Crna kronika

NESTALO NEKOLIKO DESETAKA TISUĆA EURA

"DIREKTORSKA PRIJEVARA" u Istarskim domovima zdravlja. Državno odvjetništvo traga za počiniteljem

Nepoznati počinitelj je na adresu elektroničke pošte djelatnice računovodstva pravne osobe iz Pule uputio e-poštu, koju je navodno poslao čelnik pravne osobe, a u kojoj traži međunarodnu uplatu na račun tvrtke sa sjedištem u Portugalu!


 
4 min
Danijela Bašić-Palković
Ilustracija foto: MUP/ M.ANGELINI

Nepoznati počinitelj je na adresu elektroničke pošte djelatnice računovodstva pravne osobe iz Pule uputio e-poštu, koju je navodno poslao čelnik pravne osobe, a u kojoj traži međunarodnu uplatu na račun tvrtke sa sjedištem u Portugalu!

Nakon što je na nedavnoj konferenciji za novinare na upit Istre24 župan Boris Miletić potrdio da je upoznat s prevarom koja se dogodila početkom prošle godine u Istarskim domovima zdravlja, otvorilo se pitanje zašto ova zdravstvena ustanova pod kontrolom Istarske županije o tome nije izvijestila javnost?

Naime, pitali smo župana je li točno da je s računa IDZ-a lani skinuto 36 tisuća eura na što je on potvrdno odgovorio, no daljnji tijek događaja nije znao.

Na dodatno pitanje zašto to nije izašlo u javnost s obzirom da se radi o javnoj ustanovi, iako se isti slučaj prevare dogodio i u Sportskoj zajednici Grada Poreča koja je u isto to vrijeme bila prevarena za više od 80 tisuća eura i o čemu je javnost bila upoznata, župan je kazao kako je događaj prijavljen policiji koja to mora istražiti.

- To je primjer prevare i isti su dan Istarski domovi zdravlja slučaj prevare prijavili policiji, rekao je župan na prošlotjednoj presici. No da je s računa IDZ-a zbog prevare nestalo 36 tisuća eura otkrilo se tek kada su u javnost izašli brojni tekstovi o (ne)funkcioniraju IDZ-a što je naposljetku rezultiralo i odlaskom bivšeg ravnatelja Manuela Runića.

Na pitanje kako je završio taj slučaj s obzirom da je javna ustanova oštećena za 36 tisuća eura i je li novac u međuvremenu vraćen, župan Miletić je kazao da tu informaciju nema te se složio s time da bi Županija trebala imati tu informaciju, no nije znao reći je li i postupak okončan.

Stoga smo pitali PU istarsku u kojoj je fazi slučaj.

Odgovorili su nam da je pulska policija 25. siječnja 2023. godine zaprimila prijavu tzv. CEO ili direktorske prijevare, u kojoj je pravna osoba oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura.

- Nepoznati počinitelj je na adresu elektroničke pošte djelatnice računovodstva pravne osobe iz Pule uputio e-poštu, koju je navodno poslao čelnik pravne osobe, a u kojoj traži međunarodnu uplatu na račun tvrtke sa sjedištem u Portugalu. Ništa ne sluteći, djelatnica pravne osobe obavila je uplatu čime je pravna osoba oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura. Policijski službenici su o navedenom izvijestili nadležno državno odvjetništvo te utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, odgovaraju iz PU istarske.

Pritom upozoravaju kako se radi o tzv. CEO prijevari/direktorskoj prijevari kod koje se varalice pretvaraju kao nadređeni u organizaciji i prijevarom navode djelatnike da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznače novce s poslovnog računa.

- Pozivamo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama da prije svake uplate, pogotovo međunarodne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih rukovoditelja te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu.

Projekt "Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta" koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen je jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživanje otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet.

U sklopu projekta provodi se i preventivna kampanja „Web heroj“ čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Pod motom "Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba", policija nudi niz praktičnih savjeta kako prepoznati varalice.

Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac!

Neočekivano ste osvojili nevjerojatnu ponudu za putovanje?! Potvrdili ste je klikom „Slažem se“, ali, nažalost, ni traga ni glasa ni putovanja ni novca. Odlučili ste uložiti u kriptovalute koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga. Očekivali ste dolazak voljenog doktora iz egzotične zemlje i platili mu putovanje?! Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac! Sve su ovo samo neki od primjera kibernetičkih prijevara koje prevaranti koriste kako bi vam ukrali novac. Kako biste ih preduhitrili, ključno je znati prepoznati znakove i biti na oprezu“, upozoravaju u policiji i MUP-u.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.