Komunal

UIGRANA AKCIJA

(FOTO) Nevjerojatno. Pulski ugostitelji "osnovali" vlastitu komunalnu tvrtku, oko ponoći natovare smeće na kolica Pula parkinga, a jedan muškarac ga potom baca kod Augustovog hrama

Neki pulski ugostitelji i, čini se, drugi pravni subjekti, odlučili su izigrati sustav i izbjeći plaćanje usluge pražnjenja kanti za smeće


 
3 min
Chiara Bilić

Neki pulski ugostitelji i, čini se, drugi pravni subjekti, odlučili su izigrati sustav i izbjeći plaćanje usluge pražnjenja kanti za smeće

Neki pulski ugostitelji i, čini se, drugi pravni subjekti imaju vlastitu, internu komunalnu tvrtku koja svakog dana oko pola noći „operira“ centrom grada, odvozi otpad i odlaže ga kod Augustovog hrama. Nepropisno, naravno. I na crno.

Robi Fuart, direktor Herculanee, gradskog poduzeća zaduženog za, između ostalog, prikupljanje otpada, kazao je jučer Istri24 da su gradske kamere zabilježile muškarca koji kolicima za dostavu robe Pula parkinga prikuplja smeće i onda ga nepropisno baca pored i u spremnike nadomak Augustovog hrama, što, napomenuo je, nije dozvoljeno.

Fuart nagađa da ugostitelji muškarcu za „uslugu“ vjerojatno daju neki novac. Herculanea je tu uigranu akciju otkrila prije desetak dana, iako je prema datumima na snimci kamere jasno da priča traje puno dulje. Barem od početka lipnja.

Istra24 je u posjedu nekoliko kadrova snimki.

Na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Herculanee i pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, Fuart je kazao da je samo u lipnju prikupljeno 105 tona „otpada s ceste“, bez glomaznog otpada, odnosno računajući samo onaj koji je nepropisno odložen oko spremnika. Naglasio je da je posebno neuredno u centru grada zbog goleme količine otpada iz ugostiteljskih objekata te da bez obzira na to što Herculanea od ugostitelja svakodnevno skuplja otpad „od vrata do vrata“, većina njih i dalje smeće odlaže nepropisno, u i oko podzemnih spremnika.

- Na taj način izbjegavaju plaćanje usluge, uneređuju grad te opterećuju cijeli sustav. Dovoljno je reći da imamo sedam ugostitelja koji nemaju niti jedno pražnjenje u cijelom šestom mjesecu, pet ugostitelja koji imaju jedno pražnjenje, a sve zajedno ih je dvadesetak iznijelo posudu jednom tjedno ili manje, rekao je Fuart.

Za Istru24 pojašnjava da je Herculanea napravila procjenu koliko bi otpada trebao iznijeti svaki ugostitelj te kolika je razlika između one količine koje su iznijeli i te procjene.

Odgovorni ugostitelji dobit će, kako je Fuart i najavio prije dva dana, certifikat, naljepnicu EKO partnera. Oni kojima razlika između procjene i količine otpada koji su zaista iznijeli bude značajna, elaborira, neće dobiti naljepnicu. To znači, pojašnjava Fuart, da svi oni koji nemaju naljepnicu – „muljaju“.

- Svi koji su prošli mjesec imali nula bacanja, dobit će ili su već dobili kazne, poručio je Fuart.

Iako zna o kojim je ugostiteljima riječ, direktor Herculanee zasad nije htio iznositi taj podatak.

Kazne za korisnike u kategoriji ne-kućanstvo, inače, iznose od 14,20 do 170,40 eura. U 2023. godini izdano je 302 kazne u ukupnom iznosu od 17.213 eura, a samo u prvih pet mjeseci ove godine izdano ih je 380 u ukupne cifre od 21.353 eura. Kazna se može propisati jednokratno ili po utvrđenom prekršaju.


Nastavite čitati

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.