Crna kronika

lavanderia istriana

LABIN DREAMLAND Reklamirali se fotografijom čuvenog Pelea, opljačkali naivne Talijane pa plijen prali u Istri

Privučeni nogometnom zvijezdom i brzom zaradom, stotine Talijana uložili su ušteđevine koje su onda ukradene kroz mrežu tvrtki u raznim zemljama. Prema pisanju talijanskih medija, kroz ovu Ponzijevu shemu ukradeno je oko pet milijuna eura. Dio tog novca završio je u Labinu


 
2 min
Dražen Majić

Privučeni nogometnom zvijezdom i brzom zaradom, stotine Talijana uložili su ušteđevine koje su onda ukradene kroz mrežu tvrtki u raznim zemljama. Prema pisanju talijanskih medija, kroz ovu Ponzijevu shemu ukradeno je oko pet milijuna eura. Dio tog novca završio je u Labinu

Na adresi Trg labinskih rudara 4 nalazi se sjedište brojnih tvrtki u vlasništvu talijanskih državljana koji u svojoj domovini imaju problema s pravosuđem. Mnoge od tih tvrtki osnovane su samo s jednim ciljem: oprati ilegalno stečen novac u Italiji.

Podsjetimo, prošlog tjedna izvjestili smo o tvrtki Hydro med d.o.o. u vlasništvu talijanskog poduzetnika Flavia Faccina kojem je istražna sutkinja Gabrijela Ferić Marčeta zamrznula 316.000 eura. Faccin je zbog utaje 7,5 milijuna eura u Italiji osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. U Labinu je vrtio milijune.

Na adresi Trg labinskih rudara 4, između ostalih, registrirane su i tvrtke D.R.G. Consulting j.d.o.o., Titanium business i Titanium diamonds. U svim tvrtkama kao suvlasnik je naveden Gianni Da Ros, nekada poznati talijanski profesionalni biciklist čija je obećavajuća karijera prekinuta doping aferom u kojoj je kažnjen s 20 godina zabrane bavljenja biciklizmom. 

Gianni Da Ros (Foto: Imago)

U jednom trenutku Da Ros je preselio u Rabac i počeo otvarati brojne tvrtke.

U tvrtki Titanium Diamonds osim Da Rosa kao vlasnici su navedeni i Erika Lecca i Valentino Deidda. Svi troje dovode se u vezu s mega financijskom prijevarom u kojoj su stotine lakovjernih Talijana, pretežno stanovnika Sardinije, olakšani za milijune eura.

Prijevaru je vodio Roberto Diomedi koji je ljudima obećavao pet posto mjesečne kamate na uložen iznos. Diomedi je, između ostalog, najavljivao da će u Brazilu izgraditi novi stadion za nogometni klub Santos. U tu se svrhu čak i slikao s najboljim nogometašem svih vremena Peleom, i tadašnjem predsjednikom Sanotosa José Carlos Peresom.

Privučeni nogometnom zvijezdom i brzom zaradom, stotine Talijana uložili su ušteđevine koje su onda ukradene kroz mrežu tvrtki u raznim zemljama. Prema pisanju talijanskih medija, kroz ovu Ponzijevu shemu ukradeno je oko pet milijuna eura.

Dio tog novca završio je i u Labinu, na adresi Trg labinskih rudara 4. S obzirom na broj spornih tvrtki Labin je postao neka vrsra obećane zemlje za talijanske poduzetnike sklone kriminalu. Praonica iz snova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.