Komunal

Arheološka iskapanja na Danteovom trgu

Aleksandra Paić: Za sada smo u u gornjem srednjevjekovnom sloju, no imamo naznake da je dio pronađenog zida antički

Krajem ljeta srušili smo derutnu zgradu koja se ovdje nalazila, za sada čekamo da arheološka iskapanja kažu svoje, a onda ćemo po utvrđenom stanju krenuti s izradom projekta. Da znam stvarno bih vam rekao, no još smo uvijek u fazi razmišljanja što ovdje uklopiti i što će nam teren dopustiti, kazao nam je vlasnik zemljišta Vladimir Božac


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Krajem ljeta srušili smo derutnu zgradu koja se ovdje nalazila, za sada čekamo da arheološka iskapanja kažu svoje, a onda ćemo po utvrđenom stanju krenuti s izradom projekta. Da znam stvarno bih vam rekao, no još smo uvijek u fazi razmišljanja što ovdje uklopiti i što će nam teren dopustiti, kazao nam je vlasnik zemljišta Vladimir Božac

Radovi na Danteovom trgu, ušli su u 20-ti od 120 dana koliko je predviđeno za arheološka iskapanja. Od arheologinje Aleksandre Paić rovinjskog obrta IN SITU koji vodi istraživanja doznajemo da su, za sada, još uvijek u gornjim slojevima te čiste recentne i srednjovjekovne zidine koje su tu pronašli.

- Najbitnije je to sada dobro dokumentirati, po svim pravilima struke, a onda taj dio ukloniti kako bi stigli do donjih slojeva i vidjeti ima li ranije, antičke arhitekture, pojašnjava Paić. Dodaje kako se u jednom dijelu već došlo, po svemu sudeći do antičkog zida, ali je teško reći iz kojeg je točno vremena dok se sve ne otvori.

Unutar gradskih bedema

Paić napominje kako se, iz ranijih istraživanja, zna da se nalaze unutar antičkih gradskih bedema pa se nadaju antičkim nalazima, no još su u preranoj fazi da bi, od isprepletene arhitekture iz različitih razdoblja povijesti, mogli definirati ima li na nalazištu i nečeg vrijednog konzervacije.

Problem će im, navodi, u dubljim iskapanjima zasigurno činiti voda, zato što se nalazište nalazi u blizni mora ali zato što se, prema sjedočenjima iz ranijih iskapanja, zna da na ovom dijelu postoje i izvori vode. Kada se u radove umiješa voda i sve bude puno blata, iskapanja će biti puno teža, navodi naša sugovornica.

- Vidjet ćemo što ćemo pronaći, idemo strpljivo sloj po sloj, zaključuje Paić.

Što će ovdje niknuti, upitali smo vlasnika zemljišta; Vladimir Božac iz pulske tvrtke Celes, koja se bavi obradom metala, kazao nam je kako još uvijek nije siguran što bi se ovdje gradilo.

Investitor još uvijek ne zna što bi gradio

- Krajem ljeta srušili smo derutnu zgradu koja se ovdje nalazila, za sada čekamo da arheološka iskapanja kažu svoje, a onda ćemo po utvrđenom stanju krenuti s izradom projekta. Da znam stvarno bih vam rekao, no još smo uvijek u fazi razmišljanja što ovdje uklopiti i što će nam uopće teren dopustiti, kazao nam je Božac.

No, šuškanja susjeda govore da bi ovdje trebala niknuti stambeno-poslovna zgrada, a neki kazuju da će se možda graditi i hotel. U svakom slučaju, pred nama su još tri mjeseca iskapanja koja bi mogla izroditi svakakva iznenađenja.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA: U utorak doček Sv. Nikole na Bunarini, a doći će i Krampus

Prije dolaska Sv. Nikole, djecu će nasmijati Vilibald, vilenjak Djeda Mraza, koji je  uvjeren da je došao na mjesto na kojemu djeca očekuju dolazak Djedice. Budući da je prošle godine jako zabrljao i da je zbog toga u nemilosti, svim se silama trudi urediti sve za njegov doček. Međutim, dok odlazi po kutiju s božićnim ukrasima, dolazi Krampus koji pokušava napraviti nered i kaos

Pula
 

DESET KUNA VLADA, DVIJE KUNE GRAD Pula će izdvojiti 250 tisuća kuna za besplatnu marendu za osnovnoškolce slabije imovne moći

"To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta ove školske godine snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu, što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna

Pula
 

NOVA TURA PRODAJE 'PULSKOG OBITELJSKOG SREBRA' Parcela na Sisplacu u elitnom kvartu iznad Lungomare 2,4 milijuna kuna

Grad Pula raspisao je jučer 23 natječaja za prodaju 35 katastarskih čestica građevinskog zemljišta, a od kojih će, sudeći po navedenim početnim cijenama nadmetanja po parceli, zaraditi minimalno, osam milijuna kuna. Lani u ovo vrijeme, dok je još postojala koalicija gradonačelnikove nezavisne liste, SDP-a i Možemo!, prodaju gradske imovine odbio je podržati Možemo sve dok Grad ne izradi Strategiju upravljanja imovinom i Plan upravljanja imovinom(što je bio prvi veliki sukob u tom političkom partnerstvu). Strategija do danas, međutim, nije zgotovljena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.