Komunal

Natura Histrica: "radovi su nelegalni!"

Cuccurinov "Mon Perin" ilegalno podiže 100 metara dug zid u zaštićenoj zoni, tik uz more!

Natura Histrica je upoznata sa situacijom na terenu. Služba čuvara prirode je u nekoliko navrata izvršila nadzor spomenutih radova te utvrdila da investitor nema dopuštenje za navedene radove te se iz toga da iščitati da su radovi nelegalni", kaže ravnateljica ove javne ustanove Silvia Buttignoni, dodajući da je to područje San Pola dio značajnog krajobraza 'Rovinjski otoci i priobalje'. O svemu je obavještena i inspekcija zaštite prirode


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Područje San Pola dio je značajnog krajobraza 'Rovinjski otoci i priobalje' - o svemu je obavještena i inspekcija zaštite prirode

Natura Histrica je upoznata sa situacijom na terenu. Služba čuvara prirode je u nekoliko navrata izvršila nadzor spomenutih radova te utvrdila da investitor nema dopuštenje za navedene radove te se iz toga da iščitati da su radovi nelegalni", kaže ravnateljica ove javne ustanove Silvia Buttignoni, dodajući da je to područje San Pola dio značajnog krajobraza 'Rovinjski otoci i priobalje'. O svemu je obavještena i inspekcija zaštite prirode

Čitateljica nam je javila o devastaciji obalnog pojasa na plaži San Polo u Općini Bale, a koja se nalazi u zaštićenom području.

Poslala nam je fotografije zida od armiranog betona koji se ovdje gradi. Armirani beton dugačak je, kako navodi, više od sto metara.

Devastacija pod okriljem zime

- Voljela bih da se očuva priroda i priobalni pojas koji očigledno vlasnici kampa Mon Perin devastiraju. Nažalost, rijetki očuvani dijelovi Istre se uništavaju pod okriljem zime i medijske blokade u Istri. Nadam se da ćete vi probuditi svijest i savjest žitelja našeg prekrasnog poluotoka, piše nam čitateljica.

Što se točno radi i jesu li radovi legalni upitali smo Javnu ustanovu Natura Histricu pod čijom se ingerencijom nalazi ovo područje.

- JU Natura Histrica je upoznata sa situacijom na terenu. Služba čuvara prirode je u nekoliko navrata izvršila nadzor spomenutih radova te utvrdila da investitor nema dopuštenje za navedene radove te se iz toga da iščitati da su radovi nelegalni, odgovorila je na naš upit ravnateljica ove ustanove Silvia Buttignoni.

Izdana im usmena i pismena zabrana

Dodaje je kako je čuvarska služba JU Natura Histrica izrekla usmenu i pismenu zabranu radova na području San Pola koji je dio značajnog krajobraza 'Rovinjski otoci i priobalje', a o svemu je obavještena i inspekcija zaštite prirode.

Na upit tko je investitor i tko je sada zadužen zaustaviti devastiranje prirode Buttignoni odgovara kako je investitor Mon Perin d.o.o.

- Mi smo sve prijavili Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, a oni su predmet spustili Inspekciji zaštite prirode čija je djelatnica izašla na teren, no mi još uvijek nismo dobili zapisnik njezinog nadzora, zaključuje Buttignoni.

Upit o problemu devastacije zaštićenog obalnog područja i što je pokazao inspekcijski nadzor uputili smo Državnom inspektoratu, odgovore očekujemo.

Inače, društvo Mon Perin

d.o.o. osnovano je, kako piše na njihovim internatskim stranicama, 2005. godine s jedinstvenim modelom upravljanja. Društvo broji više od 900 malih udjeličara, Baljana i "prijatelja Bala".

Predsjednik Nadzornog odbora i inicijator i osnivač Mon Perina je Plinio Cuccurin, nekadašnji član uprave Tvornice duhana Rovinj i osnivač političkog, sada ugašenog projekta Ladonja. Predsjednik uprave Mon Perin d.o.o. je Massimo Piutti.

Mon Perin: U tijeku je ishodovanje potrebnih dozvola

- U tijeku je postupak ishodovanja potrebitih odobrenja pri nadležnim tijelima.

Budući da je postupak u tijeku nismo u mogućnosti davati daljnje komentare, odgovorili su nam iz Uprave tvrtke Mon Perin, pa tako nismo doznali zašto se zid gradi, ni zašto je njegova izgradnja krenula prije nego su ishodovali potrebne dozvole.

 


FOTO: čitateljica

Nastavite čitati

Istra
 

IDS-ov mladi lav Marin Lerotić digao sidro iz stranke koja se urušava poput kule od karata. Župan Miletić zadovoljno trlja ruke i sprema listu za Sabor?

Lerotić je jučer izašao iz stranke zbog brojnih, kako kaže, loših poteza vodstva, bezidejnosti, nedostatka programa i krivog smjera u kojem stranka ide. Sada je već prilično jasno da Lerotić smatra da je pod palicom Borisa Miletića IDS išao u najboljem mogućem smjeru. Taj ih je smjer doveo do potpune demontaže na zadnjim lokalnim izborima

Istra
 

FAŽANSKO OPĆINSKO VIJEĆE PROŠLO BEZ DRAME Lidija Udovički nije se pojavila na sjednici, većina prijedloga usvojena jednoglasno, bez rasprave

Od važnijih i opsežnijih tema izdvojili su se prijedlozi o izmjenama i dopunama urbanističkih planova za uređenje naselja Fažana te za uređenje Poduzetničke zone „San Pellegrino“ * Usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, koja je jasnije definirala neophodnu dokumentaciju za dobivanje socijalne pomoći te, kao najvažnije, podigla cenzus prihoda za samce sa 146 na 340 eura

Istra
 

NEZAVISNI MARIN LEROTIĆ:' Članovi IDS-a dovoljno su sposobni i kvalitetni da mogu odabrati novo vodstvo ukoliko do toga dođe. Ne bude li tako, Dalibor Paus će i dalje biti predsjednik. I ja im želim svu sreću'

Da li će župan ići s nekom listom to morate njega pitati. Ja s njim nikad o tom nisam razgovarao. Moj fokus je biti što aktivniji i kvalitetniji saborski zastupnik i gradski vijećnik. Što će biti u budućnosti, to će vrijeme pokazati*Sve ovisi na koji će se način Daniel Deković postaviti prema pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Meni je koalicija s Zoričićem neprihvatljiva. Ako bude na tom tragu, onda možemo razgovarati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.