IT & Tech

ZAUVIJEK PROMJENJENA INDUSTRIJA VIDEOIGARA

Nakon Microsoftovog preuzimanja Activision Blizzarda, Sony izgubio čak 20 milijardi dolara

Prije dva dana vrijednost dionica tvrtke Sony pala je za 13% odnosno za čak 20 milijardi dolara. Posljedica je to Microsoftovog preuzimanje tvrtke Activision Blizzard. Taj bi događaj mogao ostaviti veliki trag na cjelokupnu industriju videoigara


 
1 min
Martina Pereša
Foto: PIXSELL/Igor Soban

Prije dva dana vrijednost dionica tvrtke Sony pala je za 13% odnosno za čak 20 milijardi dolara. Posljedica je to Microsoftovog preuzimanje tvrtke Activision Blizzard. Taj bi događaj mogao ostaviti veliki trag na cjelokupnu industriju videoigara

Microsoftovo preuzimanje tvrtke Activision Blizzard ostavit će ogroman trag na industriju videoigara. Konkurencija je već osjetila prvu posljedicu pa tvrtka Bloomberg izvještava kako je vrijednost dionica tvrtke Sony u utorak pala za 13%, a to je blizu iznosa od 20 milijardi dolara.

Vrijednost njihovih dionica značajno je rasla od 2020. godine te nakon lansiranja PlayStationa 5.

Takvu krivulju rasta u vrijednosti dionica Sony još nije imao u ovom stoljeću, no s druge strane, aktualni pad od 13% najveći im je pad u vrijednosti još od 2008. godine, prenosi portal HCL.HR.

Analitičari se slažu da će Sony ubuduće imati veći izazov u privlačenju publike na PlayStation nakon što je Microsoft najavio kako će na Game Pass dovesti Call of Duty serijal, kao i nekadašnje ikone PlayStationa, Crasha i Spyra.

Jedan od razloga ovakvog pada vrijednosti dionica je činjenica da Sony nema financijsku moć uzvratiti Microsoftu i otkupiti intelektualna vlasništva velikih izdavača igara.

Investitorima to sugerira da bi PlayStation mogao biti u nepovoljnoj poziciji jednom kad više ne bude bilo  bitno na čemu se igramo nego čiju pretplatu za igranje plaćamo.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.