IT & Tech

'BARBANSKI TELEKOM' POKRIVA GOTOVO ČITAVU ISTRU

DENIS DRAGUZET: 'Naši korisnici ne razgovaraju s automatima, nego s tehničarima koji razumiju njihove probleme!'

„Ako smo zaduženi za nekog poslovnog korisnika, mi mu odgovaramo za sve. Ne prebacujemo probleme na drugog, ali već kod samog izvođenja pobrinut ćemo se da cijeli postupak bude što kvalitetnije odrađen kako bismo u budućnosti imali što manje problema. Ako do njih ipak dođe, imamo službu za korisnike koja je aktivna 24 sata na dan, i korisniku će se uvijek netko javiti“ veli nam Denis Draguzet, vlasnik tvrtke Tehnoline Telekom koja internetom pokriva 90 posto Istre


 
6 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

„Ako smo zaduženi za nekog poslovnog korisnika, mi mu odgovaramo za sve. Ne prebacujemo probleme na drugog, ali već kod samog izvođenja pobrinut ćemo se da cijeli postupak bude što kvalitetnije odrađen kako bismo u budućnosti imali što manje problema. Ako do njih ipak dođe, imamo službu za korisnike koja je aktivna 24 sata na dan, i korisniku će se uvijek netko javiti“ veli nam Denis Draguzet, vlasnik tvrtke Tehnoline Telekom koja internetom pokriva 90 posto Istre

Barbanski telekom, kako se i dalje često naziva tvrtka Tehnoline Telekom, danas internetom pokriva 90 posto Istre, a svojim korisnicima nudi još i usluge telefona i televizije.

Održavaju, također, i velike poslovne sustave poput brodogradilišta Tehnomont, Istarskih domova zdravlja te Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a uskoro će njihove usluge koristiti i stanovnici Barbana, Marčane, Savičente te dijela Žminjštine, i to sve putem nove optičke infrastrukture koja se gradi u suradnji s HT-om, a u sklopu EU projekta.  

Novi prostori na adresi Bože Gumpca 49, Pula

Tehnoline priča započela je još 2000. godine kada je inicijalni obrt braće Draguzet imao svega troje zaposlenih, te se bavio prodajom i servisom informatičke opreme. Tako je bilo sve do 2008. kada dobivaju prve korisnike interneta na području Raklja.

Rakljanci prvi korisnici

- Sve je krenulo iz našeg entuzijazma! Tad sam još bio student informatike u Zagrebu, i nekako iz šale krenuli smo raditi povezivanja antenama po Puli. Prvo smo napravili internetsku povezanost Pula-Labin, i iz te smo linije povezali Rakalj. To mjesto tada nije imalo brzi internet, a za pomoć nam se iz Raklja obratilo 15 korisnika. Priča se zatim širila dalje. Krenuli smo s povezivanjem sve do Barbana i tamošnje Poslovne zone. U međuvremenu smo uspjeli pokriti sav centar Pule, Medulin, Premanturu, Banjole i Vodnjan, govori nam vlasnik tvrtke Denis Draguzet, rodom upravo iz barbanskih Draguzeti.

Širenje broja korisnika dogodilo im se bez ikakvog reklamiranja. Priča o „dobrom internetu“ širila se doslovce usmenim putem, i dostupnost se rasprostranila paralelno s upitima.

Denis Draguzet u razgovoru s našom novinarkom

- Danas pokrivamo čitavu južnu Istru; od Žminja pa nadalje, te sjeverni dio; Umag, Buje, Zambratiju, Vižinadu... Pokrivenost bilježimo i na području Labinštine, a imamo samo tu jednu malu „rupu“ oko Poreča. Ako dobijemo upit s područja koje nam nije pokriveno, mi ćemo svejedno nešto poduzeti i dignuti baznu stanicu za barem 10 korisnika, veli nam Draguzet.

Sto posto barbanska firma

Firma od prvog dana ima sjedište u Barbanu, iako se poslovni prostori nalaze u Puli. U javnosti ih stoga oduvijek percipiraju upravo kao Barbanski Telekom.

- Mi to ni ne krijemo! Mi jesmo iz Barbana, i nikada nismo mijenjali sjedište niti ćemo to činiti jer smo sto posto privatna tvrtka bez ikakvih vanjskih ulagača. U početku nam sve ovo svakako nije bilo u planu jer je bilo suludo za očekivati da ćemo uspjeti postići biznis kakvog danas imamo. A budući razvoj naše tvrtke ovisit će isključivo o korisnicima. Mi već sada posla imamo i u Zagrebu, Čakovcu i Splitu. Naime, ako naš klijent ima sjedište u Puli, a poslovnicu u nekom drugom gradu, mi ćemo ga pokriti i tamo. Fokus nam ipak nije toliko na širenju, koliko na tome da možemo garantirati za svoje usluge. Nama će fokus i dalje ostati na kvaliteti, dostupnosti, pouzdanosti i zadovoljstvu korisnika, govori nam Draguzet.

Tek 2018. godine početni obrt Mladena i Denisa Draguzeta, dijeli se na dvije sestrinske tvrtke: Tehnoline i Tehnoline Telekom d.o.o.

