Crna kronika

CYBER KRIMINAL

TROJANAC "WARZONE RAT" PREUZIMAO KONTROLU RAČUNALA: U Hrvatskoj dio infrastrukture koje se koristila za napade zlonamjernim softverom, Europol i FBI razbili distribuciju

Hrvatska policija izvijestila je da je sudjelovala u međunarodnoj akciji protiv cyber-kriminala u koju su bile uključene Australija, Kanada, Hrvatska, Finska, Njemačka, Malta, Nizozemska, Nigerija, Rumunjska i SAD


 
2 min
Istra24
Ilustracija: PIxabay

Hrvatska policija izvijestila je da je sudjelovala u međunarodnoj akciji protiv cyber-kriminala u koju su bile uključene Australija, Kanada, Hrvatska, Finska, Njemačka, Malta, Nizozemska, Nigerija, Rumunjska i SAD

Hrvatska policija izvijestila je da je sudjelovala u međunarodnoj akciji, pod vodstvom FBI i Europola, u kojoj je razbijena distribucija zlonamjernog softvera kojim su kibernetički kriminalci ciljali nedužne korisnike.

Trojanac s daljinskim pristupom omogućio je kibernetičkim kriminalcima da se povežu s računalima žrtava, ukradu podatke i upuste se u druge zlonamjerne aktivnosti bez da budu otkriveni, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije.

Dodaju da su 7. veljače u okviru operacije na Malti i u Nigeriji uhićena dvojica osumnjičenika. Optuženi su za prodaju zlonamjernog softvera i pomaganje kibernetičkim kriminalcima koji su navedeni softver koristili u zlonamjerne svrhe.

Što se tiče postupanja hrvatske policije, piše Novi List, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije proveli dokaznu radnju pretrage u poslovnim prostorima trgovačkog društva te poduzeli druge odgovarajuće radnje koje su rezultirale uklanjanjem vitalnog dijela mrežne infrastrukture koja je bila korištena kod kibernetičkih napada korištenjem zlonamjernog programa „Warzone RAT“.

Navedene radnje su provedene u skladu sa zahtjevom za međunarodnom pravnom pomoći SAD-a.

Europol je osigurao analitičku podršku tijekom istraživanja koje je dovelo do operacije u koju su bile uključene Australija, Kanada, Hrvatska, Finska, Njemačka, Malta, Nizozemska, Nigerija, Rumunjska i SAD. Te su zemlje pružile vrijednu pomoć osiguravajući poslužitelje na kojima se nalazila tzv. Warzone RAT infrastruktura.

Zlonamjerni softver Warzone RAT, sofisticirani trojanac s daljinskim pristupom (RAT), prodavao se putem internetskih domena. Omogućio je kibernetičkim kriminalcima pregledavanje datotečnih sustava žrtava, snimanje zaslona, bilježenje poteza na tipkovnici, krađu korisničkih imena i lozinki žrtava te promatranje žrtava putem njihovih web kamera, a sve bez njihova znanja ili dopuštenja, kažu u policiji.


Nastavite čitati

Sabor sutra raspravlja o demografskoj revitalizaciji Hrvatske

U predloženoj se strategiji govori i o učinkovitoj integraciji doseljenika u hrvatsko društvo, odnosno o osiguravanju kvalitetnih uvjeta za rad i život u novoj sredini. Uz to, dokument predviđa smanjenje emigracije te povratak dijaspore i recentnih iseljenika u zemlju

HND pozvao premijera Plenkovića da prestane prozivati novinare

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.