Crna kronika

Akcija na Mallorci

U vili Bahkima Osmanija iz Poreča policija pronašla svežnjeve novca i umjetničke slike. Zaplijenjeni i sportski automobili, jahta, satovi,...

Osim toga, u Belgiji, u Bruxellesu i drugim mjestima, uhićeno je 30 osoba i pretraženo 50 objekata. Pronađeno je 1,3 milijuna eura, deset kilograma kokaina i 12 komada vatrenog oružja. Oduzeto je pregršt tableta, računala i USB stickova


 
4 min
Istra24
Bashkim Osmani/Foto: Nacional

Osim toga, u Belgiji, u Bruxellesu i drugim mjestima, uhićeno je 30 osoba i pretraženo 50 objekata. Pronađeno je 1,3 milijuna eura, deset kilograma kokaina i 12 komada vatrenog oružja. Oduzeto je pregršt tableta, računala i USB stickova

"Kontrolirali su cijelu mrežu krijumčarenja kokaina, od same proizvodnje u Južnoj Americi preko isporuka u Europu do pranja ilegalno stečenog novca", istaknuli su istražitelji koji su ovoga tjedna proveli međunarodnu akciju protiv tzv. zločinačke organizacije u kojoj u sam vrh smještaju Bashkima Osmanija, uhićenog u utorak po nalogu Španjolske u njegovu hotelu u Poreču, javlja Jutarnji.

Obitelj Osmani, podsjetimo, u Poreču ima Hotel Rivijeru.

Bashkim Osmani, koji ima i hrvatsku putovnicu na sudu u Puli porekao je sve optužbe te je pristao na izručenje Španjolskoj, navodeći kako pred tamošnjim vlastima želi što prije raščistiti cijelu situaciju. S obzirom na to da se radi o članu obitelji Osmani koja od konca 70-ih godina prošlog stoljeća živi u Hamburgu, o cijelom slučaju raspisali su se i njemački mediji, piše Jutarnji.

Španjolska nacionalna policija iznijela je detalje o pretresu vile Bashkima Osmanija na Mallorci

Kupnja stadiona

Podsjećaju da se radi o "obiteljskom klanu Osmani koji se u Njemačkoj ubraja među superbogataše". "Njihova imovna se još početkom 2000-ih procjenjivala na blizu 300 milijuna eura, htjeli su čak kupiti Millerntor-Stadion (igralište legendarnog nogometnog kluba FC St. Pauli, op. a.) i hamburške novine Hamburger Morgenpost. Sada Bashkim Osmani stoji u središtu međunarodne akcije nazvane Casino Fantauxia Operation, u koju je uključen i američki FBI. Optužba: udruživanje u zločinačku organizaciju koja je oprala više od 30 milijuna eura ilegalne zarade ostvarene međunarodnom trgovinom drogom", ističu njemačke novine, piše Jutarnji.

Osim Bashkima Osmanija koji je uhićen Poreču, u Belgiji, Španjolskoj i Nizozemskoj privedene su još 44 osobe. U akciji je sudjelovalo 600 policajaca koji su obavili pretres ukupno 80 objekata, najviše u Belgiji, ali i u Hamburgu te na Mallorci. Kako je objavila španjolska policija, radi se o jednoj od najvažnijih organizacija krijumčara droge u Europi, koja je imala "centralu" u Belgiji, odakle se kokain dopremljen iz Južne Amerike transportirao dalje po cijeloj Europi.

Počinitelji su, tvrde istražitelji, imali organiziranu vlastitu kompletnu liniju trgovine kokainom, od proizvodnje u Južnoj Americi, preko krijumčarenja u Europu do isporuka samim konzumentima. Drogu su mahom dopremali na teretnim brodovima u Belgiju. Potom su kokain isporučivali diljem Europe prevozeći ga privatnim avionima, u kontejnerima, vozilima sa skrivenim dvostrukim dnom, pa čak i preko tvrtki za dostavu. Prljavi novac uglavnom se prao u Španjolskoj, najviše na Mallorci te se ulagao u nekretnine, luksuzna vozila i skupocjene satove.

