IT & Tech

GODIŠNJA KONFERENCIJA & MEETUP 2023.

ZANIMLJIV SUSRET U VODNJANU Projekt EDIH Adria besplatno nudi informatička rješenja i eksperte malim i srednjim poduzetnicima, ali i javnim upravama

Što se tiče financiranja, mi ne dajemo direktno sredstva, nego dajemo eksperte, a vrijednost te usluge je najviše 50.000 eura, rekao je Medved, pojašnjavajući da zainteresirani poduzetnici zapravo ne plaćaju ništa, već ulažu svoje vrijeme koje je potrebno da im eksperti dođu i nađu rješenje


 
2 min
Nera Softić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Što se tiče financiranja, mi ne dajemo direktno sredstva, nego dajemo eksperte, a vrijednost te usluge je najviše 50.000 eura, rekao je Medved, pojašnjavajući da zainteresirani poduzetnici zapravo ne plaćaju ništa, već ulažu svoje vrijeme koje je potrebno da im eksperti dođu i nađu rješenje

EDIH Adria godišnja konferencija & Meetup 2023. održana je u četvrtak u Vodnjanu, u prostorijama Infobipa. Osnova EDIH projekta je, podsjetimo u najkraćim crtama, uvođenje digitalne tehnologije poduzećima i javnim upravama kako bi unaprijedili krajnju komunikaciju s korisnicima te svoje poslovanje.

- Poduzetnik ima određenu ideju, a mi pomažemo u realizacije iste. Na primjer, jedan od naših prvih korisnika, auto salon iz Rijeke, zbog prevelikog pritiska upita tijekom akcije nisu svima stigli odgovoriti pa su htjeli rješenje, nekog pametnog asistenta, chatbota ili slično da im to riješi, pojasnio je direktor projekta Damir Medved uoči konferencije, kazavši da je to savršeni primjer što je zapravo EDIH. Dakle, pojasnio je, radi se malom poduzeću koje nema informatičare ili takvu vrstu potpore, i mi ih spajamo s našim informatičarima, partnerima projekta, koji im to omogućuju. Na konferenciji će se stoga, upravo o tome razgovarati.

- Poduzetnike nadalje, možemo spojiti i sa europskom mrežom projekta ukoliko u Hrvatskoj nema rješenja za njegovu ideju. Za bilo koji problem može se naći rješenje, istaknuo je Medved.

- Što se tiče financiranja, ne dajemo direktno sredstva, nego dajemo eksperte, a vrijednost te usluge je najviše 50.000 eura, rekao je Medved, pojašnjavajući da zainteresirani poduzetnici zapravo ne plaćaju ništa, već ulažu svoje vrijeme koje je potrebno da im eksperti dođu i nađu rješenje,dodajući da je sudjelovanje u EDIH-u i vrlo dobra podloga za daljnje natječaje za dodjelu sredstava za digitalizaciju kojih ima jako puno. Ukupan iznos koji je na raspolaganju korisnicima projekta je 2.650.000 eura.

Projekt je nastao idejom Europske unije da se pomogne malim i srednjim poduzetnicima u primjeni naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije. Europa je utvrdila da dosta zaostaje za Amerikom ili Kinom pa je bilo potrebno nešto poduzeti da bi se to riješilo, kaže Medved.

Projekt ima partnere i određene izvore financiranja, u našem slučaju su to Infobip, Ericksson Nikola Tesla, Sveučilišta u Rijeci i Puli te STEP RI i klaster tehnologije i inovacija (Smart RI d.o.o.). 

Sudionici konferencije su, prije praktičnog dijela i dobivanja informacija o svojim idejama i rješenjima, obišli prostore Infobipa u Vodnjanu.


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.