Komunal

Herculanea obilježila 30 godina rada

Filip Zoričić: Počelo je čipiranje stabala, imat ćemo registar kojim će se vidjeti koliko je stabala zasađeno, a koliko porušeno

U Puli zasad odvajamo 27  posto, a cilj nam je dosegnuti 70 posto. Možda jednog dana možemo doći i do 100 posto“, rekao je Zoričić


 
2 min

U Puli zasad odvajamo 27  posto, a cilj nam je dosegnuti 70 posto. Možda jednog dana možemo doći i do 100 posto“, rekao je Zoričić

Na parkiralištu Karolina danas je Herculanea uz brojne aktivnosti obilježila 30 godina rada i 135 godina njihove djelatnosti Čistoće. Obilježavanju se odazvao i gradonačelnik Filip Zoričić koji je komunalnom poduzeću čestitao značajne obljetnice te zahvalio svim bivšim i sadašnjim djelatnicama i djelatnicima Herculanee. 

- Kroz kampanju „Navike okreni, promjenu pokreni“ zajedno s Herculaneom pokušavamo educirati ljude, pogotovo djecu da se već od rane dobi nauče odvajati otpad kako bismo dosegli visoku razinu odvajanja. U Puli zasad odvajamo 27  posto, a cilj nam je dosegnuti 70 posto. Možda jednog dana možemo doći i do 100 posto“, rekao je gradonačelnik Zoričić. 

Uz radionice i edukativne aktivnosti, kojima su se djeca rado odazivala i veselila, dijelile su se sadnice ljekovitog bilja i komposteri. Zanimljiva je bila i radionica pokaznog čipiranja stabla. 

- U ove tri godine zasadili smo gotovo 1000 stabala zajedno s Herculaneom i ostalim poduzećima. Svakodnevno sadimo i ozelenjujemo Fratarski otok, Verudelu, obilaznicu, Hidrobazu, sređen je Trg Nimfej. Na Giardinima ćemo saditi novih 40 stabala. Bit ćemo Smart City, pametan i zelen grad i tim smjerom idemo. Započelo je čipiranje stabala i imat ćemo registar u kojem će se jasno vidjeti na mapi grada koliko je stabala zasađeno, a koliko je porušeno. Redovito razgovaramo s građanima koji nas motiviraju. Na jedno srušeno stablo deset je  posađenih“, rekao je gradonačelnik pozvavši sugrađane da ne ostavljaju vrećice pored kontejnera, da nose otpad u reciklažna dvorišta i odvajaju otpad. 

Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Zero waste kuhinji uz svoje su profesore pripremali više vrsta slatkih i slanih jela koja su okupljeni građani mogli degustirati. Posjetitelji su mogli razgledavati kamione i strojeve Pula Herculanee, a zainteresirana su se djeca, uz djelatnike Pula Herculanee, mogla voziti u kosilicama i čistilicama. Zabavno je bilo vidjeti i natjecanje čistilica kojima se svakodnevno čiste pulske ulice. 

Parkovi, o kojima se brine Herculanea, predstavljaju pluća grada, a upravo je Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda postavio izložbu prekrasnih radova na temu pulskih parkova. 

Za prigodnu atmosferu pobrinuli su se Zemlja zabave i animatori.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.