IT & Tech

Zuckerberg opet nepopularan

Facebookov podatkovni centar u malom nizozemskom mjestu trošit će jednako energije kao grad od pola milijuna ljudi

Zeewolde,gradić 50 kilometara istočno od Amsterdama, ima 22.000 stanovnika, ali procijenjena energija koju će podatkovni centar trošiti bit će jednaka onoj koji troši grad od 460.000 ljudi. Tehnološki gigant izazvao je kritike ekoloških grupa u zemlji zbog straha da bi podatkovni centar mogao biti razlog zbog koga Nizozemska neće uspijeti postići svoje klimatske ciljeve


 
2 min
Istra24
Foto: Ilustracija

Zeewolde,gradić 50 kilometara istočno od Amsterdama, ima 22.000 stanovnika, ali procijenjena energija koju će podatkovni centar trošiti bit će jednaka onoj koji troši grad od 460.000 ljudi. Tehnološki gigant izazvao je kritike ekoloških grupa u zemlji zbog straha da bi podatkovni centar mogao biti razlog zbog koga Nizozemska neće uspijeti postići svoje klimatske ciljeve

Novi Facebookov podatkovni centar u malom nizozemskom mjestu, kada krene s radom, trošit će dva puta više energije godišnje nego cijeli grad zajedno. Zeewolde,gradić 50 kilometara istočno od Amsterdama, ima 22.000 stanovnika, ali procijenjena energija koju će podatkovni centar trošiti bit će jednaka onoj koji troši grad od 460.000 ljudi.

Tehnološki gigant, odnedavno poznat kao Meta, izazvao je kritike ekoloških grupa u zemlji zbog straha da bi podatkovni centar mogao biti razlog zbog koga Nizozemska neće uspijeti postići svoje klimatske ciljeve, piše Jutarnji list.

Planove za zemljište od 166 hektara izglasalo je u prosincu općinsko vijeće, što bi Metu moglo utrti put za izgradnju centra u Zeewoldeu, blizu Amsterdama. Centar - koji će opsluživati Metine platforme društvenih medija uključujući Instagram, WhatsApp i Facebook - koristit će oko 1.380 gigavat sati energije godišnje.

Meta je odredio da energija može doći samo iz obnovljivih izvora,no na centar će se zato trošiti čak 10 posto trenutne proizvodnje energije vjetra u zemlji.

-Ponosni smo što dizajniramo, gradimo i upravljamo nekim od energetski najodrživijih podatkovnih centara na svijetu. U 2020. godini ostvarili smo neto nulte emisije za naše poslovanje i postavili novi ambiciozni cilj da do 2030. postignemo neto nulte emisije za naš cjelokupni lanac vrijednosti”, rekao je glasnogovornik Mete za Euronews Green.

Iz američke tvrtke poručuju i kako će predloženi podatkovni centar osigurati oko 400 stalnih radnih mjesta u lokalnom području i oko 1000 privremenih poslova tijekom faze izgradnje. Ako se planovi ostvare, očekuje se da će se na nekadašnjem poljoprivrednom zemljištu u pokrajini Flevoland izgraditi pet podatkovnih dvorana. Time bi ovo mjesto postalo najveći podatkovni centar u Nizozemskoj.

Zuckerberg je najavio da će Facebook u narednih pet godina pretvoriti iz kompanije koja se prvenstveno doživljava kao društvena mreža u kompaniju "metaverzuma". Inače, unatoč dvjema presudama najvišeg suda Europske unije, Facebook i dalje prenosi podatke korisnika iz EU-a u SAD.Iako je temeljem presuda europskog suda poznatih pod nazivom "Schrems I" i "Schrems II" Facebook morao odmah zaustaviti prijenos podataka iz EU-a u SAD, do danas kompanija nije poduzela nikakve korake da ograniči prijenos podataka.

Nakon skandala u kojem su prikupljeni podaci 87 milijuna korisnika, europarlamentarci su donijeli rezoluciju kojom su zatražili potpunu reviziju Facebooka i nove mjere protiv miješanja u izbore.

Zastupnici su predložili, između ostalog, olakšavanje prepoznavanja plaćenih online političkih oglasa i organizacije koja stoji iza njih, zabranu profiliranja u izborne svrhe, ubrzanje procesa uklanjanja lažnih računa i suradnju s neovisnim provjeravačima činjenica i akademskim krugovima u borbi protiv dezinformiranja.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.