IT & Tech

Imaju i robopsa Aiba

(VIDEO) Pula ima jedini Centar za robotiku u Hrvatskoj! Profesor Pantić: "Najveće mi je zadovoljstvo kad vidim da učenici uživaju"

Jedan od projekata na kojima Centar intenzivno radi je robotsko spašavanje žrtava. Svrha robota je da se sam snađe u areni koja simulira zgradu nakon potresa i da pomoću senzora za snalaženje u prostoru manevrira kroz stazu


 
5 min
Matea Čelebija

Jedan od projekata na kojima Centar intenzivno radi je robotsko spašavanje žrtava. Svrha robota je da se sam snađe u areni koja simulira zgradu nakon potresa i da pomoću senzora za snalaženje u prostoru manevrira kroz stazu

U Centru za Robotiku u Puli, profesor Dragan Pantić, ujedno i predsjednik Društva za robotiku Istre, vodi radionicu programiranja i izrade robota, s kojima njegovi učenici bilježe zavidne rezultate na državnim natjecanjima. Nedavno je profesoru uručena i nagrada Fausta Vrančić, koju je dobio za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Nekoć je Centar za praktičnu robotiku bio u Zagrebu, a od 2016. njegovo je sjedište u Puli i to je jedini takav centar u Hrvatskoj. Na projektima sudjeluje Industrijsko obrtnička škola, Društvo za robotiku Istre i Hrvatski robotički savez. Savez je dao opremu, škola prostor, a Društvo je sve stavilo u funkciju.

Učenici škole pokazuju velik interes za robotiku, a radionicu pohađa četrdesetak polaznika koji trenutno sudjeluju u tri projekta. Na radionice su svi dobrodošli, a profesor nam je rekao kako učenici dolaze iz svih krajeva Istre.

- Imamo učenike i iz Medulina i Fažane, dolazili su učenici iz Žminja, prihvaćamo sve i svi imaju jednaku priliku naučiti nešto novo. Meni je najveće zadovoljstvo kad vidim da učenici ovdje uživaju, da im je sve zanimljivo i da su sretni jer uče kroz igru i zabavu. Ponosan sam što smo Centar uspjeli prebaciti u Istru i od njega napraviti ovako uspješan projekt, rekao nam je profesor Pantić.

Centar bilježi velike uspjehe

Profesor nam je kazao kako je hrvatska robotika na svjetskom nivou pa im i četvrto mjesto na državnom natjecanju predstavlja jako velik uspjeh.

Adriano Pušar bivši je učenik Industrijsko-obrtničke škole Pula, koji je po završetku svog srednjoškolskog obrazovanja ostao u Centru pa tako s profesorom i kolegama svakodnevno radi na razvijanju projekata iz robotike.

- Na CNC stroju izrađujem plakete za robotiku, a imam i 3D printere pomoću kojih printam dijelove potrebne za robote, rekao nam je.

Profesor Pantić objasnio nam je kako se ovdje radi o izrazito kompleksnim sustavima i programima te kako su im troškovi nerijetko poprilično izdašni. Stoga im sudjelovanje u svakom projektu dobro dođe.

- Nekoć smo imali stare kompjutere, ali zahvaljujući suradnji s Infobipom, dobili smo nove laptope. Infobip je također pokazao interes za poticanje što više djece u uključivanje u tehnička zanimanja pa su tako naše polaznike upoznali s programima za izradu animacija i videoigrica, kazao je.

PODVODNI ROBOT GLADIUS MINI S

Podvodnog robota dobili su kao donaciju od Instituta za razvoj i inovativnost mladih, u projektu istraživanja mora. Robot ima kameru i svjetla te može dosegnuti dubinu od 100 metara, a također ima i nastavak – robotsku ruku, kako bi predmete mogao uzeti i s dna mora. Njime se i mjere temperature na različitim morskim dubinama. Na osnovu videa i fotografija koje snima ovaj robot, može se pratiti onečišćenost mora te tako počistiti njegovo dno.

Robotsko spašavanje žrtve 

Jedan od projekata na kojem Centar intenzivno radi je robotsko spašavanje žrtava. Svrha robota je da se sam snađe u areni koja simulira zgradu nakon potresa i da pomoću senzora za snalaženje u prostoru manevrira kroz stazu. Roboti imaju računalo u sebi i nisu u komunikaciji s nekim vanjskim programom.

ROBOTRKA NA PRSTENAC

Robotrka na prstenac je natjecanje koje je pokrenuto s ciljem popularizacije robotike, ali i kako bi se što više djece zainteresiralo za ove radionice. Natjecanje je ekipno, a u sklopu svake robotrke za prstenac ima nekoliko kategorija natjecanja. Zanimljivo je kako je ovo natjecanje iznimno popularno, pa zna sudjelovati i do pedeset učenika.

Autorski rad polaznika radionice čeka svoj patent

Profesor Robotike, Denis Gentilini, ujedno i tajnik Centra, član je Društva robotike od njegovog osnutka, a sa svojim učenikom Filipom Gembecom, osvojio je treće mjesto u natjecanju strukovnih škola u svibnju prošle godine.

- Kolega Karlo Mikulaco i ja smo na natjecanju predstavili našeg dizajnerskog robota kojeg smo sami izmodelirali, napravili mu elektroniku i softver, rekao nam je Filip te dodao kako se tu zapravo radi o driveru za konačne motore koji koristi specijalni tip kontrolera kako bi se pojednostavilo programiranje i kretnje tih motora, kaže Gentilini.

- Taj robot je ujedinio puno naših vještina kao što su 3D modeliranje, dizajniranje, tiskanje pločica, programiranje u više programskih jezika i koncipiranje cijelog proizvoda, kazao je.

Potaknuti euforijom uspjeha na natjecanju, dečki su nastavili s predstavljanjem svojih radova. Na  smotri u Rijeci Karlo je napravio univerzalni senzor za mjerenje prirodnih veličina u prostoru, dok je Filip unaprijedio rad na robotu i prijavio ga kao vlastiti patent.

- Na Međunarodnoj izložbi inovacija prošle godine imao sam najbolje ocijenjen rad, a ove godine čekaju me barem dva natjecanja u inovacijama, veli Filip.

ROBOPAS AIBO

U Centru za robotiku u Puli nalazi se i robot Pas Aibo, koji ima četiri moda - kada je beba, adolescent, odrastao i kad je raspoložen za igru. Njime se upravlja pomoću daljinskog upravljača, a naredbe prima na osnovu frekvencije tonova. Ako ga se mazi, sretan je pa svoje zadovoljstvo prikazuje zelenim očima, no, ako ga se zanemari, oči će mu pocrvenjeti.

Jedna od atrakcija u Centru za robotiku je zasigurno i Humanoidni robot Alfa 1 S, kojeg su profesori dobili od Hrvatskog robotičkog saveza. Namijenjen je popularizaciji robotike, ali i kako bi uz pomoć njega učenici naučili programiranje težišta robota. Programiran je da pleše na poznate pjesme.


FOTO: Istra24

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.