Komunal

još uvijek se ne zna je li sječa bila zakonita

EKSKLUZIVNO: Detalji inspekcijskih zapisnika o sječi šume na Valkanama

Dokumenti o inspekcijskom uviđaju šumarskog inspektora Alena Šena vrlo su aljkavo napisani. Sasvim nadrealno, možda pod utjecajem pistolero performansa Crnih vjetrova, u ekspertizi se poziva se na Zakon o lovstvu. Upraviteljicu pulske šumarije Šen je ispitivao u stilu najboljih Staljinovih isljednika


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dokumenti o inspekcijskom uviđaju šumarskog inspektora Alena Šena vrlo su aljkavo napisani. Sasvim nadrealno, možda pod utjecajem pistolero performansa Crnih vjetrova, u ekspertizi se poziva se na Zakon o lovstvu. Upraviteljicu pulske šumarije Šen je ispitivao u stilu najboljih Staljinovih isljednika

Zbog statusa umješača u sporu između Republike Hrvatske i Grada Pule Udruga Građanska reakcija dobila je na uvid inspekcijske zapisnike temeljem prijave Šumarije Pula, vezano za sječu stabala na katastarskoj čestici 5188/14 k.o. Pula.

Inspekcijski nadzor obavio je inspektor Alen Šen i to tijekom nekoliko dana na terenu i u prostorijama pulske šumarije. Prvi uviđaj obavljen je 11. siječnja ove godine.

-Uvidom u poslovnu dokumentaciju Program gospodarenja za gospodarsku jedinicu „Magran Cuf” s kojim gospodari Šumarija Pula utvrđeno je da je katastarska čestica 5188/14 obuhvaćena odsjekom 124, a vodi se kao kultura alepskog bora – zaštitna šuma, piše na početku zapisnika. Spomenuti program gospodarenja važi 1o godina, od početka 2019. pa do konca 2028. godine.

Potom je utvrđeno da je vlasnik katastarske čestice 5188/14 Grad Pula te da grad tu šumsku česticu ima u posjedu.

Inspektor Šen zatim je utvrdio da je u zemljišnim knjigama zabilježen spor koji država vodi protiv Grada Pule oko niza čestica na Valkanama. Zapisnikom je utvrđeno i da se parcela nalazi na građevinskom području, te da je investitor Pula Sport od Županije dobio dozvolu za sječu, a od Grada Pule građevinsku dozvolu.

- Šumarija Pula je šumarskoj inspekciji prijavila štetu 08. siječnja 2024. godine. U službovnici je navedeno da su posječena stabla u dužini od 160 metara i širini oko 15 metara. Terenskim obilaskom 11. siječnja sa upraviteljicom šumarije i pomoćnicom revirnika utvrđeno je da su posječena sva stabla alepskog bora, hrasta crnike i ostalih vrsta te da se posječena drvena masa nalazi na samoj čestici, piše u zapisniku o uviđaju.

- Obilaskom je utvrđeno da su radovi sječe završeni, a u razgovoru s upraviteljicom šumarije je konstatirano da je radove izvršila tvrtka Renco d.o.o. iz Barbana koja posjeduje licencu za izvođenje radova. U razgovoru je konstatirano da šumarija Pula nije radila doznaku stabala na čestici 5188/14.

-Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je sječa rađena unutra građevinske zone temeljem rješenja za krčenje šume izdanog od Istarske županije, piše u zapisniku koji su potpisale i dvije djelatnice Šumarije Pula ali uz određene ograde.

Nakon nekoliko dana, 16. siječnja, inspektor Alen Šen još jednom je ispitao ravnateljicu Šumarije Pula Irenu Mišković. Inače, oba zapisnika su prilično aljkavo napisana: drugi se u uvodu poziva na potpuno besmislene članke Zakona o lovstvu. Osim toga, drugom ispitivanju prisustvovao je i viši inspektor Damir Musulin što nigdje nije navedeno u zapisniku.

- Dojavom preko medija 08.01.2024. da je sječa u tijeku poslala sam čuvaricu šume na uviđaj. O tome sam izvijestila voditelja Uprave šuma Podružnica Buzet (Predrag Trope op.a.), te rukovoditelja proizvodnog odjela i odjela ekologije, izjavila je ravnateljica inspektoru.

Šena je potom zanimalo tko je glasnogovorniku Hrvatskih šuma rekao da je sječa stabala „nelegalna i bespravna”. Teško je razumjeti pozadinu tog pitanja i kakve veze ono ima sa sječom šume na Valkanama. 

-U dogovoru s voditeljima iz Buzeta s mog emaila poslan je prijedlog odgovora glasnogovorniku, odgovorila je Mišković. Na pitanje inspektora Šena temeljem čega su odgovorne osobe Hrvatskih šuma donijele odluku o bespravnosti sječe upraviteljica Šumarije Pula je izjavila.

- Dokazom smo smatrali činjenicu da je čestica 5188/14 obuhvaćena Programom gospodarenja, izjavila je Mišković. Inspektor Šen potom je, prilično isljednički, upitao upraviteljica temeljem čega smatra da je sporna čestica u njenoj nadležnosti i na temelju čega je čestica uopće ušla u Program gospodarenja. Pitanje je potpuno besmisleno jer Mišković uopće nije nadležna za progašavanje spomenutog programa.

- Ne znam na temelju kojeg dokumenta jer je program pisao Odjel za uređivanje šume. Nadalje, kao dokaz uzeli smo i mišljenje pravne službe UŠP Buzet da je Republika Hrvatska vanknjižni vlasnik predmetne čestice na osnovu čega se vodi spora za uknjižbu, pojasnila je Irena Mišković. 

Zanimljivo je da ni danas, dvanaest dana nakon zadnjeg zapisnika, inspektor Alen Šen još uvijek nije napisao rješenje. Svejedno, u prijateljskim medijima Grad Pula je gromoglasno proglasio da je sječa zakonita. Iz udruge Građanska reakcija objasnili su nam da na uvid nisu dobili inspekcijsko rješenje kojeg bi eventualno mogli pobijati. Njihovi će odvjetnici žalbu podnijeti čim dobiju rješenje.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.