IT & Tech

KAMPUS "ALPHA CENTAURI"

INFOBIP U ZAGREBU PREDSTAVIO NAJVEĆI INOVACIJSKI CENTAR U SVIJETU - Roberto Kutić: "Ovdje ćemo raditi ležerno i opušteno kao i u Vodnjanu"

Zagreb je odnedavno postao vrlo važna točka na IT karti svijeta, i to zahvaljujući novom kampusu Infobipa, Alpha Centauri, koji je danas i službeno predstavljen medijima. Prati globalne trendove pa je poseban naglasak stavljen na zelene detalje, održivost i komfor za više od 800 djelatnika iz cijelog svijeta


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Zagreb je odnedavno postao vrlo važna točka na IT karti svijeta, i to zahvaljujući novom kampusu Infobipa, Alpha Centauri, koji je danas i službeno predstavljen medijima. Prati globalne trendove pa je poseban naglasak stavljen na zelene detalje, održivost i komfor za više od 800 djelatnika iz cijelog svijeta

- Alpha Centauri, nakon Sunca, najbliža je zvijezda Zemlji. Stoga, naziv ovog kampusa metaforički odgovora tehnologiji budućnosti koja je u fokusu našeg interesa. To je ujedno i ime jedne videoigrice koju smo igrali još kao djeca, rekao je danas u Zagrebu jedan od osnivača Infobipa te njegov izvršni direktor, Vodnjanac Silvio Kutić prilikom otvaranja za javnost novog kampusa tvrtke.

Silvio Kutić

Novo arhitektonsko čudo

Nakon Vodnjana, Rijeke i Splita, Infobip tako predstavlja novo "arhitektonsko čudo" koje se gradilo godinu i devet mjeseci, a projektiralo pola godine manje. Projekt je vrijedan 150 milijuna kuna.

Alpha Centauri proteže se na osam etaža, ima 11 900 kvadratnih metara zatvorenog te 5 100 metara kvadratnih otvorenog prostora. Od trenutnih 3 600 Infobipovih zaposlenika, ovdje radi njih čak 800. Grije se i hlade podzemnim vodama. U prostor su ušli prije nekoliko mjeseci, no danas su ga odlučili i službeno predstaviti medijima.

Roberto Kutić

Tvornica ideja u opuštenoj atmosferi otvorenog prostora

- Ovo je naš novi centar ideja, izvrsnosti i inovacija u kojem ćemo raditi ležerno i opušteno, baš kao i u Vodnjanu. U IT-iju kolaboracija je najvažnija, a ovaj nam je prostor posve omogućava. Kampus će biti naša tvornica ideja u koju će stizati ljudi iz cijelog svijeta, kazao je okupljenima operativni direktor Infobipa, Roberto Kutić.

Koncept je, moglo se čuti, sličan onome vodnjanskog objekta, no većih dimenzija. Vodilo se računa o otvorenosti prostora kako bi komunikacija bila neometana. Naglasili su to prilikom obilaska velebnog zdanja, suosnivač Infobipa, Izabel Jelenić te Petar Dučić, Infobipov engineering director.

Apartmani kampusa

Svi timovi, kažu, surađuju i komuniciraju zajedno, i upravo zato na svakom katu postoje ploče na koje mogu zapisivati ideje, uz kavu i druge napitke. Kampus ima više od 30 radnih soba, četiri konferencijske sale i veliki broj prostorija za neformalna druženja. Prvi kat sadrži i multifunkcionalnu salu s projektnim platnom koja će biti korištena prilikom održavanja raznih međunarodnih manifestacija.

Erwin Rotta
Na petom katu nalazi se svojevrsni dnevni boravak čiji je interijer dizajnirao Erwin Rotta, art director Infobipa.

- Ovdje imamo 21 sobu sa šest apartmana i teretanom. Planiramo ugostiti, osim zaposlenika, i posjetitelje, prijatelje te suradnike. Na uređenju smo radili s tvrtkom Fabrika i nastojali zidove oplemeniti raznim porukama i ilustracijama iz svijeta znanosti, znanstvene fantastike i igara, iako ima mnogo referenci i na pop kulturu, pojasnio je Rotta.

Terasa na 4. etaži objekta

Rad u prirodi

Marko Dabrović ispred tvrtke 3LHD, koja je radila projekt kampusa, kazao je kako je ovo zgrada za suvremenog zaposlenika te da je posebno važno bilo realizirati veliku terasu na 4. etaži s koje se pruža pogled na Zagreb.

- Krajolik je povezan s restoranom. Ovdje se svi mogu doći opustiti u zelenilu. Terasa je površine 1 700 metara kvadratnih, a može primiti 100 gostiju. Posebno smo ponosni na takozvani sky light atrij terase, reflektirajuća stakla i zelenu fasadu. Sve to daje odličan dojam komfora zgrade na periferiji grada.

Restoran kampusa

Objekt, naravno, ima i svoj restoran gdje glavnu riječ vodi chef Zdravko Perić.

- Hrana je itekako bitna u životu zaposlenika, kazao je danas novinarima te naglasio kako im svakog dana sprema balansirani, ukusni i nutricionistički vrijedan doručak, a potom i ručak.

Infobip danas ima više od 70 ureda diljem svijeta, a vrijednost tvrtke prelazi milijardu dolara. Zanimljivost ovog projekta je pionirska primjena platforme VOLUM3 za suradnju svih sudionika u procesima projektiranja izgradnje i praćenja gradilišta.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.