Biznis

Nestabilno tržište

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg skoka

„Jučer je bio lijepi dan na burzi. Crobexi su skočili više od 2 posto, pri čemu su porasle cijene gotovo svih likvidnijih dionica. Od početka trgovanja indeksi su bili u laganom plusu, a kako su stizale pozitivne vijesti o mirovinskim pregovorima između Rusije i Ukrajine, tako su Crobexi povećavali dobitke, kao i indeksi na svjetskim burzama”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos


 
1 min
HINA

„Jučer je bio lijepi dan na burzi. Crobexi su skočili više od 2 posto, pri čemu su porasle cijene gotovo svih likvidnijih dionica. Od početka trgovanja indeksi su bili u laganom plusu, a kako su stizale pozitivne vijesti o mirovinskim pregovorima između Rusije i Ukrajine, tako su Crobexi povećavali dobitke, kao i indeksi na svjetskim burzama”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, a u fokusu ulagača bit će, kao i proteklih dana, kretanja na svjetskim burzama i mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skočio je u utorak 2,16 posto, na 2.118 bodova, ojačavši treći trgovinski dan zaredom. Za toliko je ojačao i Crobex10, dosegnuvši 1.268 bodova.

Time su se oba indeksa vratila na razine prije 24. veljače, kada je započela ruska invazija na Ukrajinu.

Svi sektorski indeksi na ZSE jučer su porasli, a najviše industrijski, za 2,55 posto, i turistički, za 2,14 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,5 milijuna kuna, oko 2 milijuna više nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je i 2,66 milijuna kuna blok prometa dionicom Končara EI, po cijeni od 885 kuna za dionicu.

„Jučer je bio lijepi dan na burzi. Crobexi su skočili više od 2 posto, pri čemu su porasle cijene gotovo svih likvidnijih dionica. Od početka trgovanja indeksi su bili u laganom plusu, a kako su stizale pozitivne vijesti o mirovinskim pregovorima između Rusije i Ukrajine, tako su Crobexi povećavali dobitke, kao i indeksi na svjetskim burzama”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom AD Plastika, 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 9,25 posto, na 107,5 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Rivijere, s 1,65 milijuna kuna. Cijena joj je porasla za 3,16 posto, na 32,6 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Turisthotela, pri čemu je poskupila 2,56 posto na 4.000 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 959 tisuća kuna, a cijena joj je ojačala 0,26 posto, na 191 kunu.

Na Zagrebačkoj se burzi jučer trgovalo s ukupno 47 dionica, pri čemu je cijena njih 29 porasla, 11 pala, a sedam stagnirala.

„Vidjet ćemo kako će se danas razvijati situacija. Jučer je Wall Street završio u plusu, no jutros su europski terminski indeksi u minusu, što najavljuje opreznije trgovanje, nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijena dionica. U fokusu ulagače bit će i dalje pregovori između Rusije i Ukrajine”, kaže Roman Rinkovec.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Andrej Plenković: "Ozbiljno doživljavamo prijetnje bombama"

Hrvatski je premijer danas u Tirani rekao da sve prijetnje, pa tako i prijetnje postavljenim bombama u više državnih institucija, doživljava ozbiljno te da institucije provode istragu, a naglasio je i da nitko neće uspjeti u destabilizaciji države * Podsjetio je i da stalno govori o ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama "koje sad više nisu iznimka nego su kontinuirane" * Predsjednik Milanović je jutros rekao da autore dojava treba "locirati i uhiti"

Milanovic: "Europska misija vojne pomoći Ukrajini je upitna"

Predsjednik je rekao da je ta misija, koju zagovara hrvatska vlada, “ pravno upitna sa stajališta prava Europske unije. Za mene je Europska unija definitivno nakon svih ovih godina prije svega jedna trgovinska asocijacija, nije obrambeni savez * Dodao je kako bi on „uvijek poslušao gdje je narod, a onda donio odluku“, referirajući se na rezultate ankete po kojoj se oko 58 posto hrvatskih građana protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.