Crna kronika

vozači, pripazite!

Istra: U sudarima uginule dvije srne, fazan i divlja svinja se udaljili

Vozač vozila u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno zakonu ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja


 
2 min
Zoran Angeleski

Vozač vozila u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno zakonu ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja

U Istri su u protekla 24 sata zabilježena četiri naleta na divljač u kojima nitko nije ozlijeđen, ali je, kako javlja istarska policija, nastala materijalna šteta na vozilima.

Prvi slučaj zabilježen je 14. veljače oko 6.30 sati na području Barbana, kada je 45-godišnjak upravljao automobilom Mazda, pulskih registracijskih oznaka, kolnikom državne ceste D66. Na ravnom dijelu kolnika, vozaču se ispred vozila pojavio fazan, koji se nakon udara u automobil udaljio.

Nakon 15 minuta je na području Svetog Lovreča kod skretanja za mjesto Knapići 48-godišnjakinja automobilom Golf, pulskih registracijskih oznaka, udarila u srnu koja je uginula.

Oko 23 sata je na kolniku županijske ceste 5096 Rovinj-Bale 59-godišnjak automobilom Golf, pulskih registracijskih oznaka, udario u divlju svinju koja se nakon udara udaljila.

Zadnji slučaj zabilježen je u Završju kraj Grožnjana, gdje je 20-godišnjaku na kolnik istrčala srna koja je nakon udara uginula. Brigu o uginuloj divljači preuzela su nadležna lovačka društva.

Policija napominje da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače  da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.