Komunal

Općina sudjeluje s pola milijuna kuna

Fažanci do ljeta dobivaju obnovljenu rivu, u tijeku rekonstrukcija vrijedna 1,2 milijuna kuna

"Rekonstrukcija je neminovna jer se ta riva 'podlokala' i to se hitno trebalo riješiti. Stavit će se novi kamen, a rive će ne samo dobiti novi izgled, nego će i biti sigurna", kaže općinski načelnik Radomir Korać


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Rekonstrukcija je neminovna jer se ta riva 'podlokala' i to se hitno trebalo riješiti. Stavit će se novi kamen, a rive će ne samo dobiti novi izgled, nego će i biti sigurna", kaže općinski načelnik Radomir Korać

Lučka uprava Pula, Istarska županija i Općina Fažana počeli su s rekonstrukcijom fažanske rive na potezu između lukobrana i ugostiteljskog objekta „Stara konoba“, a kojom bi se do početka ljeta trebali obnoviti obalni zid i šetnica.

Sanacija obale je vrijedna 1,2 milijuna kuna (plus PDV), a Općina Fažana sudjeluje s 500 tisuća kuna.

- Rekonstrukcija je neminovna jer se ta riva 'podlokala' i to se hitno trebalo riješiti. Stavit će se novi kamen, a rive će ne samo dobiti novi izgled, nego će i biti sigurna, kaže općinski načelnik Radomir Korać.

S obzirom na to da se radi o području koje se nalazi unutar povijesne jezgre Fažane, koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, tijekom rekonstrukcije će se obaviti i arheološki nadzor.

„Prema ugovoru, radovi bi trebali biti okončani unutar 90 dana, no točan rok utvrdit će se nakon što se skine kamena poklopnica i utvrdi stvarno stanje obalnog zida. Naime, sam obalni zid je u nekim segmentima i 'podlokan' pa prijeti opasnost i od njegovog urušavanja, što će se izvođenjem ovih radova spriječiti“, kažu iz Općine.

Napomenimo i da se na području obnove uvela privremena regulacija prometa, čime se ogradilo područje zahvata te osigurao pješački prolaz.

Rekonstrukciju izvode tvrtke Murgons d.o.o. Pula i Kamen d.d. Pazin.


Nastavite čitati

Istra
 

TEMPLARI U ISTRI: Realizirana 3D rekonstrukcija njihovog sjedišta na Božjem polju kod Vižinade

Glavno sjedište templara u Istri nalazilo u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi * Templari su na Božjem polju djelovali od 12. do 14. stoljeća, a 1536. samostan i crkvu naslijedili su franjevci trećo-redci, glagoljaši, koji su ondje ostali sve do 1806 * Za vrijeme boravka templara na Božjem polju, bio je organiziran prijem hodočasnika za Svetu Zemlju * Autor 3D rekonstrukcije je 3D modelator je Stipan Ujdur iz Opuzena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.