Radna atmosfera u tvrtki Tehnoline Telekom

- Kako je telekom dio počeo sve više rasti, brat i ja smo odlučili otvoriti novu firmu, na način da ja prebacim poslovanje telekoma i servisa na sebe. Tehnoline obrt postoji i dalje, i bavi se nabavom i prodajom informatičke i navigacijske opreme, dok Tehnoline Telekom radi servisne usluge i implementaciju opreme za korisnike. Dakle, i dalje surađujemo, ali se s uslugama ne preklapamo već nadopunjavamo, pojašnjava nam Denis Draguzet.

Tehnoline Telekom danas broji 13 zaposlenih. Među njima, jedan cijeli tim otpada samo na montere, a uspjeli su sačiniti čak dva vanjska tima montera koji su pak zaduženi za intervencije u sjevernoj odnosnoj istočnoj Istri. Mahom, kažu, zapošljavaju informatičare, te mrežne i sistemske administratore.

Nova lokacija – novi optički priključci

Od prošle godine djeluju u novim prostorima. S pulskog Kaštanjera, preselili su, naime, u ulicu Bože Gumpca.

- Nakon selidbe na novu lokaciju, izvukli smo svoju optiku sve do centra grada, tako da po čitavoj Puli možemo nuditi optičke priključke poslovnim korisnicima. Sedamdeset posto naših korisnika otpada na privatne osobe, a što se poslovnih subjekata tiče - možemo istaknuti da trenutno radimo s apartmanima i hotelima. Ovih dana opremamo novi hotel Del Mar u Ližnjanu. To će biti kompletno naše rješenje; internet, telefonija u svim sobama, komunikacijski ormari i optika, najavljuje Draguzet.

Individualni pristup svakom korisniku

Od ostalih se operatera Barbanski Telekom ponajviše razlikuju po dostupnosti i prilagodljivosti upitima korisnika. Sa svakime od njih su, kažu nam, spremni sjesti na sat vremena i vidjeti mogu li im, i kako, pomoći.

Služba za korisnike radi 0 - 24

- Ako smo zaduženi za nekog poslovnog korisnika, mi mu odgovaramo za sve. Dakle, ako u nekom hotelu, primjerice, ne radi jedan telefon – mi ćemo i za to intervenirati. Ne prebacujemo probleme na drugog, ali već kod samog izvođenja pobrinut ćemo se da cijeli postupak bude što kvalitetnije odrađen kako bismo u budućnosti imali što manje problema. Ako do njih ipak dođe, imamo službu za korisnike koja je aktivna 24 sata na dan, i korisniku će se uvijek netko javiti. Naši korisnici pritom ne razgovaraju s automatima, nego s tehničarima koji razumiju njihove probleme, naglašava direktor tvrtke.

Ploča s dnevnim obavezama i planovima

Kod telefonije imaju pak svoju vlastitu platformu za telefonske brojeve, pa bilo koji postojeći broj može biti prebačen na njihovu mrežu, bez da ga korisnik naknadno mijenja. Za poslovne korisnike imaju uslugu cloud telefonije, što znači kako fizičke centrale nema, već se korisnicima isporučuju IP telefoni.

Neovisni od svih operatera

- Nakon projekta RUNE s kojim smo 2021. godine potpisali ugovor vezano uz razvoj optičke infrastrukture na području sjeverne i središnje Istre, sada surađujemo s HT-om na novom EU projektu. U sklopu RUNE projekta, iznajmili smo čvor u Rijeci, pa povezali s optikom Pulu i Rijeku, zatim Rijeku i Ljubljanu, Ljubljanu i Zagreb te konačno Zagreb i Pulu. Tako da sada imamo čitav prsten povezanosti, pa u slučaju ispadanja bilo kojeg većeg čvora, mi možemo povezati, primjerice, Ljubljanu prema Beču i Frankfurtu. Sad možemo reći da smo napokon neovisni od svih ostalih operatera. Radili smo i Wi-Fi for EU, europski projekt pokrivanja općina bežičnim internetom, i to za Općine Kršan, Žminj, Medulin, Barban, Savičentu… ali i mjesta izvan Istre poput Delnica i Karlovca, pojašnjava vlasnik tvrtke Tehnoline Telekom.

Denis Draguzet

Za kraj naglašava kako cijene svojih usluga neće dizati. Ne namjeravaju ni uvoditi klauzulu za eventualno povećanje cijena tijekom trajanja ugovorne obveze, i to unatoč inflaciji uslijed koje im je cijena struje postala triput veća no ranije. Rad baznih stranica i servera tvrtki danas tako stvara nemale troškove, ali zadovoljstvo klijenata ipak i nadalje ostaje jedan od ključnih fokusa poslovanja Barbanskog Telekoma.


Nastavite čitati

Istra
 

U Poreču djeci na raspolaganju veliki izbor ljetnih kampova - mogu birati između sporta, plesa, zabavnih i edukativnih aktivnosti

Glavni motiv kod organizacije ljetnih kampova i programa je djeci i mladima pružiti vrijeme ispunjeno druženjem, kreativnim i sportskim aktivnostima, timskim radom, edukacijama i prijateljstvom. Svakog ljeta kroz brojne ljetne kampove i programe u Poreču prođe više od tisuću djece, navode iz Grada Poreča * Sve informacije o sportskim kampovima svi zainteresirani mogu dobiti kod Sportske zajednice Grada Poreča ili direktno od klubova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.