Istraga je počela još 2018., a 2020. u Barceloni je zaplijenjeno 400 kilograma kokaina i uhićena su četiri člana bande. No, prijelomni trenutak dogodio se prošle godine kada su istražitelji uspjeli dekodirati kriptiranu komunikaciju koju su osumnjičene osobe vodile preko platforme SKY ECC. Zatim su mjesecima pratili i tajno snimali njihovu komunikaciju. Nakon što su prikupili dovoljno dokaza, istražitelji su krenuli u realizaciju akcije u kojoj su u utorak uslijedila uhićenja po cijeloj Europi. Na Mallorci je meta istražitelja između ostaloga bio i lokal Ritzi - Portals u kojem je Bashkim Osmani rado ugošćivao prominentne goste, primjerice fotografirao se s glumcima Tilom Schweigerom i Nickom Nolteom.

Obijanje sefa

Policija je pretresla i njegov BO-Hotel u Palmi i njegovu luksuznu vilu u Campu de Mar. Riječ je o vili u kojoj je Osmani 2017. organizirao svoje luksuzno vjenčanje sa stotinama uzvanika, kada je za poznate goste, više umjetnika iz Njemačke i Albanije, organizirao dolazak privatnim avionom. Prema pisanju njemačkih novina, u toj su se vili istražitelji prilikom pretresa najviše namučili s otvaranjem sefa, koji su na kraju morali obiti fleksericom. U njemu su našli razne dokumente i više tisuća eura.

Svežnjeve eurskih novčanica našli su i skrivene u kupaonici, a u vili je pronađeno i 86 umjetničkih slika procijenjene vrijednosti pet milijuna eura. zaplijenjeno je sedam sportskih automobila, jahta, 16 skupocjenih satova, oko 200.000 eura gotovine i 40.000 eura u bitcoinima. Na Mallorci i u Barceloni, navodi tamošnja policija, uhićeno je više osoba.

Osim toga, u Belgiji, u Bruxellesu i drugim mjestima, uhićeno je 30 osoba i pretraženo 50 objekata. Pronađeno je 1,3 milijuna eura, deset kilograma kokaina i 12 komada vatrenog oružja. Oduzeto je pregršt tableta, računala i USB stickova.

Odvjetničko društvo Campaner Law, koje zastupa Osmanije na Mallorci, za njemačke je novine dalo izjavu u kojoj tvrdi da su podastrli sve potrebne dokumente i porezne kartice koji potvrđuju zakonito porijeklo Osmanijeve imovine.

Na izricanje presude došao u Porscheu

Bashkim Osmani prvi put je u Njemačkoj osuđen 1999. zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i pokušaja iznude. Dobio je 15 mjeseci zatvora uvjetno. Teretili su ga zbog "metoda u pokušaju naplate dugova". Policija u Hamburgu i 2006. pokucala je na vrata obitelji Osmani, pa su Bashkim i Burim Osmani dvije godine poslije osuđeni na Zemaljskom sudu u Hamburgu.

Bashkim je dobio tri godine i devet mjeseci zatvora. Radilo se o milijunskim malverzacijama vezanima uz kredite koje su ishodili kod tamošnje Volksbank Lauenburg. Osmani je na objavu presude, ističu njemački mediji, došao u Porscheu te je nakon presude izjavio: "U Njemačkoj te kazne kad obaviš dobar posao". Godinu dana poslije dva su njegova rođaka u Hamburgu osuđena zbog krijumčarenja kokaina.


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarska s 3-1 nadigrala Mađarsku

Kroz cijelo prvo poluvrijeme vidjela se velika razlika u izvedbi te su Švicarci apsolutno dominirali tijekom uvodnih 45 minuta. Daleko rastrčaniji i s vrlo djelotvornim presingom Švicarci su posve razoružali Mađare koji nisu ni jednom kvalitetno zaprijetili Sommeru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.