republika - dugi
Komunal

TRŠĆANSKA GOTOVA USKORO, MUTILSKA PRED LJETO

(FOTO) OBIŠLI SMO GRADSKA GRADILIŠTA Pula se još nije 'ušminkala' za sezonu - na četiri lokacije rekonstrukcije ulica u punom su pogonu

Povećan broj gostiju proteklog vikenda lako se osjetio u gradskom prometu i, iako ovogodišnji rani Uskrs pada poprilično izvan predsezone i ne možemo reći da su masovniji dolasci turista 'pred vratima', veće gužve svakako nisu jako daleko. Mreža gradskih ulica, paralelno, na nekoliko je vitalnih punktova prekinuta radovima čiji završetak žuri da prestigne prva veća prometna opterećenja. Hoće li stići?


 
4 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Povećan broj gostiju proteklog vikenda lako se osjetio u gradskom prometu i, iako ovogodišnji rani Uskrs pada poprilično izvan predsezone i ne možemo reći da su masovniji dolasci turista 'pred vratima', veće gužve svakako nisu jako daleko. Mreža gradskih ulica, paralelno, na nekoliko je vitalnih punktova prekinuta radovima čiji završetak žuri da prestigne prva veća prometna opterećenja. Hoće li stići?

Uskršnji je vikend u Istri provelo oko 45 tisuća gostiju, od čega ih je nekoliko tisuća za primarnu destinaciju izabralo Pulu. Dio onih koji su odmor pronašli u drugim dijelovima Istre, barem nakratko je također svratilo u najveći grad na Poluotoku. U prometu se to lako osjetilo i, iako ovogodišnji rani Uskrs pada poprilično izvan predsezone i ne možemo reći da su masovniji dolasci turista 'pred vratima', veće gužve svakako nisu jako daleko. A Pula se za njih još uvijek 'ušminkava'.

Mreža gradskih ulica, naime, na nekoliko je vitalnih punktova prekinuta radovima čiji završetak žuri da prestigne prva veća prometna opterećenja. Hoće li stići?

Poljana Sv.Martina

Neki kraći, neki dulji, neki teku glatko, drugi ne

Najnoviji, ali i najkraći projekt, onaj je na Poljani Sv. Martina, ispred škole Tone Peruška, gdje je utorak započelo izvanredno održavanje 70 metara kolničke konstrukcije, zbog čega je cijela Poljana zatvorena za promet. Nešto niže istovremeno se izvodi rekonstrukcija nogostupa diiela Rakovčeve ulice, na dionici između raskrižja s Vukovarskom i Karlovačkom te izmještanje semaforskog uređaja.

Završetak radova na obje lokacije planiran je za 7. travnja, do kada traje privremena regulacija prometa, obilaznim pravcima preko ulica Rimske centurijacije i Croazia, te Epulonove i Zadarske.

Pulaprometove linije 6 i 6c također u ovom razdoblju imaju izmijenjene trase, na način da će se u smjeru Jadreški prometovati Zagrebačkom ulicom, te se stajališta u Poljani Svetog Martina, Vukovarskoj i Sisačkoj i Istarskoj ulici neće koristiti. Zamjenska će biti ona u Zagrebačkoj i Santorijevoj.

Rakovčeva (foto Grad Pula)

Muka zvana Mutilska

Radovi koji će pak znatno dulje trajati od onih u Rakovčevoj i na Poljani Sv. Martina, izvode se nešto niže, u Mutilskoj ulici. Već nekoliko mjeseci, dio ove prometnice onesposobljen je radovima na izvanrednom održavanju mješovitog sustava odvodnje i vodovodne mreže, koje je započeo pulski Vodovod Pula, a na koje se nastavlja održavanje kolničke konstrukcije i nogostupa.

Podsjetimo, radi se o drugoj fazi obnove ove ulice, započete još lani, koja je nastavljena u drugoj polovici siječnja ove godine. Dodatni radovi obuhvaćaju rekonstrukciju dionice duge 330 metara, od raskrižja s Liburnijskom do skretanja za trgovački centar „Plodine“. Za vrijeme radova ulica je zatvorena u svim fazama obnove.

Pulapromet je, u skladu s time, privremeno promijenio i trasu linija 8, 8a, 8b, 25b, 25c, 26 i 26c, prometujući ulicama Marsovo polje i Prekomorskih brigada.

Okončanje radova radova i puštanje Mutilske ulice u promet predviđeno je za 31. svibnja.

Mutilska
Raskrižje Mutilske i Kolhiđanske ulice

Dva najveća projekta

A tu su i dva najveća i, za kvalitetno funkcioniranje gradskog prometa, najvažnija projekta.

Kraći, iako velik, traje od početka veljače, a odvija se na raskrižju kod zgrade glavne pošte.

U pitanju je rekonstrukcija kanala Pragrande, čiji je urušeni zid, položen u trupu asfaltne prometnice, predstavljao opasnost od plavljenja i potencijalnu ugrozu za vozače koji prometuju ovom zonom. Planirani radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže te sanaciju 17 metara dotrajalog zidanog kanala i 53,5 metra dugačkog cjevovoda na križanju Arsenalske i Flaciusove ulice.

Lehatrova ulica (ispred Doma hrvatskih branitelja) svo je vrijeme radova zatvorena za promet. U prvoj fazi projekta, kretanje raskrižjem bilo je moguće iz smjera Flacijusove (od Rive) u Arsenalsku (Bulevar), te iz Arsenalske u Dobrilinu, dok je u drugog fazi planirano otvarano otvaranje veze Flaciusova-Dobrilina.

Raskrižje kod pošte
Leharova

I konačno, Tršćanska ulica - projekt svih gradskih projekata, barem kada je obnova prometnica u pitanju.

Radovi na ovom važnom ulazu u grad, započeti još u listopadu kada je ulica u potpunosti zatvorena od Trga na mostu (Punte) do zgrade mlina (Brionka), obuhvaćaju rekonstrukciju vodovodne mreže i sustava odvodnje otpadnih voda, zatim obnovu i ugradnju plinske mreže, polaganje elektroenergetske infrastrukture te obnovu instalacija i opreme javne rasvjete. Planira se i polaganje nosivog sloja asfalta u duljini od 600 metara, koji bi trebao olakšati pristup iz smjera Vodnjanske ceste i Ulice Prekomorskih brigada.

Tršćanska

Većina radova do sada je već obavljena i u proteklim je tjednima započelo asfaltiranje no, kako smo doznali od izvođača radova krajem prošlog mjeseca, tijekom radova je ustanovljena potreba za dodatnim radovima na plinskim, elektro i instalacijama fekalne odvodnje, kao i potreba za postavljanjem dodatnih kućnih priključaka, pa je rok završetka radova u ožujku probijen.

Početak asfaltiranja u ožujku

Novi očekivani datum puštanja Tršćanske u promet je 26. travnja.

Podsjetimo još i da na ulazu u Pulu iz smjera Vodnjana, točnije na samom početku Vodnjanske ceste kod benzinske crpke na Velom Vrhu, od prije mjesec dana u tijeku polaganje vodoopskrbnog cjevovoda uz kanalizacijski gravitacijski kolektor. Radovi se izvode u sklopu izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe na području naselja Veli Vrh – Šijana. Lokacija zahvata u ovom se slučaju pomjera u skladu s tijekom radova, no cesta ni u jednom trenutku nije zatvarana za promet, već se on regulira naizmjeničnim propuštanjem vozila slobodnom prometnom trakom u zoni radova.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.