Biznis

Posljedice ruske invazije na Ukrajinu

Zbog sankcija Rusiji, poslovanje RBA International u velikim problemima

Austrijska banka posluje u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, a poslovanje u toj zemlji činilo je trećinu dobiti te banke u 2021. godini. Većina drugih banaka imala je male operacije u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza pa je jasno kako je RBI postala iznimka


 
3 min
Istra24
Foto: Raiffeisenstambena.hr

Austrijska banka posluje u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, a poslovanje u toj zemlji činilo je trećinu dobiti te banke u 2021. godini. Većina drugih banaka imala je male operacije u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza pa je jasno kako je RBI postala iznimka

Jedan od najvećih padova na burzi ovog tjedna zabilježila je Raiffeisen Bank International (RBI) i to zbog snažne izloženosti prema Rusiji. Vrijednosnice RBI-a upola su manje nego prije mjesec dana, a danas su, tijekom dana, pale za dodatnih 4.7 posto.

Iz RBA Hrvatska naglašavaju u izjavi za Index kako je njihovo poslovanje neovisno i odvojeno RBI-ja i drugih tvrtki kćeri kao i da je imovina klijenata u Hrvatskoj sigurna.

RBI je bila snažno prisutno u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza

Austrijska banka posluje u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, a poslovanje u toj zemlji činilo je trećinu dobiti te banke u 2021. godini. Većina drugih banaka imala je male operacije u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza pa je jasno kako je RBI postala iznimka. 

"RBI banka razmatra odlazak iz Rusije i mogla bi biti prva europska banka koja će to učiniti nakon invazije Moskve na Kijev", piše Reuters pozivajući se na vlastite izvore.

The Wall Street Journal (WSJ) prenosi službenu obavijest RBI u kojoj stoji kako ove godine banka neće isplaćivati dividendu, a sve kako bi zadržala gotovinu nakon krize u Rusiji i Ukrajini. Trebali su isplatiti dividendu od 1.15 dolara po dionici na cjelogodišnju dobit od 380 milijuna eura. 

Austrijski ministar financija o RBI

WSJ naglašava kako je upravo primjer RBI jedan od prvih konkretnih primjera štete koju će trpjeti tvrtke sa Zapada zbog sankcija prema Rusiji. The Private Banker International u vijestima o RBI naglašava kako su i RBI i europski ogranak ruske VTB banke pod pomnim nadzorom Europske središnje banke.

"RBI je dobro pozicioniran za sve moguće opcije", rekao je pak austrijski ministar financija komentirajući pad vrijednosnica RBI te situaciju sa sankcijama Rusiji.

No upozorava se kako je u ponedjeljak Europska središnja banka izdala mišljenje kako bi Sberbank mogao brzo propasti, što je i navelo hrvatsku vladu da preko Hrvatske poštanske banke kupi tu banku, odnosno kako je rekao premijer Andrej Plenković, da je "sanira"

Može li se kriza odraziti i na RBA Hrvatska? 

Razlika između slučaja Sberbanka i RBI, odnosno RBA Hrvatska je u činjenici da je u Sberbanku bio ruski vlasnik te je toj banci onemogućeno poslovanje. Kriza s RBI je posljedica snažne zastupljenosti u Rusiji koja je trenutno pod sankcijama Zapada. 

"Raiffeisen banka u Hrvatskoj jedna je od 13 tvrtki kćeri austrijske RBI Grupe koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe i naše poslovanje je neovisno i odvojeno od poslovanja RBI-ja i drugih tvrtki kćeri. 97 postovanja poslovanja naše banke odnosi se na poslove u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.

Poslujemo po hrvatskim zakonima i regulativama propisanima od strane Hrvatske Narodne banke. Također, visoko smo likvidni i visoko kapitalizirani s postotkom adekvatnosti kapitala od 23 posto. Kao zaključak, možemo sa sigurnošću potvrditi da je imovina naših klijenata u Hrvatskoj sigurna", stoji u odgovoru kojeg smo dobil iz RBA Hrvatska, piše Index.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.