IT & Tech

"The Steve Jobs Revolution"

Na dražbi rijetki predmeti koji su pripadali Steveu Jobsu

Najzanimljiviji predmet za kolekcionare je ček iz srpnja 1976. na kojemu je ispisana vrijednost od 3430 dolara, a potpisali su ga osnivači Applea Steve Jobs i Steve Wozniak. Odnosi se na kupnju dijelova za Apple 1


 
2 min
HINA

Najzanimljiviji predmet za kolekcionare je ček iz srpnja 1976. na kojemu je ispisana vrijednost od 3430 dolara, a potpisali su ga osnivači Applea Steve Jobs i Steve Wozniak. Odnosi se na kupnju dijelova za Apple 1

Na dražbi pod nazivom "The Steve Jobs Revolution: Engelbart, Atari, and Apple" koja završava 17. ožujka bit će ponuđeni rijetki predmeti iz doba osnivanja tvrtke Apple.

Najzanimljiviji predmet za kolekcionare je ček iz srpnja 1976. na kojemu je ispisana vrijednost od 3430 dolara, a potpisali su ga osnivači Applea Steve Jobs i Steve Wozniak. Odnosi se na kupnju dijelova za Apple 1.

"Ovo je još iz razdoblja kada nisu imali svoje investitore", pojasnio je organizator dražbe Bobby Livingston, izvršni potpredsjednik aukcijske kuće RR Auction.

"Razlog zbog kojega su ček morala potpisati obojica naveden je u njihovu sporazumu. Naime, kada se radilo o bilo kakvom trošku većem od 1000 dolara, obojica su se morala usuglasiti, a ovo je dokaz."

"Na dražbi će biti ponuđeni brojni predmeti povezani s Jobsom i ranim poslovanjem Applea, Steveove fotografije iz srednje škole i prijava koju je ispunio za posao u Atariju", kazao je Livingston. 

"Steve nije potpisao puno dokumenata. Nije ih volio potpisivati pa je njegov potpis vrlo rijedak. Ovaj na čeku koji nudimo na dražbi zapravo je jedan od najrjeđih Jobsovih potpisa koji zanimaju kolekcionare. Svaki put kad se pojavi neki dokument sa Steveovim potpisom na njemu, proda se za golemu svotu novca", rekao je Steven Levy, glavni urednik časopisa Wired, koji prati razvoj novih tehnologija.

Američka aukcijska kuća je u najavi dražbe napisala da predmeti, među kojima je i jedna od prvih Atari Pong konsola za videoigre te kompjutorski miš Douglasa Engelbarta iz šezdesetih, omogućuju da se ispripovijeda priča o povijesti računala.

"Računala i videoigre koje ćemo ponuditi na aukciji posebnima čini to što se radi o prototipovima i vrlo ranim modelima koje je danas teško pronaći. Uglavnom nam ih šalju ljudi iz Silicijske doline koji su bili ondje kad je započela računalna revolucija", rekao je Livingston.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.