IT & Tech

NEUSPJEŠAN POKUŠAJ

SpaceX-ov Starship izgubio kontakt sa Zemljom 10 minuta nakon polijetanja

„Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo


 
1 min
HINA
Foto: Hina ( EPA/ADAM DAVIS)

„Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo

SpaceX-ov Starship, letjelica nove generacije razvijena za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, danas je bez posade prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, no kontakt je s njome izgubljen ubrzo nakon polijetanja.

Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe tvrtke Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu.  Trebala je letjeti 90 minuta u svemir, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. 

„Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo.

Video snimka lansiranja može se pogledati na Youtube kanalu NASASpaceflight.

Naknado je potvrđeno kako je letjelica eksplodirala nekoliko minuta nakon lansiranja.

Kamera koja je pratila lansiranje osam minuta poslije pokazala je eksploziju, što sugerira da se ona dogodila tada, na visini od 148 kilometara. Cijeli Starshipov put trebao je trajati 90 minuta. 

Bio je to drugi pokušaj testiranja te rakete, nakon što je u travnju eksplodirala četiri minute nakon lansiranja.  


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.