Crna kronika

bivši čelnik Državnog odvjetništva

Vrhovni sud ukinuo odluku DOV-a o Jelenićevu razrješenju

Dražen Jelenić je s dužnosti glavnog državnog odvjetnika odstupio u veljači 2020. kada je otkriveno da je član masonske lože, a njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek protiv njega je naknadno pokrenula stegovni postupak


 
2 min
HINA
Dražen Jelenić

Dražen Jelenić je s dužnosti glavnog državnog odvjetnika odstupio u veljači 2020. kada je otkriveno da je član masonske lože, a njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek protiv njega je naknadno pokrenula stegovni postupak

Vrhovni sud u utorak je prihvatio žalbu bivšeg čelnika Državnog odvjetništva Dražena Jelenića i ukinuo odluku kojom je u prosincu razriješen državnoodvjetničke dužnosti zbog članstva u masonskoj loži.

Jelenić je s dužnosti glavnog državnog odvjetnika odstupio u veljači 2020. kada je otkriveno da je član masonske lože, a njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek protiv njega je naknadno pokrenula stegovni postupak.

Teretila ga je da je tajno bio član masonske udruge od ožujka 2018. ali i nakon što je stupio na čelo DORH-a te da je u listopadu 2018. stupio u članstvo druge takve udruge i nastavio biti član i nakon što je razriješen dužnosti glavnog državnog odvjetnika.

Time je doveo u pitanje svoju, ali i samostalnost i neovisnost cjelokupne državnoodvjetničke organizacije, tvrdi Hrvoj Šipek. Državnoodvjetničko vijeće (DOV) Jelenića je dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice razriješilo u prosincu, a on se žalio.

Odluka bez pravilnog obrazloženja

Vrhovni sud u utorak je izvijestio kako smatra da odluka DOV-a ne sadrži pravilno obrazloženje pa je nije moguće ispitati. „Stegovna odgovornost zamjenika glavne državne odvjetnice je povezana s članstvom u konkretnim udrugama, a ne odgovor na načelno pitanje dopuštenosti pripadnosti članstvu takvih i sličnih udruga”, zaključio je Vrhovni sud.

Dodaju da obrazloženje odluke DOV-a sadrži samo razloge za ocjenu nespojivosti članstva u prvoj udruzi. „U odnosu na drugu udrugu, u odluci se ne navodi ni njezin naziv. To upućuje na to da u postupku uopće nije razjašnjeno o kojoj i o kakvoj udruzi je riječ".

"U obrazloženju odluke su potpuno izostali razlozi o tome zašto je članstvo i u toj drugoj udruzi nespojivo s obnašanjem državnoodvjetničke dužnosti. Te je razloge nužno navesti”, smatra Vrhovni sud. Navode i da okolnosti na kojima je DOV utemeljilo svoj zaključak ne predstavljaju krug indicija.

Slijedi novi postupak pred DOV-om

„Zaključak da se zamjenik glavne državne odvjetnice u listopadu 2018. učlanio u drugu udrugu je, za sada, bez valjane pravne osnove. Zbog toga je žalbu trebalo prihvatiti i odluku ukinuti te predmet vratiti na ponovni postupak”, priopćio je sud.

Smatraju da je u ponovljenom postupku potrebno utvrditi je li Jelenić u listopadu 2018. doista postao član i druge udruge. „Ovo utvrđenje mora biti s takvim stupnjem izvjesnosti koji ne ostavlja ni najmanje dvojbe za suprotan zaključak. Potom treba izložiti i razloge zašto DOV ocjenjuje da bi članstvo u drugoj neimenovanoj udruzi također bilo nespojivo s obnašanjem državnoodvjetničke dužnosti”.

U novom stegovnom postupku DOV po naputku Vrhovnog suda treba donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otkloniti uočene nedostatke.


Nastavite čitati

NO HEP-a predlaže imenovanje revizora, ništa od smjene Barbarića

Mediji su jučer i danas spekulirali da bi jedna od tema sjednice HEP-ova nadzornog odbora mogla biti smjena predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića, zbog njegove uloge u "aferi plin za cent" i izgradnje vikendice na Hvaru bez građevinske dozvole. No, u priopćenju sa sjednice o tome nema ništa

Odbor za medije prihvatio izvješća o radu HRT-a i VEM-a za 2022.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) ocijenio je da ''izvješće HRT-a nije dobro jer puno toga nije jasno'', a Karolina Vidović Krišto (OIP), kao ''gošća'' sjednice odbora kojem nije članica, u više je navrata iznijela niz ocjena od da je ''program HRT-a isporučivanje PR oglasa Vlade'', pa sve do programske ''šutnje o lopovluku'', ''apsolutnoj cenzuri'' i ''medijskom mraku gorem nego u komunizmu''

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.