Komunal

"5 METARA OD MORA???" DIO DRUGI

BLAŽENO NEZNANJE Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško nema nikakvih saznanja o tome zašto je inspekcija obilazila zid za koji je građevinska inspekcija izdala rješenje o rušenju još prije dvije godine

Početkom tjedna kupači uvale Mala Vinjola na području Duge Uvale s nama su podijelili fotografije s kojih je razvidno kako je inspekcija obilazila kameni zid, a koji evidentno od mora nije udaljen pet metara. U službenom odgovoru načelnik Općine Marčana jednom rečenicom tvrdi kako o tome ne zna ništa. Vrlo paušalno s obzirom na temu, i na činjenicu da je sa slučajem bio itekako dobro upoznat i prije više od dvije godine


 
2 min
Martina Pereša
Zid u uvali Mala Vinjola, fotografirao čitatelj

Početkom tjedna kupači uvale Mala Vinjola na području Duge Uvale s nama su podijelili fotografije s kojih je razvidno kako je inspekcija obilazila kameni zid, a koji evidentno od mora nije udaljen pet metara. U službenom odgovoru načelnik Općine Marčana jednom rečenicom tvrdi kako o tome ne zna ništa. Vrlo paušalno s obzirom na temu, i na činjenicu da je sa slučajem bio itekako dobro upoznat i prije više od dvije godine

- Nemamo nikakvih saznanja o tome da je neka inspekcija bila u Maloj Vinjoli. Nitko od inspekcijskih službi nije u svezi toga kontaktirao Općinu Marčana, niti su u obvezi to učiniti. Osobe na fotografiji nisu nam poznate, kao ni autor te snimke i njegove/njezine namjere, stoji u službenom odgovoru načelnika Općine Marčana Predraga Pliška na naš upit ima li Općina ikakvih saznanja o kakvoj se inspekciji radi i kojim je povodom stigla na lokaciju.

Mala uvala za velike probleme

Naime, riječ je o uvali Mala Vinjola na području Duge Uvale o kojoj smo već pisali u više navrata, i to zbog velikog problema s divljim sidrenjem na što su nas upozoravali sami kupači.

Svake je godine, kažu oni, sve gore. Do 20. kolovoza, zbog čak osamdesetak barkica na tako malom prostoru – kupanje im je ondje gotovo pa nemoguće.

Zid u uvali Mala Vinjola, fotografirao čitatelj

No, zato je moguće podignuti zid koji se evidentno ne nalazi na udaljenosti od pet metara od mora, na što je netko jasno i upozorio natpisom. Možemo samo pretpostaviti kako je upravo to razlog konačnog dolaska inspekcije u uvalu, na što su nam također fotografijom ukazali tamošnji kupači početkom tjedna.

Općina nema nikakvih saznanja

Nakon što nam je općinski načelnik u telefonskom razgovoru kazao kako o samom događaju nema nikakvih saznanja – isto to učinio je i službenim pisanim putem.

Upitali smo ga i je li moguće kako je razlog dolaska inspekcije izgrađeni zid koji očito nije udaljen pet metara od mora, no Pliško će reći kako mu nisu poznate osobe ni njihove namjere.

Predrag Pliško, Foto: Manuel Angelini

Indikativno je i to da si nije dao ni truda saznati kojim dobrom je inspekcija, i koja točno inspekcija, pohodila uvalu na području njegove općine početkom kolovoza.

Zaboravljeno kršenje Zakona o pomorskom dobru?

No, Pliško je prije više od dvije godine medijima ipak davao izjave upravo na ovu temu evidentne devastacije pomorskog dobra i shodno tome – kršenju Zakona o pomorskom dobru.

Državni inspektorat u Maloj Vinjoli, kako je u ožujku 2020. godine za Glas Istre pisala kolegica Chiara Bilić, i ranije je, naime, bio spriječio jedan pokušaj betoniranja, no famozni zid podiže se čak i nakon što je gradilište zapečaćeno. I tada je podizanje zida anonimno prijavio građanin, a Pliško je sa situacijom bio itekako dobro upoznat.

Dapače, potvrdio je tada kolegici Bilić kako je općinski komunalni redar već bio u Maloj Vinjoli gdje je napravio očevid te najavio kako će izvješće poslati Građevinskoj inspekciji, a koja će potom utvrditi eventualne nezakonitosti, odnosno kršenje zabrane izvođenja građevinskih radova.

Građevinska inspekcija tada uistinu jest izdala rješenje o uklanjaju kamenog zida, i to već koji mjesec kasnije.

 

Zid ponosno stoji i u kolovozu 2022.

Izjavio je Pliško tada i da je zatražio da se jedinicama lokalne samouprave povećaju ovlasti u područjima izvan građevinskih područja kako bi Općina mogla izdavati rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata na teret vlasnika.

Više od dvije godine kasnije, čini se kako su kupači jedini kojima je prekipjelo pa su to jasno i napisali na ovom, prema svemu sudeći, bespravno sagrađenom zidu.

Rušenje mola u Medulinu, Foto: Manuel Angelini

Ako može Medulin - može i Marčana

I dok Općini Medulin nije problem pozvati novinare na prethodno najavljeno javno rušenje bespravno sagrađenog mola u uvali Burle što su učinili sredinom srpnja, Općina Marčana novinarima jednom rečenicom odgovara na službeni upit o bespravnoj gradnji čija povijest bolesti seže godinama unatrag.

Novinarima je, osim toga, izrazito teško dolaziti do informacija ako im je onemogućeno postavljati ikakva potpitanja, a s obzirom na to da, u slučaju Općine Marčana, u obzir ne dolazi nikakva komunikacija izuzev pismene, a koja je očito – štura, nedorečena i poprilično paušalna s obzirom na temu.


Nastavite čitati

Istra
 

Nizozemku opljačkao lopov na skuteru

Policija je zaprimila prijavu 28-godišnje nizozemske državljanke da joj je 4. listopada oko 20 sati, dok je šetala starogradskom jezgrom Rovinja, na skuteru prišao nepoznati počinitelj te iz ruke istrgnuo torbicu u kojoj su se nalazile osobne stvari i novac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.