IT & Tech

s najveće europske developerske koferencije

THE MOMENT U ARSENALU Izraelska kompanija Rapyd obilježila prvi dan Infobip Shifta 2022

Na području vaše regije ostvarujemo pet posto našeg prihoda. Ipak, nama je najvažnije da se približimo ovdašnjim inžinjerima koje rade za najveće svjetske kompanije. Ono što se ne zna je činjenica da većina najkvalitetnijih inžinjera dolazi iz vaše regije: Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja, zaključio je Arik Shtilman, izvršni direktor Rapyda


 
2 min
Dražen Majić

Na području vaše regije ostvarujemo pet posto našeg prihoda. Ipak, nama je najvažnije da se približimo ovdašnjim inžinjerima koje rade za najveće svjetske kompanije. Ono što se ne zna je činjenica da većina najkvalitetnijih inžinjera dolazi iz vaše regije: Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja, zaključio je Arik Shtilman, izvršni direktor Rapyda

Izraelska kompanija Rapyd dominirala je prvim danom “Infobip Shift 2022“ konferencije u Zadru. Najprije su cijelog dana oko svog središnje pozicioniranog štanda izazivali veliku gužvu nagradnim igrama u kojima su dijelili svoje marketinške proizvode, ali u vrijednu tehničku opremu.

Zatim su navečer, u zadarskom klubu Arsenal, organizirali vrhunski party na kojem su nastupili izraelski DJ Skazy, a potom i australski DJ dvojac Nervo kojeg čine sestre blizanke Nervo.

Kako neslužbeno saznajemo, tvrtka Rapyd je za prezentaciju na Infobip Shiftu potrošila 500.000 eura.

Danas ključne financijske odluke donose developeri

Zbog čega su za svoju skupu prezentaciju izabrali baš ovu konferenciju i koji im je za to poslovni interes, razgovarali smo s izvršnim direktorom Arikom Shtilmanom.

- Mi smo fintech kompanija iz Izraela. Osnovani smo 2016. godine, a danas djelujemo u 106 zemalja diljem svijeta u kojima u deset ureda radi oko 850 zaposlenika. Prošle godine ostvarili smo prihode od 145 milijuna dolara dok ove godine očekujemo 450 milijuna dolara. Klijenti su nam od velikana poput Google-a pa do malih startupova. Osim tehnoloških financijskih usluga imamo i sve potrebne dozvole za upravljanjem i prijenos novca diljem svijeta. To je za mnoge develepore i platforme problem, objasnio nam je Arik.

Na pitanje zašto im je važan Infobip Shift, odgovara da su tijekom zadnje dvije godine zaključili da se promijenio fokus o tome tko donosi odluke o financijskim pitanjima.

- Najprije su to bilo financijski direktori, pa produkt menadžeri, a danas 50 posto odluka donose developeri. Inžinjeri odlučuju koji će se financijski program koristiti za plaćanja i prijenos novca. Stoga smo odlučili da se približimo developerskoj zajednici, da s njima razmjenjujemo ideje i da se s njima zbližimo. Izgradili smo ovaj globalni koncept koji smo nazvali „Hack tha Galaxy“, izabrali smo 5 velikih developerskih događanja, pretežno u Europi, objasnio je Arik. Među tim eventima, osim Zadra, tu su i najveće europske konferencije u Berlinu i Lisabonu.

Organizacijom partija do inžinjerskog mindseta 

Kompanija Rapyd osim sudjelovanja na konferencija dosta ulaže i u organizaciju partija i zabave na konferencijama.

- Mi smo shvatili da na ovakvim konferencijama nedostaju zabavni sadržaji jer je uobičajeno da posjetitelji nakon predavanja odu na neku večeru i onda nazad u hotelsku sobu gdje nastavljaju svoje poslove. Mi smo stvorili koncept koji smo nazvali „The Moment“ koji je uglavnom baziran na elektronskoj glazbi koju inžinjeri najviše vole. U Berlinu smo imali Tiesta, ovdje Skazyja i sestre Nervo. Ideja je da se inžinjerima približimo kao brend i da onda kad budu donosili fintech odluke imaju i nas na raspolaganju. Mi želimo biti dio njihovog mindseta, kaže Arik.

Na pitanje Istra 24 o tome koliko su prisutni na našem regionalnom tržištu, Izraelac kaže da Europa čini 35 posto njihovog tržišta.

- Na području ove regije ostvarujemo pet posto našeg prihoda. Ipak, nama je najvažnije da se približimo ovdašnjim inžinjerima koje rade za najveće svjetske kompanije. Ono što se ne zna je činjenica da većina najkvalitetnijih inžinjera dolazi iz vaše regije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja, zaključio je Arik Shtilman, izvršni direktor Rapyda i dodao da za dvije godine žele doći da prihoda od milijardu dolara  i onda se izlistati na newyorškoj burzi.

Zanimljivo, Arik je bio među najagilnijim sudionicima partija u Arsenalu, plesao je u prvim redovima i stalno izlazio na pozornicu.

Nakon prvog dana zaključak je da se konferencija ove godine značajno podigla u kvaliteti svih sadržaja. U Zadru se šale da su developeri okupili više posjetitelja od - Miše Kovača.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.