio njemačkom dobavljaču

Vještakinja je, piše Novi list, navela da je Uljanik tu automatiziranu liniju za zavarivanje tankih limova inicijalno platio 1.886.000 milijuna eura, dok je ista prodana »3. maju« za iznos od 16.974.380 kuna, uvećan za PDV. Prema nalazu vještakinje, riječko je brodogradilište tu liniju platilo 2,76 milijuna kuna više od cijene koju je Uljanik platio njemačkom dobavljaču, a Blašković je konstatirala da tome treba pribrojiti i račun od 908.000 kuna, uvećan za PDV, koje je riječkom brodogradilištu ispostavila Uljanik Proizvodnja opreme iz Vodnjana na konto »izvođenja radova na panel-liniji«.

Na optuženičkoj klupi u takozvanom glavnom procesu koji se vodi protiv bivših menadžera Uljanik grupe i Uljanik plovidbe od posljednjeg ročišta jedan je optuženik manje - Domagoj Klarić, bivši direktor »3. maja« kojeg se teretilo za zaključenje spornih ugovora odnosno prijeboja potraživanja u iznosu od 104 milijuna kuna koje je riječko brodogradilište imalo prema Uljanik brodogradilištu, piše novinarka Orjana Antešić za Novi list.

Klarić, koji je 2015. i 2016. godine bio direktor »3. maja« da bi potom na polovini mandata podnio ostavku, iskoristio je mogućnost na prošlom ročištu da iznese svoju obranu, u kojoj je apostrofirao da je njegova zona odgovornosti bila isključivo vezana uz poslovni proces proizvodnje, odnosno da nije sudjelovao u donošenju odluka.

U svojstvu zainteresirane javnosti, suđenju je nazočio i Plinio Cuccurin, koji je prije nešto više od dvije godine kroz tvrtku Plinio kupio dionice Alpha Adriatica, ex Uljanik plovidbe, piše Novi list. Plinio d.o.o. trenutno je četvrti najveći pojedinačni dioničar pulske brodarske kuće, odmah nakon Dragutina Pavletića, trezorskih dionica Alpha Adriatica i Darka Šorca, a Cuccurin obnaša i funkciju predsjednika Nadzornog odbora Alpha Adriatica.

Cuccurinova nazočnost suđenju nije protekla u najboljem svjetlu. U jednom trenutku, kad je očito pokušavao nešto suflirati branitelju optuženog Dragutina Pavletića Zoranu Vukiću, sutkinja Delost oštro je reagirala, podsjetivši Cuccurina, inače pravnika po struci, kako je osobama u svojstvu javnosti strogo zabranjeno tijekom rasprave konzultirati optužene i njihove branitelje.

– S kojim pravom se usuđujete sudjelovati u raspravi, povisila je ton sutkinja Delost, uz prijetnju Cuccurinu da će ga, ukoliko to još jednom pokuša, izbaciti iz sudnice.


Nastavite čitati

Danas počinje INmusic festival

Festival će treći dan zaključiti The Smashing Pumpkins, jedan od ključnih glazbenih sastava koji su obilježili zvuk grungea i devedesetih, s karizmatičnim frontmanom Billyjem Corganom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.