republika - dugi
IT & Tech

ZAJEDNIČKI PROJEKT EU, VLADE I INFOBIPA

Premijer Andrej Plenković: Vlada će financijski podržati inovativnost vodnjanskog Infobipa

Svaki dan šaljemo preko milijardu poruka, nekim danima i po dvije milijarde. Te se poruke šalju različitim kanalima, u različitim formatima i tu kompleksnost više ne može riješiti ljudski faktor. Zbog toga, svaki dan u našem radu razvijamo umjetnu inteligenciju, naglasio je potpredsjednik za inžinjerstvo u Infobipu Damir Prusac


 
4 min
Dražen Majić

Svaki dan šaljemo preko milijardu poruka, nekim danima i po dvije milijarde. Te se poruke šalju različitim kanalima, u različitim formatima i tu kompleksnost više ne može riješiti ljudski faktor. Zbog toga, svaki dan u našem radu razvijamo umjetnu inteligenciju, naglasio je potpredsjednik za inžinjerstvo u Infobipu Damir Prusac

"U rujnu 2017. prvi put sam na poziv Furia Radina došao u Vodnjan. Stigao sam iz New Yorka i nakon ulaska u Infobip kampus imao sam dojam da sam ponovno u New Yorku. Ozračje u samoj kompaniji bilo je međunarodno i impresivno. Tada sam shvatio da imamo naš hrvatski unikorn nastao doslovno iz male garaže", rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju Infobipovog projekta IPECI-CIS globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije, koja je dio IPECI Cloud inicijative u zagrebačkoj središnjici Infobipa.

Plenković je naglasio da se radi o projektu od velike važnosti i zajedničkog europskog interesa.

- Ovo je dio nastojanja jačanja europskog gospodarstva ulaganjem u nove tehnologije. Ovo je dio zajedničkog europskog odgovora na globalne tehnološke izazove. Posebnost ovog projekta je što se on ne financira iz klasičnih europskih sredstava, već dijelom iz nacionalnih sredstava, a dijelom iz europskih fondova, rekao je hrvatski premijer.

- Podržali smo vašu inicijativu, ponajprije jer nam se svidjela. Koliko čujem od ministra i državne tajnice u projektu koji na nivou Europe okuplja sto kompanije, vi niste autsajderi. Štoviše, jako ste cijenjeni, uvaženi i prepoznati. Među onima ste koji daju najkonkretniji doprinos. Uvijek ste bili inovativni i zato je ovaj proces stvaranja nove platforme pravi iskorak jačanja konkretnosti IT industrije u odnosu na SAD i druge zemlje.

- Zato smo na razini vlade odlučili financijski podržati ovaj projekt. Stupovi ovog projekta su orijentacija na korisnike, snažne sigurnosne mjere i prioritetiziranje privatnosti, ekološko optimiziranje energije te poticanje demokratizacije digitalne transformacije. Vrlo je bitan vaš doprinos digitalnoj transformaciji Hrvatske, ali i obrazovanju pa čak i dekarbonizaciji, dodao je Plenković.

- Čini mi se da moramo zajednički raditi i tu očekujemo vašu pomoć u poboljšavanju zakonskog okvira koji pomalo kaska za kreativnim mladim obrazovanim stručnjacima. Cijelo vrijeme lovimo korak za vama i to nam je najveći izazov. Ovaj projekt Vlada od srca podržava i siguran sam da će nas zajedno dobro pozicionirati na europskom kontinentu: veselim se daljnjoj suradnji i skorom potpisivanju ugovora, zaključio je premijer Plenković.

Premijera su na prezentaciji pratili ministar regionalnog razvoja Šime Erlić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin.

Prije toga, uvodno je kratko povijest Infobipa predstavio jedan od čelnika i osnivača Infobipa Izabel Jelenić.

- Inovacija je ključna za našu kompaniju od samog početka. Kako proizvoda, tako i biznis modela. Druga važna komponenta je odvažnost, osnovali smo niz ureda diljem svijeta u vremenima kad to nije bilo lako. Danas surađujemo s preko 10.000 klijenata, više od 1.000 banaka. Imamo svoju infrastrukturu diljem svijeta kojom svojim klijentima garantiramo sigurnost, naglasio je Jelenić.

Aleksandar Raić, potpredsjednik za AI transformciju, objasnio je iskorake Infobipa na polju umjetne inteligencije.

- Infobip se godinama bavi umjetnom inteligencijom. Velika revolucija se dogodila pojavom Chat GTP-a. Tri su ključna smjera. Poboljšanje internih procesa i povećanje produktivnosti rada. Drugi smjer je implementacija AI za vanjsko tržište. Treći smjer je ubacivanje umjetne inteligencije u sve naše proizvode i platforme, rekao je Rajić i predstavio je konkretne primjere kako Infobip ostvaruje napredak u smjeru spomenutih ciljeva.

Ervin Jagatić, direktor proizvoda u Infobipu predstavio je neka konkretna komercijalna rješenja.

- Infobip se pozicionira između kreatora umjetne inteligenije i super aplikacija poput Whats Upa. S jedne strane partneri smo s Microsoftom i OPEN AI-jem, a, s druge, s Metom, recimo. Vrlo je značajna primjena AI u marketingu i optimalizaciji komunikacijskih kanala i multimediji. Zasad su rezultai obećavajući, kako u marketingu, tako i u korisničkom iskustvu i podršci, zaključio je Ervin Jagatić.

Samu platformu koja se kreira uz podršku hrvatske vlade i europskih fondova predstavio je Damir Prusac, potpredsjednik za inžinjerstvo u Infobipu.

- Svih sto partnera na ovom projektu teži istom cilju: konkurentnosti europske digitalne industrije. Moram reći da sam ponosan jer sam nedavno bio na predstavljanju projekta u Bruxellesu i jako me zanimalo što drugi rade. Većina partnera uzima postojeću tehnologiju kojoj pokušava dati jednu novu vrijednost i to uklopiti u europski cilj. Mi želimo stvoriti novu tehnologiju i dati je drugima da se mogu uklopiti, rekao je Prusac i pohvalio podršku vlade.

- Svaki dan šaljemo preko milijardu poruka, nekim danima i po dvije milijarde. Te se poruke šalju različitim kanalima, u različitim formatima i tu kompleksnost više ne može riješiti ljudski faktor. Zbog toga, svaki dan u našem radu koristimo umjetnu inteligenciju, zaključio je Prusac.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.