Crna kronika

Ministri na tapetu

Istraga protiv Horvata, Miloševića i ostalih pravomoćna

Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je u utorak izjavio da njegov branjenik još nije dobio poziv na ispitivanje u Uskoku


 
2 min
HINA
Ministri Milošević, Medved i Horvat FOTO: Patrik Macek/Pixell

Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je u utorak izjavio da njegov branjenik još nije dobio poziv na ispitivanje u Uskoku

Istraga protiv bivšeg ministra Darka Horvata i njegovih suosumnjičenika među kojima je i potpredsjednik vlade Boris Milošević postala je pravomoćna, doznaje se u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uskokova istraga postala je pravomoćna nakon što je sud odbio žalbe na rješenje o pokretanju istrage koje je podnijelo troje optuženih - državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić, kazao je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Horvat i Milošević nisu se žalili na istragu, kao ni bivša Horvatova pomoćnica Ana Mandac.

Milošević čeka poziv za ispitivanje u Uskoku

Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je u utorak izjavio da njegov branjenik još nije dobio poziv na ispitivanje u Uskoku. Iako ne želi nagađati kada bi Milošević mogao biti ispitan na tužiteljstvu Nobilo kaže da prema dosadašnjoj praksi okrivljenici u pravilu dolaze na red nakon svjedoka.

Nobilo je ranije isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao se za svoje birače koji su ga izabrali.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Pogodnosti "po babi i stričevima"

Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Iz tog je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Iako mu je vlada morala skinuti imunitet kako bi se protiv njega vodio kazneni postupak Aladrović je, poput Miloševića, ostao na dužnosti što je prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.